Wednesday, February 23, 2011

Kepak Ayam untuk diet??


Untuk orang keja gomen.. kalau rasa-rasa nak marah, saje je nak test kesabaran diri, atau saje nak test macam mana menangani stress diri sendiri, atau rasa-rasa nak maki orang tapi tak der calon sesuai.. boleh la masuk ke sistem HRMIS, dan gunalah aplikasi yang ada. Saya nak tukar data peribadi pun macam )_()_*&)*&^%$^^&*() kata berjaya dihantar, tapi bila check balik, aku masih cik????? tiada suami, tiada anak...penat isi ok... end up rekod kita dok key in tak masuk?? macam _)()*_)*&(*&^%&*&(*^ marahhhhh ni..  maleh la kawan ngan ko HRMIS.. benci tau tak??

Marah ni... kasi resepi je boleh?? sedappp ooo kepak ayam ni... lagi best, sbb dengan atkins diet yang diamalkan boleh belasah makan kepak ayam ni, sebab low carb.. remember in atkins diet, kita tak main kira kalori, tapi kira carb.. carb untuk ayam ni less than 5g ponnn so ape lagasss.. mamam le 7-8 ketoi kalau larat...

Kepak ayam panggang
Kepak ayam.. (utk diet version, non diet boleh tambah byk ramuannya)

*tumbuk bawang 1 ulas dan halia sikit (bawang putih dan halia low carb)
*pastu perap ayam ni dengan satu sudu kecil madu (kalau  biasa letak la 2-3 sudu)
* cili sos, tomato sos, sos tiram, kicap, minyak bijan, seasoning oil maggi.. sikit-sikit je, semua ni ada carbs.. (tapi kalau biasa leh la letak 2-3 sudu ikut rasa, kecuali seasoning maggi tu satu sudu udah le..)
*pastu perap dengan lada hitam kasar-kasar tu, lada sulah sikit, dan rosemary herb..

pastu panggang dalam oven.. tobat sedap... makan dengan salad, gaul ngan mayonis... pergghhh mat saleh pun nanges..

p/s-syiok la diet atkins ni.. baru 4 hari buat, turun 2kg???????/ perggghhh beli jus kuruih doktor rambut kejung pun tak camni... paling best diet ni tak yah paksa diri berlapar... asal lapaq makan, tp makan sayoq2, atau ayam-ayam, ikan-ikan ka.. toksah pikiaq bab kalori, sebab kita guna fat to burn fat... sentiasa pastikan badan kita dalam mood low carb, dan low glukose, abeh dia burn dua benda ni, dia guna fat tu tukar jadi tenaga dan bahan bakar.. Nak cerita lebih maleh, do your own reading, saya amek masa seminggu study diet plan ni... ada pro dan cons.. so tidak berminat untuk saya teruskan selama berbulan-bulan.. sebab takkan berbulan nak badan dok dalam mode low carb dan low sugar kan.. acik dah la tak berapa sihat, kita tukar atkins diet plan, jadi pnut diet plan... 2 minggu mode low carb, pastu 2 hari untuk badan makan yang enak-enak, buah.. bihun tomyam, nasi, makan buah tembikai... pastu baru sambung... kira on off gitu.. berterusan nak atkins ni ishhhhkkk bukan malaysian la...

13 Komen:

Ealyie on 12:25 PM said...

Kak,
org sabah suka kepak@sayap ayam cengini tau!! Kat Masai berlambak org sana jual.. Cheq pun da terjebak sbb kawen ngan org sanaaaa... lalalala.. hehe..:)

Nurul on 12:29 PM said...

sodap eh kepak ayam. den pun nak terai la atkins diet nih. huhuhu

SURIA AMANDA on 12:40 PM said...

x leh tahan la tgok kepak ayam tuh...

DeLinn on 1:31 PM said...

akak! saya dok lah avoid nasik gak. tapi, berat tak turun2 gak nih. sobs! nak try lah. avoid carb at all eh? saya nak ikut pnut's diet sebab ada belas kasihan pada diri di hujung minggu. hahaha

MushroomCute@Mariea on 2:40 PM said...

nak cari kepak ayam, nak cari kepak ayam, nak cari kepak ayam, nak cari kepak ayam....

balduPuteh on 4:09 PM said...

btol lah kak pnut HRMIS ni tak mesra langsung. data alamat saya salah hu...hu....dah betulkan pun dok gitu gak maklumatnya...

Selly Buke on 4:18 PM said...

HrMis? hehehe.. standard la tu... huhu...

wah dh start diet ea? chaiyo! saya dh start makan nasik.. maka diet terkubur la nampaknya... kihkihkih

ieda on 4:31 PM said...

HRMIS tu...R tukar jadi A...
boleh buat kepak ayam tu kat SU nanti...dia nak kurus tapi dgn syarat boleh makan apa yg dia nak..pening pala saya..

fara on 8:14 PM said...

assalamualaikum tuan blog,
mak saya pernah cuba atkins diet ni. memang berkesan. caiyokkkk kak pnut.
*terliur tengok kepak ayam tu*

Zareda Norman on 10:53 PM said...

wah dah turun 2 kg.. heheh teruskan caiyok caiyok...

pinut

HRMIS dah upgrade.. zar punya dah setel dah dapat markah pun.. jangan salahkan HRMIS, suruh it deptment upgrade version jabatan. kalau susah sangat mai opis zar buat kat sini.. laju berdesup koooo

she-G on 10:37 AM said...

ini HRMIS kak...kami panggil HARAMSSS..hahaha...mmg sakit ati...

she-G on 10:38 AM said...

kak..cuma kepak ayam kena kurangkan makan sebab kat situ org suntik hormon2.so mgkin ade efek dari segi situ la..kcli ayam tu diternak scra ape dah org skrg dok sebok2 tu..alaa...adeh..ape nama la..tak datang lak..kira die tak guna bahan kimia cocok2 ape la

estee_8980 on 2:31 PM said...

assalamualaikum wth..

sedapnya tgk kepak ayam tu...
dulu penah baca pasai atkin diet ni...tp cam x berani nk cuba pulak... tp skrag teruja blk bila kak pnut trn 2kg ni...
apa2 pn salam perkenalan jemput singgah ke blog saya : estee8980.blogspot.com

Related Posts with Thumbnails
 

~ Sharing is Caring ~ Pnut Online~ Menulis Sejak 21 May 2001 ~ Cerita Apa Saja~ Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino