Monday, February 14, 2011

i know i am fat...


Yes... i know that i can't kurus, but i can wish kan???
i wish all my friends fat.. so that i am not alone.. aci dak?

dulu kan, saya pernah berjaya turunkan berat sehingga 25kg.. kalolah berat saya 70kg, dapat turun sampai 25kg.. tinggal berapa je berat tu... ermm tapi berat gua sangat gumuk maka turun byk pun masih lagi gemuk la.. 80kg++ gituk... masa tu beli baju size 48 beb.. pastu baju beso-beso masa gemuk terlampau tu hantar alter, kecikkan, konon motivasi nak terus turunkan berat lagi, atau menten, tp bahana kurang menjaga makan, baham tak kira kalori, walau kurang makan nasi pun, tapi kejadah lain sumer belasah, pastu memalam keluar deting ngan pakcik gebu, ngan anak-anak buah dia, pastu order roti nan la... amek ko.. baju hat kecik-kecikkan dulu tak muat beb.

Maka bermula dua minggu lps, misi kena paksa diri diet semula telah dilancarkan, bukan untuk wa kurus body mantop macam rozita che wan, tapi takat boleh pakai baju yang dok kecik-kecikkan balik pun jadilah, koman-koman baju-baju hat size 48 dulu boleh pakai balik. dua minggu, baru turun 4kg beb... paksa diri telan oat je sebagai menu, paksa diri telan buah, telan sayur-mayur.. oat tu rendam ayaq hangat, kacau sikit kasi pekat-pekat, makan ngan sayoq, ngan sambal ikan bilis.. tu la menu harian, tiap ptg pegi briskwalk, kalau hari minggu pagi-pagi lps subuh jalan keliling taman dengan sorang selang sebuah rumah ni, akak ni ramah giler, so berjalan 2-3km dengan dia tak terasa penat, berpoloh-poloh gitu.

Seksa diri dengan memakan oat dan minum milo jek, 2 minggu turun 4kg jek .. cuba bayangkan kalau melantak tak payah tunggu 2 minggu nak naik 4 kilo, 4 hari cukup dah. Benci la.. tu yang i wish kawan-kawan aku pun pakat gemuk bersama..ahahah keji. Maleh percaya produk-produk pelangsingan tipu la diaorang, kalau baca penjual-penjual jual produk kurus kat internet boleh sawan, semua bagus, semua ok, testimoni bersepah.. hadoiii

dah la.. mood tak baguih niii lapaaaaqqqqqqqqqqqqq lunch makan buah lai dua biji, buah epal hijau dua biji... milo panas satu mug, pun campoq oat.. menahan gelora je nengok bebudak ni makan nasi ayam la, nasi briyani la.. dugaannnnn.... tak pa..

19 Komen:

viruspadu on 2:57 PM said...

http://lilredgoespublic.blogspot.com/2011/02/dark-side-of-premium-beautiful.html

dah baca ke entry ni?

- GC - on 2:57 PM said...

buah lai 2 bijik, epal 2 bijik? serius sgt kebuloq ni kak. kesian plak. mai la kita pekena nasik ayam ka, kueteau tomyam ka petang stgi. hehe. pekena cendoi pulut tak naik berat kan??

Tijah on 3:10 PM said...

kalu hari2 makan laksa agak2 bleh kuwos tak kakkkkk?

mirah on 3:25 PM said...

saya nak kurus gak. Oklah tu turun 4kg, tp mcm susah je tak nak mkn nasi tu. eh tak boleh tak boleh..
huhu habis tu, mcamana nak kurus kan.. haha

Pnut on 3:45 PM said...

Mah-dah baceee terujaaaa, tapi tak mampu kot... sedihnyaa... kalau bagi percuma nak le...ehehehe

GC-sengsara ni.. tp menahan diri je la..

Tijah-eh boleh, laksa ku rasakan low kalari, tak der lemak, dan ada ikan-bagus utk otak, kan..kan..

Mirah-alaaa awak bukan gemuk, tak yah kurus-kurus la.

nuni on 3:45 PM said...

akakkkk..i wish i can diet like u ..kak series ke makan itu je..tak loya?gastrik? 2 minggu turun 4 kg teruja ni kak!bihun sup,laksa pun tak leh makan ke kak?

AuntieYan on 3:46 PM said...

Salam P-Nut,

Kah! kah! kah!...meh Kak Yan gelak dulu... :-) :-) :-)
oppsss...bukan gelak kat P-Nut, gelak kat diri sendiri jugak.
Lately Kak yan pun naik risau dengan berat badan nih, menjadi jadilah pulak. Bak kata P-Nut marilah kita gumuk beramai-ramai. He!...he! count me in!!!
Minggu lepas kak Yan dok baca blog Sya, bukan main bersungguh dia berdiet. lepas tu dari blog dia terjumpa satu adik ni punya blog...wah! bersemangat Kak Yan jadinya.
Cubalah masuk blog dia :-
http://www.taknakgemuk.com
Tengokkan size adik ni sebelum diet, memang size xxxxl setelah dia berdiet, cantik je body dia macam tak percaya.Cekal sungguh adik ni.

ieda on 4:06 PM said...

saya pun tgh lapaq gak ni..dari bangun tidoq pg tadi sampai la ni baru makan bun 8 kupang sebiji,buah konen 2 biji & ayaq teh ais.
jom pi cari nasik...hehehe

MushroomCute@Mariea on 4:10 PM said...

Hai kak Pnut..eh Assalamualaikum..

Wahhh..sungguh gigih kakak ku ini. Terkagum daku dibuatnya. Saya pon tengah mula2 nak dietkan diri ni. Baca-baca blog Kak Zareda mcm best jer Briskwalk tu ek. nak kena cr tempat best ni..

Alahai, larat Kak Pnut telan oat jer hari2? Apa kata akak wat sup sayur plak. Sup tomyam pun tak per...kobis+tomato+lada benggala+bawang besar+sayur yang akak suka. Sodap pon sodap...sihat pun sihat. Tapi kena rebus2 jer lah..tak der tumis2...

Akhir sekali...CHAYOOOOOOO!!!!!...

lovelygift on 4:32 PM said...

hahahaha....dapat bayangkan kak pnut tgah lapaq gilaaa masa tulis entry ni...milo dgn oat tu klau lama2 dok telan yg tu ja boleh masuk angin sampai ke kepala....huwaaaaa, tak tahan.

amrie on 7:44 PM said...

hmmm... saya ingat saya sorang je yg struggle nak kurus... rupa2nya ramai gak yang senasib ngan saya... huhuhu

ada sorang member saya tu dalam seminggu turun sampai 6kg... ntah ubat apa dia makan... tp dia mm jenis bersukan dan highly motivated sbb nak kawen bulan lima ni... dia ada promote gak sbb tu antara yg dia rasa berkesan... sbb still boleh makan nasi semua tu... tp kuantiti kena sikit la... cuma leceh sbb kalo goreng ikan semua tu kena pakai minyak zaitun la haper la...

tp camner nak ikut...alang makan oat yg setakat bubuh air panas pun malas nak buat... inikan pulak nak goreng ikan segala bagai dengan minyak zaitun!

julianne on 9:08 PM said...

kak,
4kg 2 minggu tu hebatlah tu. *kagum*
tapi jgn seksa diri dengan makan oat je. kira kalori kita makana. dan kalori yg perlu dibakar.

jom diet secara berjemaah.

Zareda Norman on 10:28 PM said...

pinut

zar tak tahan kalau hari hari pekana oat.. mestis elang seli dengan roti bakar dan buah buah.. tengah hari amik ikan bakar ker, sayur mayur ke..

petang togok ayaq masak bergelen gelen.. nescafee pun sekarang 3 hari sekali.. maks tersiksa nyah tak dapat nescafee, kalah kecewa putus cinta rasanya..

dulu zar boleh buat 4 bulan loss 12 kg.. tak mahu berbanyak.. 10-12kg dah cukup baik dah.. joms pinut kita kurus utk kesihatan.. semangat semangat.. semangat

MA on 8:50 AM said...

Apa ni sebut fat, fat nih?

I am not fat, I am just pleasantly plump saja.. . hehe,,, kan sedap sikit bunyiknya..I pun nak start diet.....

...esok!

Hayati on 9:20 PM said...

Pnut, biar turun sikit-sikit tapi berterusan dari turun banyak tapi naik balik bagai dipam-pam.Diet boleh makan nasi tapi makan sehari sekali ka. Kak yati hari tu macam tu la, drastik, memang turun gila-gila punya lepaih tu naik balik. Lepas tu kak yati kena marah sebab diet macam tu.

la ni kak yati makan nasi tapi tak la beria-ia sangat. Jangan biar perut lapar. nanti lagi kita rasa nak makan. masalahnya kita ni ada selera makan kan

tentangseseorang on 7:44 AM said...

selain oat, akak boleh je makan cereal lelain. ermmm makan tu perlu gak yang proper. sebab badan perlukan peningkatan metabolisme kalau akak nak turunkan berat badan.

yess indeed, 4 hari je boleh naik 4 kilo. tapi rekod ady adalah 3 hari naik 4 kilo. memang gilo ah!

Pnut on 8:58 AM said...

Nuni-ye makan tu je, bihun sup boleh makan, tp jgn le sup yang minyak bergenang genang tu.. cup daging, tp kalau cam sup soto, yang ayam-ayam tu akak mkn.. laksa makan, susah nak diet ni, tp Insya-Allah boleh.. jom join akak panjat bukit kat taman cabaran presint 20, dpt naik turun bukit tu dalam 1/2 jam sehari jadilah..

kak yan-thanks bg link tu, dh tgk sikit, nanti nak skodeng lagi..

Ieda-awak tak aci diet... dah kuruih dah tu. kecik molek sedang elok ja..

Mush-tak la setiap hari telan oat, ada masanya makan nasi juga, tp sikit, cuma kdg, tanpa sedar mmg tak jamah nasi, sbb mkn oat dah kenyang.. sup sayur mmg sokmo le buat..

LG-hahaha masa tulih entry mmg tgh lapaq gila..tgk henpon pon cam nak kunyah je..ehehehe

Pnut on 9:03 AM said...

Amrie-diet jugok??? dah menten tu.. ape diet lagik???

Juliene-akak kalo betul diet dan exercise,mmg boleh turun cepat. tp kalau tak jaga makan, naik pon cepat.

Zar-jom kita jadi partner briswalk..nanti kita sesama ek..

MA-jom diet.. eheheh asam pedas takper, low kalari low fat food.. boleh..asam pedas ikan.. sedap tu.. ehehe (refer pada cili yang akak dah blend byk2)

Kak yati-tu la pasai.. tang selera makan tu hurmmmm haru sungguh, tak tahan godaan betoi dgn makanan sedap2

Ady-makan oat pun ok, tka la boring sgt, akak rendam, makan macam makan nasi gak, boh lauk bagai..

Yoa Ngadenin on 9:22 AM said...

akak jom join resolusi increasing metabolisme saya. Good luck to us!!

Related Posts with Thumbnails
 

~ Sharing is Caring ~ Pnut Online~ Menulis Sejak 21 May 2001 ~ Cerita Apa Saja~ Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino