Thursday, January 13, 2011

Roti Burger pembuatan sendirian berhad


Amacam hensem tak bun burger saya?
Mengancam ek?? plis, tolong beri pujian, saya gilekan pujian bukan kejian. *matiklah main paksa orang puji. Serius.. bun ni selain gojes, rasanya pun sedap dan berkhasiat. sapo nak diet leh buat bun ni buat makan cicah milo ke, susu ke, sambal sardin ke, sebiji makan pun dah kenyang.

Bun ni diberi nama Wholemeal Bun Jiwa Bertaut Dua Jiwa Satu Hati.. (nama kena best), kenapa jiwa bertaut? sebab kita belah dan tangkup bun tu, tgh tu isi segala neka sayur dan daging burger. Satu Hati? saja, itu effect gempak je lebey.

Okeh kita nengok resepinya ek, Original saya refer pada Encik Mat Gebu punya resepi, tapi saya adjust sana sini sikit.. biasaklah,

Roti Burger Wholemeal
500 gram tepung wholemeal
200 gram tepung high protein (boleh gak guna tepung gandum)
(ni masa dah uli, kalau lembik, leh tambah sikit-sikit adjust sesuka kita)
50 gram gula halus
11 gram penuh instant yeast (sepeket)
1 sudu besar bread softerner
30 gram susu tepung
1 biji telur
500 ml air
1/2 sudu garam
30 gram lemak sayur (shortening)
30 gram mentega (butter)

Putih telur untuk disapu*
Sedikit bijan untuk ditabur*


UNTUK DOH :-
Satukan semua bahan kecuali air dan yang bertanda (*) gaul-gaul.

Masuk air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh, tambah uli hingga kenyal, sampai lembut, dan bila kita tekan jari, tak der tepung melekit-lekit kat jari. perap kejap dalam 1 jam (nak cepat, letak dalam kereta berkuap, setengah jam je ok dah) 


Dah kembang, tumbuk-tumbuk keluarkan angin-angin yang mengembongkan doh tu. Kemudian kepal bulat-bulat, seksi-seksi gebu-gebu, agar sepenumbuk, pastu leperkan sikit, susun dalam loyang, dan perap lagi setengah jam, atau sampai naik le. (tgk pada cuaca ye anak-anak, kalau cuaca panas, yis cepat membiak, dan cepat kembang, kalau sejuk-sejuk ko baut roti, sakit hati beb, lembab nak naik, kang keras kejung roti tu)

dah perap tu kejap, then bako le.. , eh sapu putih telur dulu, then tabur bijan selum bako ek)



ke sini untuk resepi Daging Burger kita homemade sendiri semua makanan kali ini ek.. berbaloi-baloi.. pastu kekwat, post kat blog. Perangai keji begini jangan ditiru.

ok dah..

7 Komen:

Jemari Seni on 1:21 PM said...

Oohh!! Pnut sangat gojes roti burger mu itu.
Ni rasa nak melibas balik ni.. Pnut sila tiupkan angin rajin padaku!!!

ieda on 7:53 PM said...

ishhh...ujan2 tayang roti plk dah...

Jiey^Mien on 11:11 PM said...

pergh kak! gila ah gebu gebas..
betul ke akak buat ni? ke akak curik masuk kilang King's pastu amik gamba??

~@Pang@~ *kena lempang*
=P

Jiey^Mien on 11:14 PM said...

*kena lempang ngan pakcik gebu*

Pnut on 8:03 AM said...

JS-selamat uli menguli, ku sudah tiupkan roh rajin ke sana.. eheh

Ieda-nak makan roti panas-panas leh pi taman orkid, beli kat adik saya, nak pizza pun leh rekues..

Jiey-kalau kena lempang ngan pakcik gebu leh koman, tengok size tapak tangan le cemana..ahahaha

zeta on 11:55 AM said...

dari roti smpi ke daging burger buat sendiri..sggh bagus..!!! :)

Mamarempit on 4:10 PM said...

akak mls guna jari...guna mesin jer...heheee...

Related Posts with Thumbnails
 

~ Sharing is Caring ~ Pnut Online~ Menulis Sejak 21 May 2001 ~ Cerita Apa Saja~ Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino