Wednesday, October 13, 2010

Siri Imbau Notalgia-tv, bedak dan sabun


Ok Siri Imbau nostalgia kembali lagi...

Ok, umur dah masuk 3 series kan, or lebih tepat, ngam soi middle 3 series tu, kira kalau kereta ada 1.5, 1.6, 2.0.. gua dah masuk versi 3.5 la.. kira kalau 20 tahun lepas kita nampak pompuan umur 35 tahun, kita pangil, makcik la kan.. so kali ni, budak umor 15 tahun panggil makcik kat kita jangan la sentap pulak.. Ingat... tagline kita, jiwa mesti getah sekerap... kental beb.kental...

Saya sorang yang suka bernostalgia, sesekali rindu sangat zaman dahulu kala, zaman-zaman kita tak der komputer, takder internet, yang mana kita seisi keluarga akan berkumpul ramai-ramai depan tv, layan drama kat tv. Siri-siri popular dari barat.. macam six million dollar man, kalau drama melayu, tak lain tak bukan siri drama Opah adan PJ Holdings. Gempak siot.. pastu esok bila main masak-masak mula la berlakun jadi Kathy, jadi Joyah, haha. Pastu ada siri Sri Mersing kan.. ambek ko, asal main masak-masak mula jadi Seri, Mak Lenggang.. huii ape lagi nama watak tu.. lupa dah.

Ni le ropanya tv yang pernah kami ada dulu.. Ingat lagi? Nida rumah mak hangpa masih ada kan??



Dannn jangan lupa..masa tu kena amek lesen tv, tak ingat berapa reganya


So malam hari tu lah kita anak beranak berkumpul, tengok tv sehati sejiwa.. ye la masa tu bukan ada astro yang banyak beno rancangannya, balik-balik tengok tv1.. pastu ada tv2.. masuk pertengahan 80an baru muncul tv3. Kadang-kadang memang tido depan tv sampai ke pagi pun.


Ingat lagi nostalgia bedak-bedak tempekan kat muka emak-emak kita, emak-emak sedara, dan tok-tok kita?? walllaaaweeiii nostalgia beb.. gua ingat lagi bedak Cuticura ni, ni bedak wajib dalam rumah arwah tok dulu, arwah tok abah kompemmm mesti beli bedak ni pastu lepas mandi dia papp tempek bawah ketiak, abehla bulu-bulu ketiak pun kaler putih, abeh ape lagi, anak cucu pun ikut le, asai lepas mandi, pap.. tempek bawah ketiak juga. Ni le bedak paling kompem boleh kata ada setiap rumah.



Tu bedak yang belah tok belah emak saya, bedak kat bawah ni pulak antara bedak wajib ada rumah arwah maktok saya.. tok sebelah abah saya
my kazen-kazen semua yang baca blog ni.. ingat dak?? hehehe ni pun saya ingat.. Pak Zul saya, adik arwah abah paling bongsu, pun suka pakai bedak ni tempek bawah ketiak juga. eheheh Kak Idah, Kak Pah, Abang Sham ingat dak? La ni bedak ni rasanya masih ada, kat kedai gunting rambut mamak/india. Itu hari balik SP temankan pakcik gebu gunting rambut kat kedai india, masih ada bedak ni lagi. Baunya bukan best mana pun kan?



Dannnnn...jangan sesekali kita lupakan.. bedak nyonya sam fong ni..

fullaamakkk ni kalo bedak nyonya takdak kat rumah ni, boleh gadoh dan hangin satu badan.. eheh ni maksu saya paling peberet, kononya bedak ni leh haluskan muka, gebukan kulit, jadi gua selalu cilok beb, bila hilang menjerit mengamuk la maksu saya bila saya cilok, maksu ni adik belah mak saya, kat rumah maktok belah abah tak perasan lak ada ke tak. Maksu saya pakai siang malam, tapi kulit haghemmm berjerutu jugak pon.. tak le halus mulus pon. Eh geng uitm, hang pa ingat dak? norma kot masih pakai bedak ni masa kat kolej dulu? eheheh

Selain tu, ni bedak Happy, ishkk ni kira cam liquid foundation orang dulu-dulu la.. arwah tok saya, lepas mandi wajib tempek bedak ni ke muka dia.

Ingat lagi, masa arwah tok masih hidup, pernah dia datang sekali ke rumah saya kat Cheras, masa tu kami baru je beberapa bulan kawen, Najmi pun dalam perut lagi, masa dia datang tu dia masih bawak bedak ni dalam beg baju dia, sekali penutup tak rapat, tumpah kooo hiks.. abeh baju dia, tapi saya suka juga pakai bedak ni sebab rasanya sejuk-sejuk bila tempek ke muka. sapu rata-rata.. dan jangan lupa.. kalau main masak-masak sure tempek bedak ni dulu, ala foundation katakan.. pastu tibai bedak Fanbo compat powder cik lela, atau bedak apa compact apa yang penutup merah tu?? pastu mekap-mekap..main kawen-kawen katakan.. mestila mekap-mekap.. Pastu bila kantoi, Cik lela hambat dengan penyangkut baju.

Daaaannnn taaddaaa masih ingatkah pada sabun ini??? inilah sabun wajib di rumah saya.. ishkkk rindunya, masih terbau-bau kat hidung bau sabun popinjay ni.. Ingat dak lagi iklannya? alaa ada orang mandi-mandi, kat kolam pastu keluar bunga-bunga.. ada burung terbang2... hehe tp bentuk animasi la.. ishkk indah..



Tu sabun mandi.. ingat lagi sabun ni??? ada dua versi ok, kaler hijau dan kaler kuning. tah apa beza tah, sama je saya rasa, bau pun sama.

Sabun ni biasa digunakan sebagai pencuci pinggan. Kedai Awang Langut (kedai cina kampung tok) ni dia jual sikit-sikit, dia akan potong anggaran dalam 2 inci, pastu juai seketul sekupang ke dua kupang tah. See dulu seketul sabun baru 2 kupang, la ni masuk toilet pun 3 kupang dah. Ada lagi ke sabun ni sekarang?

Banyak la kalau imbau nostalgia..tapi tak per.. kita pelan-pelan..seminggu satu entry nostalgia ok.. buat kenangan kita semua..

Anda bagaimana??

23 Komen:

NenekPenne on 11:56 AM said...

sama mcm tv umah i dolu2...
semua yang u cakap tu, i tau..errr maknanya satu generasi lah kita ni..
oooh sentap ok bila orang panggil i makcik tapi bila panggil autie..oh ok...

yalah kan dulu tengok orang umur 40, wahhh dah tua orang tu tapi bila diri sendiri dah 40, opss i'm still young and still bergetah lagi hokey... ha ha ha...

Saliza on 12:13 PM said...

Pinut,

mengimbau nostalgia sungguh la entry ni. kitakan sezaman jer...

ingat lg dulu2, tv hitam putih guna bateri(cam bateri keta)sbb x mampu guna generator. sekali anta cas, 2 hari la x tgk tv, hehehe...

heart by heart.... on 12:30 PM said...

a'ah le..teringat2 bau bedak-bedak tue.. bau tak de la wangi sangat mcm bedak zaman skrg hehehe...dOlu2 sempat jugak le tasha pakai bedak tue...
bab lesen tv tu..kalO dulu kat umah pon camtu..terletak dlm frame warne coklat2 Oren... mcm gitu la.. pastu, sangkut kat dinding..hehehe..mmg nOstalgia.. ;)

~eiyra~ on 1:01 PM said...

akak.. tgk lesen tv tu rasa rindu kat arwah abah saya pulak... sbb dia je yg ada lesen tv pastu mmg sebijik dia frame kan macam tu.. owhh T__T .. bedak Happy tu sampai sekarang wajib beli utk makcik2.. dan juga minyak wangi Patchouli yg takde la wangi mana pun sebenarnya.. ^__^

Kak Iza said...

Oh, Nostalgia sungguh...semuanya akak rasa...tuanya rasa!

Anonymous said...

hahahaah tv tak sama...kita punya lain sket toshiba ada kaler hehehhe maybe masa kita lahir dah upgrade kot...bedak cuticura n holiday on ice tuh sama...pastu bedak batu yg glamer 3As...muka nyonya tuh tak de plak...bedak sejuk sama tp mcm brand lain...tp mmg leh jadik mcm foundation...katanye bedak sejuk dr siam...sabun2 tuh semua tak pernah jumpa lak kecik2...

kakLuna on 1:36 PM said...

akak, org yg berbintang gemini ni mmg suka mengimbau nostalgia agaknya kan? sbb saya pun mcm tu jugak, sy x kan jemu nk imbau nostalgia ni samada dgn mak sy, adik beradik, kawan2 sebaya, cuma org nak tak nak je dengar,sbb kalo sy dh start imbau, sy susah nak stop! memori sy banyak sangat gigabytes nya!

cuticura - ya ingat...iklan dia pun rasanya ingat. 'sapa punya? 'adik punya, kakak punya, abang punya, abah punya' smua pakat ngaku bedak tu depa punya. kan?kan?kan?

lesen TV - setahun rm24 la kak. sapa x dak lesen, org kementerian penerangan mai dtg cek, abis laaaa


sabun popinjay - pun ingat gak iklan animasi tu..sy pun penah berangan2 nk mandi buih2 kat dlm taman mcm tu..sabun ni smpai la kami dok guna, buat sabun jamban..hehehe

Pnut on 1:51 PM said...

NP-hiks..ye la aunite dgr muda sikit kan.. but life circle macam tu le.. dulu kita panggil orang makcik, now out turn become makcik heheh

Saliza-ya..part bateri kena cas tu saya tak pernah, tapi kat belah kampung masih ada begitu kan?? ishkkk betullah rindu

Tasha-ye la kan, semua lesen tv camtu.. tak pernah jumpa pesen lain lak.. standard kot ek.

Eiyra-bedak happy tu masih ada ek, apsal akak tak pernah jumpa ek?? maybe kata kawasan kampung masih ada kan? kalau ada nak le beli satu, simpan buat kenangan.

Anon-zaman tv kaler-kaler kira dah moden dah tu.. ni tv kalau nak kaler2 kena letak something macam filter tu kat tv tu..ehehe

Luna-ya ingat..ingat..iklan cuticura tu.. ishkk kelakar la bila ingat...

GaDis CoMeL on 3:09 PM said...

hahaha. lawaknya. rasanya umur kita ni byk beza. tapi awatnya menatang2 tu ada zaman kami jugak! tidak!! zaman kami dah moden tau. haha.

bedak nyonya dgn bedak happy tu memang cool. kah3x

suesofieyya@cairo on 3:17 PM said...

Salam kak pnut..syok masuk sini..hari2 landing dari Mesir ke depan umah akak..sebab akak bnyk nostalgia yg buat hati sy berbunga mcm taman..he3, masuk sini mcm terapi jer..thankQ akak.

Sekurang2 lepas rindu kt kampung nuh..sob,sob sedih...semua gambar2 tu ada lam rumah sy satu masa dulu dan menjadi kegemaran ayah dan mak..specialy sabun kaler hijau tu..siap mak penah ngidam nk makan time peknen dulu..hehe lawak bila ingat balik...

MushroomCute@Mariea on 4:06 PM said...

Tv : kat rumah arwah atok kat Melaka dulu ada. Suka main penutup lemari tu..sungguh kagum..

Sabun cakp kapak tu sampai sekarang ada lah kak. mak saya ada pakai wat mandi plak sekarang. Dia kata pakai sabun tu kurang sikit gatal2 kulit dia. Saya sukerrr sgt bau dia. Bab-bab bau ubat ni memang ler saya suka.

Bab bedak Happy tu..hahahah makcik2 dulu pakai. Mak long n mak ngah ler dulu pakai. Tak leh miss wooo... Kita skrg kalau tak pakai foundation sehari pon tak kisah. Kekadang tak berbedak pon gi opis..(sungguh patut ai dipanggil makcik)

Dee on 5:02 PM said...

salam kenal kak...

selalu sy baca je..x komen..tp bila tgk nostalgia2 ni suma..teruja nk komen..akak telah membangkitkan memori2 lama..huhuhu..teruja n happy je rasa..

ceni therebeq on 5:53 PM said...

Salam geng getah sekerap...

Cam besh plak GGS dalam hati ada taman astakona...

Mokcik plak duk tingat kat minyak rambut color ijo, cap Jamilah kalu tak salah...

Pastu tengok iklan tv hazelin snow tang kuda lari kat pantai nun.. pastu dengaq pulok lagu iklan nescafe... sejuk ajor anak gegendang telinge mendengarnya...

pastu lepak plak depan tv tengok space cop Gaban... hohoho besh-besh..

Opppsss tetiba daku rasa dh tuo ehhh.

ieda on 5:53 PM said...

saya dari umur 20an dah ada budak sekolah menengah panggil makcik.masa tu tlg kakak saya jual ais kacang.kakak saya pun depa panggil makcik.bila suruh depa teka umur...kakak saya depa kata 18 thn...saya 15 thn...ceh!!!hampeh betoi bebudak tu...buat konpius org ja.
bab barang2 antik tu...yg masih ada kat area saya ni ialah...bedak nyonya,bedak happy,sabun cap kapak hijau,sabun popinjay.bedak holiday on ice tu pun ada tp jarang2 jumpa.semua brg tu saya pun penah guna dulu...popinjay tu wangi kan?

My Life My Journey.. on 5:57 PM said...

Weh Pnut, semua benda2 tu ada kat rmh i dulu2 tau.. u niiii mengimbau kenangan betul la...:)

kak Erna on 7:10 PM said...

salam pnut..betul2 mengembalikan kenangan akak kezama muda2 dulu..terima kasih n3 ni..terasa rindu..semua yang dipaparkan akak ada suatu ketika dulu..

Kak Rose on 8:35 PM said...

tingat zaman dolu2...semuanya. sabun cap kapak tu... guna basuk kain kat sungai blakang umah... skrang masuk tandas pun dah 50 sen kat alam sentral! leh bli 3 buku sabun cap kapak

~eiyra~ on 11:21 PM said...

psstt.. kat Mydin byk jual kak bedak Happy tu sbb saya selalu kena beli makcik kat kampung order..kat kampung jual lagi mahal.. hihihi..owhh..entry ini terbaik! ^__^

Pnut on 8:12 AM said...

kengkawan semua.. tak sempat mereply komen satu persatu... tapiii nanti akan menyusul lagi.. entry nostalgiaa... tungggu...hehehe

tapi memang mengimbau kenangan kan?? miss all the momment

nuni on 9:00 AM said...

Salam kak, wah kak kiter lebih kurang sezaman ni...hehehe..

Lia @ Norli (Mamarempit) on 1:55 PM said...

lesen tv & radio RM24 kan staun..haha...

Lia @ Norli (Mamarempit) on 1:59 PM said...

tmbh sikit lagik...hehehe....sabun cap kapak tu...pergh..dulu2 konpiden je pakai..siap buat cuci piuk belanga...

dibuat dr minyak sayur2an ...heheh...konpiden je kan

nonnie78 on 12:01 PM said...

kak, suma benda ni satu masa dulu ada kat umah saya.. lesen tv tak silap last amount dia $24 kot.. huhuh... terima kasih atas kenangan ini.. saya nk save satu2 & masukkan dalam FB saya ye kak pnut... umur kita lebih kureng jer.. tp saja muda lagik.. wakakakaka...

Related Posts with Thumbnails
 

~ Sharing is Caring ~ Pnut Online~ Menulis Sejak 21 May 2001 ~ Cerita Apa Saja~ Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino