Tuesday, August 10, 2010

Update dua menet..


Kalau umur panjang... Insya-Allah esok kita posa..
Pakcik gebu ajak pegi terawih kat masjid besi...
saya harap saya yang pegi tu pun leh gagah perkasa macam besi...
jangan kang baru masuk rakaat ke 6 pancit semput bagai..
kena jadikan pakcik-pakcik bertongkat kat masjid-masjid kampung sebagai inspirasi.

Masa muda remaja, ke main lagi menggedik pegi solat terawih kat masjid...
bukan apa, ada sorang mamat nama Muhammad Jamek yang saya skandal secara bersembunyi akan berterawih kat situ, gila gatai anak cik lela masa tu, baru tingkatan 3 menggedik usha anak teruna orang. Padahal mamat tu tak hensem mana pun, betui acik tak tipu, memang tak ensem... tapi sesuai la..anak cik lela tu pun bukan lawa mana.. ada rope lesung kayu yang tumbuk pakai kaki tu je...

tapi entah masa tu memang gedik gila.. mamat ni sekolah agama kat belakang masjid, jadi kompem-kompem la anak-anak teruna belakang masjid tu akan berjemaah kat masjid situ. Jadi anak cik lela dan anak cik siah kemain menggelitis pegi terawih kononnya. Tapi Jamek pun kemain layan saya, siap tulis surat bahasa skema-skema..gila ko skandal ngan budak sekolah agama. Harus tulis mulia-mulia je.. pastu kekadang tulis surat kat kertas wangi-wangi tu, ingat dak beli sehelai sekupang kot.. kertas tu bau wangi, tapi tu kalau ada bajet nak beli kertas wangi dan sampul wangi. Kalau takder bajet atau gelojoh nak balas surat tak sempat pegi beli, sesekali acik tabur bedak powder.. biasanya bedak cap kutikura.. atau bedak botol tin ada gambar orang main snow tu. bedak apa nama ek?? kampung sungguh makcik sapinat masa tu. sayang budak sekarang mana reti tulis surat, depa main fesbok ja..

Kaedah mengirim surat.. melalui Nora anak cik Siah nora kami panggil A'a, A'a satu sekolah dengan Jamek, sekolah agama tu, so Nora adalah posmen karat kami..

Kalau anak dara saya esok gedik camtu mau kena jentik..so anak-anak..emak kamu dah berpengalaman buat benda tak der pekdah jadi kamu-kamu jangan coba, semua auta emak kamu boleh baca..

eh tak leh tulis panjang, depa suruh pegi dengar ceramah... tekanan betul... tekanan..tekanan.. nak pencen la.. aci dak...

nanti la sambung cerita...

6 Komen:

tentangseseorang on 10:03 AM said...

ahahaha gediks dan getiks jugak ko kekecik ye kak? ahahhaa

Tijah on 3:22 PM said...

hahaha. sama laaaa. kita pun dulu pegi tarawikh sbb kita ada admire kat ada org tu. sanggup tu tunggu sampai abes tadarus nyahhhh

Pnut on 3:45 PM said...

Ady-stended la..gedik..oklah aku gedik ngan jantan dik, kalau aku suka kat pompuan gak, itu pelik...

Tijah-masa kat U, ada ustaz hensem dan muda jadi imam...mak terus chuppp duk saf depan... sebab lps terawih ada tazkirah..leh pandang muka dia terus ahaks... imam kat surau hostel..haruslah ramai pompuan, kalau ada lelaki pun warden dan kawan-kawan dia la.. gedik kan???

makdara TERDIVA on 4:15 PM said...

main posmen2 la yg best..silap gaya posmen yg caras dulu..haha!

harap2 perangai gedik kita tak meresap ke jiwa anak2 kita semua..

Anonymous said...

Hai Pnut...down the memory lane sungguh...dok tebayang suasana dan perasaan Pnut waktu tu...sebab perayalah...semua orang pun buat gitu...kaedah ke kot lelain...bottom line is...gedik..megherela
Kak Wam
MElawati

Anonymous said...

selamat berpuasa... nanti share le citer terawih di mesjid besi tu... cm kalau ajak hubby gi rasanya mesti dia tak mau dia jenis tak reti nak appreciate benda cantik bagi dia asal terawih je... kami terawih surau kayu presint 11 tu je tahun bertahun...

cm

Related Posts with Thumbnails
 

~ Sharing is Caring ~ Pnut Online~ Menulis Sejak 21 May 2001 ~ Cerita Apa Saja~ Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino