Thursday, August 26, 2010

Iklan petronas & Nostalgia part 2


Biasalah selagi tak raya selagi tu korang kena hadap angin dan mood beraya saya, naseb la.. dah tukang nulih blog ni over.

Ni iklan paling saya suka foorrrreeeverrrrr ok... gila suka ok... sejak hari pertama tengok sampai la dah bertahun-tahun ni.. inilah yang saya paling suka.. tempat lokasi iklan ni dekat kampung pakcik gebu, kat tasik raban. atau specifik, tasik ni tasik Beng, dialek pakcik tu peghak pekat... sampai la kami anak beranak suka guna ayat "Kalau ada pun nasek lerrr" kalau ada nasib la..

Sweet la iklan ni...suke...suke..suke...

ni le saya tabik kata arwah Yasmin Ahmad n team ni. Leo Burnett company kan?? Pengarah iklan ni masih anak muda yang baru kerja rasanya masa tu Hafiz. Tapi as a Leo Burnett team, depa kalau buat iklan, buat betoi-betoi dan meninggalkan kesan di hati. Cube tengok props depa buat tu?? nostalgia, bukan senang nak buat tu.. pastu tengok pakaian bebudak tu, very nostalgia. seluar pendek, kemeja pesen lama. Leh bayangkan kalau ianya realiti, cemana janda anak 7 tu nak hadap raya dengan anak 7 orang. Pastu sure meriah rumahnya dengan anak-anak, dapat anak-anak yang baik camtu pulak, sure aman jiwa. Rumah lak belakang tu ada sungai, sure la anak-anak terrer berenang tak payah pegi swimming class dah..eheheh

Imbas nostalgia part 2 pulak ek
Saya ingat lagi, dulu-dulu kalau nak raya, tak tau dari mana datang wahyu pada emak asai baju raya je saya kena sedondon dengan adik no.2 saya, ni kira masa kecik la.. dah besar sikit, pandai dah pilih baju sendiri. baju kurung lak, apa yang cina Apeng mai juai..tu la kami dapat.. kalau sebulan dua sebelum posa cina Apeng mai jual kain kaler kusam-kusam.. kusam le baju raya kami. Cina Apeng ni berniaga kain baju kat orang-orang kampung.. eh lupa Cina Apeng ni bukan kat SP, tapi kat Penaga, kampung emak, arwah tok dok sini, so dalam sebulan sekali Apeng mai bawak kain baju dan kutip hutang, biasalah beli hutang. Jadi bila hari Apeng mai, biasanya emak naik motor dengan abah pi Penaga dan beli kain untuk kami, baju gaun-gaun pun ada gak. Kereta Apeng ni sarat dengan muatan barang berniaga, keter dia ketar apa ek? yang bonet besaq belakang tu, macam keter volvo sekarang ni yang bonet lebar dan besar tu, jadi belakang tu bersusun kain, berkayu-kayu kain.. tapi lecehnya pilihan kain Apeng ni biasa la taste apek umoq 50an (masa tu la)kalau ada pon design lawa sikit, kompem orang kampung rumah depan-depan dah rembat dulu.

Ada sekali tok saya bising kat Apeng, kata dia, bulan depan hang mai rumah aku dulu, aku pilih dulu, ni aku asyik dapat hat orang dah pilih ja. Hahah kalau kain hat lawa sikit, kompem nanti beraya baju hang sama la dengan makcik tu makcik ni, tak pun anak makcik tu makcik ni. attterr orang kampung dulu.. nak pi pekan leceh, nak naik bas turun bas, jalan kaki jauh. Nak usung anak-anak lagi, maka selalu la beli kain ngan Apeng. Best lagi sebab boleh hutang, kiranya beli baju raya sebelum posa, sampai raya haji pun belum tentu hutang abeh bayaq. Apeng ni kira up to date juga, musim bukak sekolah bawa mai kasut sekolah, baju sekolah, tudung. Pastu dia alert dengan kehendak pelanggan. Kalau tok kata Apeng, bulan depan hang bawak mai toto nooo, aku nak hat kaler biru ka.. hijau ka.. dan Apeng pun tulis kat buku nota dia "Mak Lang Nab, nak toto kaler sekian-sekian".. haha tapi dia tulis cina la..

Kira Apeng ni banyak berjasa la juga kepada orang kampung yang rata-rata kerja buat bendang. Tapiiii awas.. bila musim menuai.. bila padi dah kerat semua, Apeng akan membawa barang dagangan versi mewah sedikit. contohnya karpet, periuk nasi karan (rice cooker), set pinggan mangkuk (jenama Piarat ok). Apeng ni jual bermacam tau, anak-anak patung, mainan.. serba serbi la. Kira ekonomi Apeng ni dijana oleh orang-orang kampung, sampai dia boleh bukak kedai tau. Dah bukak kedai, dia latih anak dia pulak berniaga dengan kereta ni, dia jaga kedai. Eh apesal citer pasai cina Apeng sampai 3 perenggan? ok kembali ke pangkal jalan..

So bila raya kompemlah saya dan adik no.2 bergaya baju yang sama. dengan baju beli hutang, kasut pun beli kat Apeng gak. bergaya sakan beb.. kira macam vouge sangat dah la masa tu, siap ada henbeg kecik lagi, buat kutip duit raya. Baju-baju murah je, tapi dia punya tahap excited tu kiranya tiap malam sebelum tido bukak lemari tengok baju dan kasut. Kalau mak tak nampak, siap melaram, pastu cakap sensorang depan cermin. Hiks.. tah hapa je. Bila dah besar sikit, dah masuk sekolah menengah kan, tak main le beli baju kat Apeng. Masa ni emak dah berniaga nasi lemak, so selalu la ada cash, walaupun sikit-sikit. Jadi emak simpan duit sikit-sikit untuk belanja raya. Dan saya pun rajin menolong emak kan.. ehh saja nak habaq.. ulang lagi sekali bulih?? saya rajin tulung emak.. ulang lagi la... kot ada terlepas... saya rajin tolong emak.. ye tolong kupas bawang, gunting cabai kering, tolong buat sambal nasi lemak, tolong kelim karipap, pastu amek order kawan-kawan can cikgu yang nak nasi lemak, jadi dapatlah upah dari emak, tapi emak simpan.

Bila dah dekat nak raya emak bagi duit.. nah ni duit upah hat mak simpan, beli baju raya. Hiks.. Katakan la emak bagi RM100, jadi pepandai saya la nak beli cemana, kalau beli yang mahal, dapat la sehelai dua baju raya, kalau pi kedai Pak Othman Store (Ieda, ada lagi ka kedai Othman Store??) 100 ringgit tu boleh beli t-shirt dua helai, seluar, kasut, malah tak kena gaya boleh dapat 3 baju dan 2 seluar,belanja sendiri fikir masa tu. Nak hebat cam anak orang kaya, dapat sikit baju raya. Abeh masa tu nak shopping kat mana pekan SP tu, paling hebat pun ada Supermarket Sri Kota kat stesen bas tu, kemudian sikit barulah bukak The Store (kedai Nagoya sekarang) tu le supermarket paling gempak pon.

Okeh nanti-nanti kita sambung lagi Nostalgia Part 2 ek..

11 Komen:

tentangseseorang on 12:32 PM said...

tu bukan sungai. tasik. tasik ghaban tu besar. ehehehe

AuntieYan on 1:43 PM said...

Salam P-Nut.....

Sedih pulak Kak Yan dengar cerita P-Nut beraya jaman budak dulu.

Dulu lain kan?...budak sekarang sangat mewah.Kak Yan dulu pun mak selalu tempah baju raya sama je dengan adik pompuan Kak Yan tu Kami 2 beradik je pompuan.Walau pun mak bapak Kak Yan bekerja, jarang sangat dapat pakai baju baru, kalau ada perayaan baru ada baju baru, tapi dengan cara itu baju baru jadi lebih bermakna...tu yang memalam dok suluh baju dalam lemari...dok try kasut dalam gelap. :-)

SFAW on 3:02 PM said...

iklan petronas arahan arwah yasmin ahmad yg paling aku suka

ieda on 3:25 PM said...

pnut...othman store kat stesen bas tu ka?ada lg tp la ni banyak baju sekolah.
masa kecik2 mak saya cukup tak suka beli baju raya @ kasut awai2 pasai nanti tiap2 malam saya melaram..hehe..tapi saya dulu hidup susah..pernah takdak baju raya.

Tie-Ibu wawanisolehah on 3:37 PM said...

Ske iklan ni gak

Pnut on 4:04 PM said...

Ady-belakang rumah dia sungai la... eheheh tak kira sungai gak..

AY-yaaa tang melaram sebelum raya tu rasanya semua kita buat.. tp budak-budak la, tak heran pun kannn

SFAW-ya kita pasti merindui iklan-iklan dari arwah

Ieda-ya kami pernah dua tahun lepas kot beli kasut sekolah najmi kat situ.. tp kami suka gak shopping kat long wan.. kira dengan rm50 boleh beli banyak benda..pueh hati..ehehe

tie-bestkan iklan ni..

syida said...

Kak pinut, kami kenai Apeng nih. Dia dok mai umah tok kami gak,kat teluk ayaq tawaq. port dia bawah bawah umah tok kami. kami dulu dok ngan tok masa tadika, suka la bila apeng mai sbb meriah ramai berkumpul. Wah x sangka kita dulu2 dok pakai baju cap apeng. hahaha.

Hayati on 11:30 PM said...

kak yati pun sama juga, kadang-kadang pakai baju raya kain sama ngan adik walaupun pesen lain-lain. Tapi memang bab menerai tu tak habis-habis sampai ke raya. Anak-anak kak yati heran pun tak. Beli baju raya, kita yang sebok suruh depa try, depa? sikit pun tak heran.

Angah on 12:13 PM said...

angah selalu sedondon ngan mak, ngan adik tak sempat sedondon sebab umuq kami jauh beza

konpom le kain beli utang jugak kan.. kat bai benggali, dia mai kampung ngan motor je, yang kalakor utang mingguan, seminggu bayor 2 hengget, baju dah buruk utang tak abih gi hihi

tasekM on 12:37 PM said...

kak, tgh iklan tu teringat aku kecik2 dulu. mcm tu la. dan setiap kali raya tak pernah pun mintak apa2 kt mak tapi dh nama mak, dia sediakan jugak..


.

Amy Z! on 12:09 AM said...

yang ini pun ada org tempah, nak~ melepas la lagi..

hihi.

part yg best last2 tu menyentuh perasaan jugala. bila anak2 ckp, mak mak semua ada mak. daging hati paru.

terharu mak dia~

alahai.. :-) sejuk perut mak.

Related Posts with Thumbnails
 

~ Sharing is Caring ~ Pnut Online~ Menulis Sejak 21 May 2001 ~ Cerita Apa Saja~ Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino