Wednesday, August 25, 2010

I Hate this feeling


i hate this feeling ok....

feeling apa???

feeling nak balik kampung.. spoilt betoi la.. nak keja pun malas. Apekah?? lagu raya dah kompem berulang kali dok melalak kat office kan? minggu depan lagi best, lagu raya dah start main kat radio, ke dah ada radio yang main lagu raya. Over tau..

Sabaaaqqq nooo sikit hari ja lagi.. bukan apa, selain rindu emak, rindu sungguh aiiihh nak pekena makanan kaawwww orang utara, yang sedap dimakan di utara.. bukan kat sini ok.. macam char keow teow, mee udang pulau sayak (dah tentu kat kedah ja, pulau sayak kat kedah pon) ishkkk si Zaza pulak, bukan main dok menayang makanan-makanan best-best kat MFC dia.. Mariza Food Channel dia kat FB. Dengki betoi tau zaza ni... nak ni hasil cilokan dari FB zaza...

Oklah ni la paling kejam sangat occay.. Nasi ulam... nasi ulam ni atau nari kerabu orang kedah kata.. huiii diracik segala neka ulam haluih-haluih.. gaul dengan kerisik, dengan ikan tenggiri masin ditumbuk... ishkkk meleleh ayaq lioqqq habaq hangggg




Pastu gu dia dengan sayoq keladi ni.. orang tempat lain panggil asam pedas keladi ka hapa ka..kami kat Kedah panggei sayoq keladi ja.. nallaaa punya sedap.. tambah pulak Cik Lela kalo buat, siap tumbuk udang pecah-pecah sikit, pastu kalau ada ikan temenung hat kecik-kecik tu, orang sini kat pelaling. Pelaling turun dari Kola Kedah, atau Kola Muda, atau Tanjung dawai, fresh ok, tak main kecik-kecik, besaq2 dan lemak-lemak.. pergghhhh Cik Lela selalu boh sekot dua ikan dalam tu, kalau angin rajin sikit, cik Lela rebuih dulu ikan tu, pastu dia perisi boh dalam sayoq keladi tu..bila makan sedap kuah dia rasa cam kuah laksa sikit-sikit.. ohhh cik lela... anakmu rindu masakanmuuuu


Menambah darjah kedengkian tahap langit, si Zaza ni dok boh la segala neka makanan lain, saja perangat niii, ni la mee udang pulau sayak.. best.. mungkin tak berapa top macam mee udang sungai dua, tapi sedap lagi dari sungai dua punya.. konsep dia sama juga, pilih udang, pastu depa masak, ni pon syiokkk ni..

tu diaaa nallaaa punya dok ada gulai buah munggai.. mana nak jumpa kat sini?? ada la hari tu jumpa kat pasar borong.. tapi tak syok sebab tak sama cam Cik Lela punya.. ni pon sedap ni...


Laksa... nama pun laksa Kedah kan..dah tentu-tentu orang Kedah terer buat laksa dak?? sama macam Nasi Dagang, kompem orang ganung sambil baring leh buat.. sebut mee bandung muor?? mana lagi??? Muor le... tapi sungguh la.. Kat Kedah kalau musim raya posa ni..menu wajib ni laksa... nak-nak kat kampung emak kat Penaga, ikan fresh turun dari Kuala Muda (tempat tsunami dulu) perghhh depa punya buat laksa, tak kedekut ikan langsung.. weiii sebakul ikan (bakul pasar tu) mau depa jual 2 ringgit saja. sebakul tu, ikan fresh lak.. baru turun bot. Jadi mak-mak penakan saya kalau buat laksa.. menderu deram ikan.. mewah.. Kak Yati dok pi beli dak ikan kat pengkalan?


Zaza tak boh pulak gambaq bihun sup, kaler kuning, sambal merah tu, pastu char keow teow.. perghhh.. kalau dok sini kempunan betoi nak makan char keow teow sedap... nan adoooo adalah bebudak opis ni cakap kat sini sedap. situ sedap... hukkk aloo kesian depa.. tak pernah rasa char keow teow betoi-betoi sedap.. kalau kat pasar tani putajaya ni ada khemah jual char keow teow penuh jaa orang, pernah bawak mak penakan mai dari penang makan kat situ, dia kata "depa ni kalau bukak kedai ni kat tempat kita, aku rasa seminggu tutup la. tak dak orang mai, char keow teow apa ni?? payau macam ayaq telaga keroh?" hahah tu dia... nyesal aku bawak pi... hahaha, adik saya terror buat kuah char keow teow ni, nanti saya belajaq ngan dia.. kata dia ada letak otak udang sikit, gula merah, apa tah lagi pernah tengok dia buat.

16 Komen:

Nurul on 3:36 PM said...

kak pnut..radio era dah pasang lagu raya ler...

Amy Z! on 3:38 PM said...

haih.. kalo gi belog akak ni, jadi lapar tgk gmbr makanan2. adoilah. ahaha.

makdara TERDIVA on 3:45 PM said...

over la tu pasang lagu raya awal2..ni mesti jasad kat opis, jiwa dah sampai kedah..haha

GaDis CoMeL on 4:01 PM said...

aduhh..tak sabaqnya nak balik. kami pn besa makan mee udang pulau sayak tu, sedapnya. the best mee udang in the world kot noh.haha.

laksa kedah terbaek!!!!! beropa ploh kali dok telan ayaq liyuq dah ni achik sapinat oiii..

zaza tu saja wat dajeyyy.. haha

Tijah on 4:07 PM said...

wuishhhhh. benci la masok sini disiang hari

Hayati on 4:32 PM said...

Pagi tadi hot fm pun dok layoq lagu raya juga dah.

pnut, kak yati tak yah pi pengkalan kola muda, kat kepala ayaq penaga ni pun banyak ikan temenung baru naik. Itupun kena musim la. La ni depa kata ribut, ikan tak berapa ada, udang banyak. Tu yang hari tu dok berlauk udang tu.

Anonymous said...

Salam Pnut, tuu dia..dia buat dah..hati tekenang mulut dok sebut..Pnut boleh gak dok berangan nak balik Kedah ghaya ni..akak ni dok melahu kat hulu ni je la..huu...huu..tahun menyedihkan...for the first time in my life ghaya tanpa mak ...sedih nie..takdak sapa nak tolong order ketupat palaih chek suka tu lagi...
SELAMAT HARI RAYA BUAT PNUT N FAMILI..BALIK GHAYA ELOK2 YA..SYIOKNYER RAYA KAT KEDAH
Kak Wan
Melawati

Anonymous said...

Wah kak p-nut, terima kasih kerana mempromosikan Mariza's Food Channel kat sini! heheh

Sabaq naa.. takkan lari nasi ulamsayoqkeladilaksabihunsupdancharkuetiau dikejar! Kekekkeke

Gambaq bihun sup kuning tak dak pasai asal emak buat ja, terus belasah.. dah kenyang makan, baru teringat kata tak ambik gambaq. Bihun sup emak saya special sebab ada kacang pis!

Char Kuetiau pulak, belah-belah Aloq Setaq ni tak jumpa yang betoi2sedap. Ada la Char Kuetiau IMAN tu tapi orang kata sedap, Cikzz rasa besa ja! masih mencari char kuetiau yang sedap di Aloq setaq... dah jumpa nanti, akan diwar2 dalam MFC! (",)

Sekian.

ZAZA yang baik, tak dajeyyy aih!

Najmi on 9:13 PM said...

last week waktu balik rumah mak sy buat nasi ulam ni wenco. best giler waktu dapat makan tu. mak saya letak ikan pekasam goreng jugak dlm nasi tu lagi ler best. yg best nye nasi ulam ni boleh makan dgn pape lauk jer tapi bagi saya yang best bila makan dengan kerabu taugeh+kerang. hohoho... memang masyuk =))

tasekM on 10:32 PM said...

dah dia tunjuk nasi ulam pulak dahhhhh... mmg nk kena tikam tau kak pnut nih....



.

Pnut on 8:18 AM said...

Nurul-hiks..patutlah radio era tu dah lama tak dengaqqqq.. hehe relevan lagi kah radio itu??

Amyz-sila menahan lapaq ok...

MDT-over ke??? hiks..i biasalah mesti ober..

GC-nanti kita jumpa kat gerai mee pulau sayak noooo ehehehe

Tijah-hiks... jangan la benci.. i lebeiuuu

Kak Yati-kat kepala ayaq tu pun kami rajin pi jugak, ada pak penakan dok situ, dia bukak kedai kopi tepi kepala ayaq tu.. selalu dia la tukang chooopp ikan..eheheh

Kak Wan-tak pa..nanti kami pi raya rumah kak Wan nooo bawak ketupat palaih..cek pandai balut ketupat... hiks..

Zaza-jangan lupa bawak kami pi makan laksa ikan sekoq tu tau..

Najmi-ya makan dengan kerabu taugeh + pucuk paku memang mashukk

TasikM-tikamlah..mati syahid aku dik oiii..bulan-bulan posa mati..time berposa lak tu.. eheheh tapi esok ku jadi hantu, aku datang cari ko dik...

Nurul on 12:38 PM said...

heheh...k. pnut, relevan tak relevan tu tak tau la..dgr pun sbb org depan nih dok pasang Era...

ieja on 3:40 PM said...

Aduhhh K.Pinut mahu lelah air liuq check tgk sumer makanan nihhh...rindu sgt nk balik..padahal baru balik 2 minggu lps..tp rasa mcm dh 2 tahun plak..apapun...mood balik kg sudey melekat kt kepala otak...

Anonymous said...

pnut....tingin nya nak makan nasik ulam tu.....dah puluh taun tak mkn.....sapa ada juai kat sini?pnut buat & juai la, saya wajib beli....sian kat saya....:(

Pnut on 8:34 PM said...

Nurul-samalah bebudak opis ni pon pasang era gak... ehehe sbb tu je signal yang paling kuat kat atas bukit ni..ehehe

Ieja-over tau, baru 2 minggu tak balik feeling cam ni...

Anon-ulam-ulaman susah nk dapat kat sini... buat tu rasanya reti dah.. :-)

peej on 2:51 AM said...

ish emosi pulak tgk entry ni.
sebab arwah maktok orang kedah. tu menu wajib dia everytime bulan puasa. nasi ulam n asam rebus keladi tu. :(
makcik sedara akan bg dia. saya tumpang bedal sipi2.
ni dah 2 tahun dia takda. takda la tu semua.
ish ni emosi teringat maktok ke emosi sebab makanan ni? heheh.

Related Posts with Thumbnails
 

~ Sharing is Caring ~ Pnut Online~ Menulis Sejak 21 May 2001 ~ Cerita Apa Saja~ Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino