Wednesday, August 11, 2010

Hari Pertama puasa tahun ini..


Alhamdulillah... syukur padaMu Ya Allah, Kau panjangkan lagi umur kami, dapat kami bertemu Ramadhan lagi pada tahun ini. Syukur.. korang-korang pun sama, Alhamdulilah, masih sehat dan boleh baca blog acik ni lagi kita sihat la kan???

Sebenarnya perasaan saya agak sayu menyambut ramadhan tahun ini, teringatkan emak la.. ni nak taip pun cam sebak-sebak je.. rindu kat mak, dua tiga hari ni call tak dapat cakap dengan emak, hp semua adik-adik punya, call orang tu dok luar, call org ni dok luar.. bila malam saya pun kalut terlupa nak call, bila teringat dah pukul 11 lebih. Eh ok, baru lepas cakap dengan mak, happy sikit. Rindu sangat dah ni.. Last jumpa emak masa bulan 5 hari tu, masa kami jalan-jalan ke Sabah, dan emak stay kat rumah kami beberapa hari selepas balik Sabah. Sabaqqq pnut oiiii sabaq...

Ni dah masuk posa lagi la rindu nak makan nasi ulam emak... huiii sedap oooo nasi dengan segala neka ulam, digaul dengan ikan tenggiri goreng dan tumbuk, gaul dengan kerisik sikit... pastu makan lak dengan kerabu taugeh, dan asam pedas keladi... asam pedas keladi tu campoq ikan temenung sikit hollaaaa acik lupekan diet segala bila dapat tu.. lagi satu peberet bulan posa, buboq kanji.. boh lobak masin sikit, pastu tabur dengan bawang goreng hat emak buat sendiri.. syorga..ok..sorga... tak payah letak la KFC ka.. Pizza ka.. atau masakan tu dari chef hotel berbintang-bintang.. acik tak heran ok.. chek nak juga buboq kanji dan nasi ulam dengan sayoq keladi emak chek juga..

Ermmm bulan-bulan posa ni pun ingatan terhadap arwah abah memang takkan lari punya.. gelak-gelak..seronok-seronok..tapi tetap terasa kosong dan sunyi..abah dah tak ada.. Kalau dulu time posa-posa ni abah rajin sangat buat air soya la, buat laici kang la.. selalu dia rendah 'getah anggur', selasih, kurma cina la..segala neka dia rendam-rendam, lepas tu berebut la kami adik beradik menogok air laici kang dan air soya abah buat, sedap.

Kadang-kadang siap bergaduh dan berkelahi adik beradik, saya la selalu jadi taiko, tetapkan rules itu ini.. tak boleh ambik ais banyak-banyak la.. tak boleh tu tak boleh ni..berebut nak tu nak ni..last-last emak merajuk sebab kami asyik cari pasal.. dia minum ayaq, makan kurma, pi solat, tak makan benda lain, uhuhuhu rasa bersalah lepas tu, pastu gaduh lagi.. "hang la kak, cari pasai," kata adik saya.. pastu saya membela diri "apa pulak?? hang la, tamak, makan la sikit-sikit, ni semua nak kaut," pastu adik balas lagi.. "hang ingat hang besaq sangat, aku nak heran," ewahhhhh badan macam lori sampah tak besaq lagi??? nak besaq mana lagi?? dari sekolah menengah tak pernah pakai baju size M tau.. semua main L, XL dan XXL je...la ni tak soh kata la...kompem XXXL.

uhukss.. tapi itulah nostalgia kan?? masa dulu memang sakit hati dan geram, tapi dah tua-tua ni, teringat-ingatlah..rindu suasana begitu.. anak-anak saya ni jangan harap nak tarik-tarik muka depan meja.. pak depa garang.. berani?? hah coba.. Semalam tekun juga pakcik gebu refresh cara solat terawih kat anak teruna kecik tu, tahun lepas dah cekap, tapi tahun ni refresh balik. Dan lepas solat ada tazkirah kecik kat budak tu. Pasal posa..pasal dosa pahala, pasal erti ramadhan dan bagai. Alhamdulillah.. walaupun pakcik ni garang, tapi sesekali dia ok, lembut hati, dan mudah dibawa berbincang kalau kena gayanya.. tapi lepas abeh tazkirah kecik, tiba-tiab dua beranak ni masam muka, ape kes acik tatau.. acik dok dalam bilik tidokan anak dara kecik tu.. tapi keadaan ok balik time makan malam.. leh gelak-gelak balik.. gitulah peelnya dua beranak yang selalu tak ngam ni..eheheh ada kalanya ok, kamceng gile, ada kalanya ada je tak betoi each other.. yang jadi orang tengah, makcik gebu ni le...

Semalam beli jagung manis, yang beso-beso dan berbaju lagi tu, nak beli 3 tongkol je, sebab nak buat cucoq jagung hari ni, tapi brader jual tu baik hati, bagi setongkol free, jadinya terlebih-lebih pulak jagung, so ingat nak buat nasi minyak jagung, pastu buat ayam masak merah, buat jelatah sikit.. kalau sempat nak masak dalca, kalo tak sempat, nenas tu buat pajeri je la.. alamak, dah tulih kat blog, pakcik gebu dah baca.. tak seprais la.. hahaha poyo nak seprais bagai.. sengal betul. Apa menu anda ini hari?? ehehe saya post status ni kat FB, berderet orang bagi menu diaorang..eheheh so kat sini ape menu kalian??

15 Komen:

madulebah on 12:59 PM said...

menu saya nasi ayam kepak madu.. hik hik hik

makdara TERDIVA on 1:22 PM said...

masih terpikir2..mungkin menu carik kat bazar ramadhan kot.huhu!

Hamizah on 1:41 PM said...

salam kenal
menu saya pon nasi ayam..

GaDis CoMeL on 1:44 PM said...

tadi dah mencilok kuih 6 bijik kat kantin. free ja, kena la cilok. hehe. 6 bijik cukup la untuk 2 tekak. menyewa berdua ja. ;p

igt tak mau pi bazar ramadhan, masak je lah. lagi best,sahur nanti boleh makan lagi. jimat pn jimat. tak gitu. heheh.

Nurul on 2:01 PM said...

ingat nak buat mihun sup ajer berbuka nih..pastu masak la lauk tempoyak ikan bilis utk somi n gulai udang dgn peria utk diriku sbg juadah bersahur pulak :D

1na on 2:12 PM said...

sotong goreng kentang dengan cucuq ikan bilis...

kak pnut, nak buat barter-trade dak cucuq jagung dengan cucq ikan bilis?

hehehehehehhehe

Pnut on 2:36 PM said...

Cik Madu-nasi ayam kepak madu? means, nasi ayam pastu beli kepak ayam madu?? ape ni?? buat org konpius??

MT-selamat sesoping ini petang, sure orang ramai..

Hamizah-salam kenal juga dari saya..

GC-awat hangpa selalu dpt makan free kat kantin?? ada skandal ka???

Nurul-bihun suppp?? ok masuk list akan datang..eheheh

1na-hang sanggup mai hantaq akak ok ja..hahahaha

imah on 2:38 PM said...

serang umah akak.......

Amy Z! on 2:52 PM said...

jom tukar tukar lauk. hikhik.

selamat berpuasa utk kak pnut & keluarga.

aNiS tHe BumbleBee on 5:12 PM said...

salam,pestime dtg sini dari blog gadiscomel..:)

arini xdak menu apa lagi.sok baru mula posa kut sri lanka ni.amboih,sedapnya menu.buleh buat idea nnti time bukak posa.lama xmkn cucuq jagung..hehe..

Zareda Norman on 5:13 PM said...

yg penting tak mau pi bazar... malam tadi dah amasak asam pedas ikan patin, sat lagi nak tambah ikan bilis goreng cili api kot.. yummi

fa10 on 6:28 PM said...

Nak buat ayam kung pao la hari ni...
pisang ada kat dapur, boleh buat pengat... tapi nak berbuka lambat lagi ni...

madulebah on 7:43 AM said...

elo tak main lah beli.. ai masak tau walaupun sampai rumah kol 6.30 petang.. huk huk..

maksudnya : i masak nasik ayam dan berlaukkan kepak ayam madu yang dibakar sendiri.. heh

Pnut on 8:03 AM said...

Imah-meh la serang..ai rela uuu

Amyz-selamat berposa juga buat Amyz and family... nak tukar lauk boleh sile datang ke rumah..

Anis-wahh cemana suasana berpuasa kat sri lanka ek?? meriah tak??

Zar-ye betoi zar, maleh pegi pasar ramadhan, semalam ada kawan opis pegi, minta beli sambal ikan bilis, RM2, depa tak juai, semua main RM3 je skrang pastu seciput.. nak salahkan peniaga pun tak boleh, sebab depa beli bahan mentah pon mahai, cemana nak juai murah.. biasalah malaysia makmur..

Fa10-ayam kung pao tu menu wajib kami gak..ehehe sebab ada rasa kacang gajus tu..sodappp

Cik Madu-wahhh very the mithali... hiks.. tapi biasalah mmg best masak sendiri dari membeli...

Kauthar on 11:11 AM said...

ahkak...

saya suka jugak nasi ulam n sayuq keladiiii!!

Related Posts with Thumbnails
 

~ Sharing is Caring ~ Pnut Online~ Menulis Sejak 21 May 2001 ~ Cerita Apa Saja~ Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino