Friday, July 30, 2010

Makaroni Goreng dengan Kapur Sireh


Hiks, tengok tajuk tah hapa, mesti orang ingat makaroni masak dengan kapur sireh..
taper, korang baca je la sampai bawah ek..

Salam Jumaat semua...
sempena jumaat, entry muslimah la sikit ek..
tulis sopan santun, aci ek, sesekali...

Okeh saya nak share resepi, tapi macam biasa, resepi saya biasanya sempoi-sempoi dan agak koboi-koboi... saya tak pasti la kenapa kalau kata simple-simple, sempoi-sempoi mesti nak kaitkan dengan koboi.. apa relevannya ek??

Mungkin keramat kata-kata keturunan kot.. sebab dari kecik emak saya, yang mendapat keramat sakti ni dari arwah tok, depa selalu kata, koboi..koboi..koboi.. contohnya kalau masuk bilik ayaq nak mandi niatnya, tapi belum dua menet dah keluaq.. pastu kena perambat masuk bilik ayaq balik "hang mandi apa ni?? mandi koboi?? sabun dak?? tu celah ketiak, berdaki hang reti gosok dak, mandi tak sampai semenet?" lorr ape la mak ni, orang mandi 2 menet kata semenet, kecik ati tau.. mentang la orang tak pandai matematik tapi orang tau la, beza semenet ngan dua menet..

Pastu kalau Mak Cik Lela sembang dengan Mak Som belakang rumah sambil sidai kain katakan.. selain bergossip sat gi Mak Som tanya "lela masak apa hari ni?? kak som tak tau la nak masak apa?" ni saya dalam rumah tunggu dengan suspen ni CIk lela nak jawab apa, kot la dia kata nak masak nasi briyani ke, ayam masak merah, kari daging ka.... tetiba CIk Lela jawab "tak tau la kak som oiii lela malaaaihhh nak masak rasaya hari ni, ingat sat gi nak basuh bilik ayaq, nak mop lantai apa, tak dan masak sangat, masak hat koboi-koboi ja kot, buat asam pedas, goreng ikan saja kot.." (org kedah refer asam pedas tu as asam rebus ala singgang tu) tu dia menu koboi cik lela keluaq, penat aku tadah telinga nak tau menu cik lela sekali masak asam pedas rebuih ja.. potong stim betoi, baru feeling makan nasi briyani macam kat rumah kenduri. haha dalam kecewa pon sat gi tibai nasi kompem bertambah-tambah.. kata emak masak dengan kasih sayang kannnn.. harus makan kena tambah-tambah, kang emak kecik atiiii padahal memang pelahap

Eh ok..nak cerita pasai apa tadi ek?? ooo ok, pasai koboi... oh tu baru cerita Cik Lela..kalau Tok Nab lagi syiok.. ada tambahan.. Koboi Jimen (ape benda Jimen tu saya tak tau, agak regimen kot..) Tok Nab, asai kata kalau marah kita mandi sat, kompem keluar ayat mandi koboi jimen, kalau dia masak nasi goreng cuma boh ikan bilis dan bawang pastu dia mesti cakap hari ni makan nasi goreng koboi jimen.

Jadi dalam hal ini, maafkan saya andai sering kali perkatan koboi tu keluaqqq nooo ape nak buat warisan turun temurun, kenalah warisi. Maklumlah hajat hati nak ngendeng kot tok waris reta pusaka ke..tapi nan adooo jadilah waris perkataan yang boleh kita guna pun jadilah.. jadilah cucu yang tidak materialistik.

eh ok, maafkan hamba, motif sebenar adalah nak cerita pasai resepi kan.. ok dulu saya segan juga nak boh resepi..maklumlah resepi semua koboi-koboi je kan.. tapi kan, bila saya dapat feedback kekadang chat dengan reader, atau FB ke.. depa masak-masak pastu tag-tag saya, kononnya ikut resepi saya.. mak banggaaa nakkkk mak rasa terharu.. sebab mak rasa itulah resepi paling bang*** mak (kena sensor, kang ANon tak suka) tapi rupanya yang sempoi dan koboi itulah yang korang suke ekkkk saya ingat yang koboi-koboi semua orang tau masak, rupanya lain orang lain cara dan lain rasa.. saya sukeee..saya sukee...

Ada juga saya blog walking sana sini..kekadang ada silent-silent reader kat sini baca dan letak pic masakan depa pastu siap kredit-kredit kepada saya tukang bagi resepi..sekali lagi nakkkk mak bangggaaa nakkkk nak riak tak boleh hari Jumaat sebab tadi kata nak jadi muslimah kan?? jadi kita post pone riak tu hari lain okeh bebeh.. So ada permintaan kata kak Pnut leh tak bagi resepi nak buat masak senang dan simple sesuai untuk ibu-ibu baru cam saya, dan kejar masa yang takder bibik ni. Okeh bebeh, sesekali i letak okeh..

Jadi untuk ini hari kita makan makaroni goreng. Ini favourite si adik dan abang. Adik boleh makan banyak dan bertambah-tambah.. wahh selera omputih ko.. Marlina, pastikan Rizq suka makan makanan omputih gak ek..

Okeh makaroni ni sempoi je, saya rasa ramai lagi terrer, tak pe kita share juga.. degil ni..

MAKARONI GORENG (nak boh nama makaroni goreng ape ek..jap fikir..)

Okey bagi nama

Makaroni goreng Alesya (boley?? boleyyyy laaaa)


Bahan dia
2 cawan makaroni
(rebus sampai lembut dan dah lembut, campur mentega atau minyak sikit, jangan kasi melekat)
3 ulas bawang putih (cincang)
1 biji bawang beso (potong dadu kecik-kecik)
1/2 sudu kecil lada hitam (kalo nak pedas lebehkan la)
1 sudu lada sulah
1 kiub ayam
sosej (goreng sikit dan potong-potong)
2 keping daging burger ayam (gunting-gunting jadi cam dadu, beso sikit taper)
1/2 bungkus daging ayam kisar
sayur campur

Cara dia
Tumis bawang-bawangan, pastu masukkan sikit air, (dalam setengah cawan)
Pastu masukkan segala neka lada-lada tadi,
Pastu masukkan kiub ayam, masak sampai naik bau/pecah minyak
pastu masukkan daging kisar
pastu masuk sikit air lagi, sikit je...
pastu masukkan makaroni...
tadaaaa siap..

ellllehhh garam dan gula takkan nak kena kabo juga kan??? sendiri mau ingat la..

ni sesuai buat bekalan sekolah anak-anak.. kompem nanti anak korang kena pow ngan kawan kat sekolah.
cepat dan sonang,

*tips utk ibu bekerja, siapkan segala neka bahan tu sesiap waktu malam..
Makaroni boleh rebus sesiap malam tu, then toskan dan simpan dalam peti ais, esoknya masuk microwave kejap kasi lembut sikit,
*cam bawang semua siap kupas malam-malam tu,
tu diaa humban kooo..

Bereh??? sile cube

Ok lagi satu khidmat masyarakat.. petua bersama mak Pnut...

ni tengok ni apehal gambo bilik mandi pun masuk blog?? keji betoi...


Dakkk saya separa keji je.. saya nak share petua ni.. ni dari my bibik tau.. dulu bilik mandi kami tu ada sikit daki-daki dan ada tompok-tompok kesan kotoran dekat lantai bilik mandi, pastu satu hari bibik basuh bilik mandi, dan saya tengok..ehhh megiknya bersihhhh seingat saya takder pulak saya beli pencuci tandas yang power rangers sangat, takat cap tesco je. kagum niii terus tanya bibik, cuci pakai apa?? (haha mujur bibik tak loyar buruk cam pakcik gebu, kalo pakcik gebu tanya soklan gitu, gua kompem dia jawab-cuci pakai tangan, takkan pakai gigi)

Bibik cakap dia cuci pakai kapur.. (kapur sireh la..bukan kapur kasut... Anil Kapoor lagi jauh dia tak membantu langsung) bibik kemas-kemas lemari dan jumpa kapur sireh (ni maktok beli dulu, tak ingat dia buat apa tah masa dia mai dulu) kata bibik dia rendam kapur sireh dalam air kejap... pastu bancuh dengan air, pastu siram-siram lantai dan sinki, tunggu la dalam 10-15 menet, pastu cuci dengan sabun macam biasa.

Jadi tuan-tuan dan puan-puan, usahlah bazir duit pegi beli sabun cuci tandas jenama mahal-mahal..padahal toilet tak juga berkilat... hehehe pi je la beli kapur sireh dan iktu petua bibik. Tapi andai kata kedai kat rumah korang takder kapur sireh, meh la ke kedai kat rumah saya, dia ada jual.. maklumlah kami tinggal kawasan international gitu.. ada myanmar, ada bangladesh, ada la puak-puak makan sireh ni kan?? Jadi mamak kedai tu pun jual kapur sireh.

Ok.. selamat hujung minggu..

17 Komen:

mRs. JujUE on 12:11 PM said...

uish..sedapnye..
senang pulak tu..kite copy tau resipi kak pnut ni..aritu kite da cube tortilla gulung tu..mmg sodaapp..senang pun senang..mekacih kak!! :)

makdara TERDIVA on 1:49 PM said...

thx pinat..i dah kopi paste..harus terai nih..baruleh feeling2 italy time makan...haha!

Zareda Norman on 2:33 PM said...

err chef koboi.. saya tak suka makan makaroni boleh tukaq dak dengan spaghhetti.. ehheheh. *confirm wajib buat spaghheti goreng esok wpun tok laki jauh*

petua kapur tu best ler.. sll zar siram ngan klorox aje..

Pnut on 3:00 PM said...

Jujue-tortila gulung tu best ek.. kenyang pun kenyang.. ada org dah siap buat bisnes lagi.. Alhamdulillah dapat bantu-bantu org lain...

Mak dara-yaa italianoooo ni kalo org itali makan pun kagum giler nih...

Zar-pakai klorox selalu buat kan?? pnut pun sokmo jirus ngan klorox...

GaDis CoMeL on 3:22 PM said...

sy selalu cuci jamban pakai clorox jugak. org bujang cam sy ni, mana la ada nk pakai cap mahai tu. yg murah beli kt long wan kira ok dah.hihi.

makaroni tak besa makan lagi ni.lawak dak?tekak orang kampong kak.nak cari nasik ja. tapi kena try gak ni.bagi incik bakal suami rasa kagum. haha.

ieda on 4:58 PM said...

kapur sireh satu seringgit tu ada fungsi lain rupanya..bolehla buat operasi bilik air kat rumah yg dah tukar kaler tu..tq bibik pnut..

Mummy Rizq on 5:51 PM said...

Aku terharu! terharu! Rizq suka makan meehoon goreng.. mee goreng mamak etc.. setakat spageti, makaroni memang tak wujud dalam kamus hidup dia.. So ko ajar la anak dara ko tu masakan kampung yer cik sapinat?? heee..hee...

TQ for the tips on cleaning d bathroom.. needed it!

Anonymous said...

Salam Pnut,Ya Allah mengucap panjang Akak ni..nampak sangat jahil,dok ingat kapuk cuma makan ngan sirih ker,buat hantaran kawin ker...loh ucapkan terima kasih akak kat bi9bik Pnut ya..selama ni dok guna kapuk sirih tu buat bancuh ngan tepung nak goreng pisang jer..orait esok boleh try cuci jubin bilik air yang dah karat..ish..ish..tak sangka

Pnut on 5:54 PM said...

GC-sile cube occay, biar bakal suami kagum sekagumnya...

Ieda-try, nanti bgtau saya cemana hasilnya..

Marlina-tak per, anak aku dilatih makan semua benda..makluman bibik tukang jaga semua dia bagi makan..ehehehe

Anon-saper ni ek..akak try la. nanti habaq mai kat sini betoi ka dak..

Jiey^Mien on 11:05 PM said...

Akak, kalo akak basuh pki Anil Kapoor, harus la acik nak try!!!
Hahahhahha.. Ye Dillll Kya Kareeee..
Meraaaa Mannnnn..
Muahahhahaha

Anonymous said...

Pnut,si Anon ni Kak Wan yang selalu lepak kat sini..sesekali komen juga...tapi bukan yang Anon yang itu tau...ntah tak reti nak boh nama bila nak pos komen..masih rabun ayam bab IT ni..

Anonymous said...

Kak Wan-taper... kalau akak guna nama anon tu, tp di hujung komen akak letak la nama akak, macam contoh saya buat ni..

Pnut

Anonymous said...

Ok..dear.Next time buat cam tu

Kak Wan
Melawati

tentangseseorang on 9:22 AM said...

tapikan kan...mana nak carik kapur zaman la nih?

Rosie Posie on 11:14 AM said...

Kak Pnut...kita nak try resepi kak pnut... kikiki... nampak sedap neh~!!

Pnut on 2:31 PM said...

ADy-meh sini kat area perumahan international akak ada eheheh

Rosie-cube la..senang banget

En Hatta on 4:24 PM said...

terima kasi atas petua cuci lantai bilik air pakai kapur sirih.sy test, memang menjadi.tapi penat jugak menyental.minta izin untuk sy share.

tq

Related Posts with Thumbnails
 

~ Sharing is Caring ~ Pnut Online~ Menulis Sejak 21 May 2001 ~ Cerita Apa Saja~ Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino