Monday, June 07, 2010

Lemari putih ittew...


Itu hari kan..sudah ku kompangkan, acik ada beli lemari kaler putih kan?? konon la kan, jadi melayu over tak sedo diri, nak english style katakan.. so ape barang putih semata, tak la henglish style malaysian style.. biasa la orang malaysia, asal henglish style, nak kena kaler putih, ada bunga-bunga.. orang putih pun makan hati tengok english style orang malaysia ni..hahahaha

Ok, setelah berjaya mendapatkan lemari ittew, kosong je kan??



Maka saya telah membeli benda alah ni dinamakan decal, untuk ditampal kat lemari. Kat romantika ada jual, sekeping RM15, kalau vantage punya lagi cun ooo tapi kena order online, kat sini tader dealer vantage jual benda alah ni, saya beli je la kat romantika, walau bunga dia tak lawa mana, tapi boleh la... dapat mekap sikit-sikit

Peralatan diperlukan, ialah gunting, untuk gunting decal tu, pastu besen untuk rendam air (perhatikan, besen untuk rendam air, maka kita perlukan besen dan air ye puan-puan)pastu tengok acik tag kat karpet koyak tu? ade sebab tu.. nanti kita kabo ek..

Dan bahan seterusnya ialah of kos la kena ada tukang lekat-lekat..dalam hal ini, kita serahkan pada kaum adam ye, ape guna ada anak-anak buah dan laki, kalau nak lekat tu pun tak boleh ye dak?? kata birthday girl kan?? oh ya depa tampal ni di malam besday saya tau.. midnight lagi best-best..

Okeh, kita ikut susunan gambar
1. Anak buah teman, si Along sedang tekun menampal, along ni cermat giler, siap amek pembaris dan pensil tanda, itu beza orang lelaki buat kerja ngan pompuan gelojoh cam saya, kalo saya buat kompem main hentam je
2-3 Usahasama anak sedara dan pak sedara, adjust dan buat cun-cun, acik keja amek gambo je..
4. Sorang lagi anak sedara kena kerahan tenaga, Aizat tukang pegang besen air. ahahha
5. Bahagian atas pulak.
6. tu dia, berpeluh along, dia pun separuh bogel dah..


Tadaaaaaa... dah lawo lemari acik, ermm ingat nak tambah lagi, dah pegi semula romantika Kajang, tapi takder la bunga yang sesuai dan match, pastu yang ada camni, bunga beso, acik nak boh keliling pintu lemari tu, tapi pakcik gebu kata cukuplah jangan banyak sangat. oklah-oklah kita ikut je la..kang pakcik gebu tak bagi acik duit belanja, cemana nak sara diri?? duit gaji abeh dah gatai beli lemari tu.

Ok kemudian sessi hias menghias pulak.. ni adalah kertas tisu, yang lipat empat tu, kita akan jadikan ianya sebagai doily, agar nampak sikit ciri omputih. (ingat dak dulu-dulu tok-tok, emak-emak kita pakai tisu kenduri tu je, tekan dengan paku payung buat doily gini? omputih gak depa nooo) -kertas tisu ni beli kat romantika juga, Rm3-sepeket tu, ada byk corak la..


Buka dan bentang dalam lemari, dan sebahagian lagi gunting 4 dan letak bucu gitu.


Pastu gigihlah susun segala neka tok nenek barang dalam tu, saya suka gadget kecik-kecik je, pinggan mangkuk ala-ala mak datin tak berkenan lak saya nak boh dalam tu, semua perhiasan semata. Ada dua biji pinggan kat kiri kanan tingkat 2 tu, adalah pinggan lama, antik, saya letak situ, itu pemberian arwah bapa mertua saya. dan teko lama dua biji kat bawah tu antik juga, berpuluh tahun usianya, entah belum saya lahir dah ada teko kat rumah arwah tok saya dulu.


Dan inilah motif letak tag karpet koyak tadi, sebenonya hint pak cik gebu beli karpet baru..maka tetiba, hari sabtu singgah kedai beli hadiah kawen kawan, tetiba pakcik gebu offer beli karpet baru yang kata dia masyuklah ngan konsep saya tu, ape lagi?? hilang akal saya nak nolak pelawaan dia. Terus setuju dengan gelojohnya harap maklom.

Dannnn juga... saya juga dihadiahkan dengan meja kopitiam..erkk hadiah ke?? haha kira hadiah juga la kot.. walaupun sikit lari konsep, tapi udah pakcik gebu nak juga ada meja kopitiam kat umah dia, terus la angkat satu. kasi can la.. ahahah tapi kalo kosi tu cat putih lawa tu babah... hahahah larriiiiii
Pas dah pandai aktiviti lekat-lekat decal tu, pakcik gebu terus feeling jadi erik leong. katanya nanti kita beli yang gambar buah-buah pulak, kita lekat kat tiles kat dinding dapur, pastu nanti kalo ada cabinet putih lagi, kita lekat lagi..pastu mula perli acik la.. mangkuk jamban pun boleh boh juga decal, sebab kaler putih. tak sakit hati?? pastu perli lagi, esok mati kain tudung keranda kaler putih.. batu nesan letak bunga-bunga english style.. nak kecik ati ke tak..nak kecik ati ke tak?? huhuhu jangan. rugi... nanti tak boleh pow dia lagi..

15 Komen:

Dilla on 12:26 PM said...

pnut, cantik ooooo...teruja tahap gaban aku tengok karpet tu....konsep henglish melampau nih...wei berkenan karpet tu......hang beli mana....amatssss suka.......mahai ka....berapa Rm? tak juai ker....

Zareda Norman on 12:39 PM said...

pinut

wah makan hati org hinglish tengok hinglish style rumah hang pinut.. tapi seriyes cantik noksss.. berbunga bunga bak dalam hati ada taman..

Pnut on 1:41 PM said...

Dilla-karpet tu beli kat kedai karpet mamat pakistan je..ehehe harga dia letak RM120, kami mintak RM90, dia bagi, terus merembat dengan gayanya. nak ka? nanti-nanti kalo kami pi lagi, kami merembat lagi, kami roger hampa..

Zar-kalo orang putih mai lagi dia heran, ape style le gamaknya, kat rumah dia pun tak camtu..hahahaha

suesofieyya@cairo on 1:51 PM said...

salam k.pnut..selamat panjang umur murah rezeki....lawaklah akak laki bini nie..kiut jer

...serius mmg suka konsep omputeh umah akak tu simple tk sarat sngt..

Angah on 1:55 PM said...

LAWAAAAAAA....kreatip!!!

Angah plak style kayu kayan melayu. Tak sabar nih nak masukkan vantage yang dah punya lama sadai dlm kotak tu ke dlm almari..(kompang jgn tak kompang haku ada vantage hahaha - walaupuuunnnn beli skim kutu PERNAMA)

Dilla on 2:20 PM said...

oishhh...dalam hati ada taman...nanti bila2 p rembat kat kami satu na.....

gadis comel on 2:42 PM said...

idea letak bunga kt batu nesan mmg terbaek...!!!



haha

imah on 2:52 PM said...

lawonye la lemari putih akak tu...lama x g umah akak..dah macam2 pertambahan kan...
tapi tak tahan ayat perli abg mior la akak....kalo sy mau merajuk...huhhuhu

Pnut on 3:06 PM said...

Sue-aminnnn dan terima kasih atas doa panjang umur murah rezeki tu..aminnn

Angah-kelassss vantage katanya kan... acik sapinat beli vantage cap made in china kat romantika sajork..eheheh

Dilla-Insya-ALlah.. bulihhh

Gadis yang chomel-pakcik gebu mmg gurau ganas.

Imah-abg mior mmg la lawak dia cenggitu, kami dua-dua mmg lawak ganas...hahahaha.. baru sherasi..

ieda on 3:58 PM said...

cantik ruang tamu tu...cerah & rasa lapang tengok..
ni yg buat saya malu nak ajak pnut mai rumah saya nih...beza giler...rumah saya org kedah kata 'selerak tarak' sb yg nak ngemas sorang..nak selerakkan 4 org..mana larat nak lawan..

My Life My Journey.. on 4:16 PM said...

Cantik.. mmg cantik... kreatifnya Pnut, tak terpikir sy Pnut akan tampal2 bunga2 cam gitu yg akhirnya menghasilkan lemari yg sgt hinglish..!!

Hayati on 9:46 PM said...

lawak gilos pakcik gebus. Tengok tak pakai baju tu pun dah lawak gilos. Agaknya macam mana la perasaan dia kalu dok mana-mana tak leh buka baju ya? Memanjang buka baju ni pakcik gebus.

Pnut on 7:38 AM said...

Ieda-awat nak malu pulak... biasa la selerak tarak tu, rumah saya pun ada part-part yang selerak tarak juga...hat saya tunjuk hat part yang kemas je tu..hahaha

Fa-hahah orang putih sure heran, mana orang malaysia dapat ilham nak mengenglishkan rumah heheheh

Kak Yati-hahahah berpeluh-peluh le pakcik gebu kalau kat rumah orang tak leh bukak baju..ehehheh sheksi uu

eha on 8:37 AM said...

salam p-nut,
jeles nya....sungguh kreatif dan cantik sekali...

Kauthar on 9:09 AM said...

kak pnut..gojes amat lemari itteeewww...terpaksa menjeleskan diri jugak!

Related Posts with Thumbnails
 

~ Sharing is Caring ~ Pnut Online~ Menulis Sejak 21 May 2001 ~ Cerita Apa Saja~ Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino