Thursday, January 14, 2010

Tortilla gulung-sesuai bekal anak sekolah


Takziah buat mangsa gempa bumi di Haiti, mujur berita tersebar lepas meks abeh duty malam tu.. pagi tu Desk officer le sebok handle. mujur bukan time saya duty kekalutan itu berlaku..

Ada sorang ni anto email kat saya, kata dia "Kak Pnut, anak saya baru masuk darjah satu tahun ni, saya ingat nak bagi dia bawa bekal, tolong la akak, kasi idea dan ilham buat bekalan anak yang simple dan mudah disediakan, tapi sedap dan budak-budak suka"

Okeh Maria, sile amek resepi ni sonang hamat... tak nak buat juga..babab kang...

okeh bebeh..mari kita sediakan Tortilla gulung nih... orang bujang pun leh buat..Rauf, Amrie apa lagi..cobe lah...

Pertama-tama kali kenalah korang beli trotilla ni, berlambak dik ada jual, kat carefour ada, kat tesco ado.. cuma takder kalau tempat korang duduk tader gedung beso cenggini.. kena la korang cari cara cemana nak sediakan tortilla tu, kalao tak, korang beli capati ready made je boleh gak kot... kalau tu pun takder, cari kedai mamak, beli capati..ahaks..

ni nok saya beli kat supermarket cap carefour. saya beli yang perasa bawang putih, sedap nokss


okeh bebeh mari kita coba... ni resepi hentam labu ciptaan saya. tak jumpe kat memana pun..ahaks..

Tortilla gulung mak pnut

Bahan A
2 ketul dada ayam (kalau beso, kalau kecik pakai le 3 ketul)-potong dadu
2 keping burger daging ayam (tader pun takper)-bakar sikit, dan gunting-gunting
2 ulas bawang putih (diketuk)
1 biji bawang beso (potong dadu)
1 1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1 1/2 sudu teh serbuk lada sulah
3 sudu sos cili
sayur campur

Bahan B
Satu bungkus tortilia (5 keping)
Thousand Island sos
Mayonis
Sos cili
Salad dan tomato



Caranya
1. Tumis bawang putih dan sedikit bawang beso (sikit je baki simpan)
2. masukkan sedikit air(dalam suku cawan)
3. masukkan serbuk jintan manis, serbuk lada hitam masak sampai naik minyak pastu masuk sikit air, dlm setengah cawan.
4. masukkan ayam-ayam tadi (dengan burger ayam)
5 Masukkan garam dan gula, masak sampai agak kering (jgn terlalu kering)
6. then masukkan sos cili dan serbuk lada putih, masak sampai tidak terlalu basah
7. masukkan lagi baki bawang beso yang didadu tadi dan mix vege
8. bila dah sejuk sikit, gaulkan dengan mayonis, thousand island sos dan kalau suka leh tambah sikit serbuk lada hitam dan serbuk lada sulah
9. ambik sekeping tortilla, (bako kejap atas kuali leper, tak bako pun taper)
letak salad dan sudukan ayam yang dah gaul tadi
10. letak salad lagi kalau suka, dan tomato kalau suka, tak suka tak yah le boh
11. pastu picit sos cili atas tu dan gulung..

pastu ape lagi..ngap le..

Ni rope ayam dah siap, dan sebelah tu dah siap gaul mayonis dan thousand island sos


Nyum...nyum... sedap beb..


nengok susah ke nak buat bekal anak?? leh gak bekal kat laki.. dan kita bawa pegi opis..
idak le tiap hari buat cucuq bawang, cucuq ikan bilis, kat laki bawak pegi opis...member pun naik segan dah...ahahahha sapa tak tau..angkat tangan sat..

senang je ni...
Leh buat malam-malam, simpan daging tu dalam peti ais, esok masuk microwave, panaskan kejap dan prepare le.. Kalo tader microwave, sile merengek dengan laki suruh belikan juga. opss macam pernah buat jek..hiks.. prepare memalam, pagi bangun pukul 6 pun sempat prepare, kalau cam saya rumah dokek je ngan opis, pukul 6.30 pun sempat lagi saya buat...kalau malam pun tak sempat prepare, hari ahad tu buat inti tu sesiap, tahan seminggu duk dlm peti ais..

kalau anak tak suka makan sayur..ni masanya nak kasi dia makan sayur.. leh kita cincang kobis, brokoli, bunga kobis... tomato...cincang-cincang gaul ngan daging tadi, kompem dia tak tau ada sayur dalam tu..ahaks..

ape lagi..copy paste, dan print la..buat jangan tak buat..

Next saya kasi resepi kerabu telur..alahaii sedapnya...tengok kak An buat sampai termimpi-mimpi haku...semalam dah buat..nanti tempek resepi..

13 Komen:

hazwah on 12:44 PM said...

akak,
saya guna tortilia gulung buat tapak pizza ...malam ni bleh cuba resepi ni..
TQ

Anonymous said...

nih klu buat... utk bekal mak dia jer la sbb my kids tak suka mayonaise segala...dia cuma suka cili sos jer...pastu burger pon tak suka...kita buat burger dia buang daging tuh..apa kes heheheh

so now my doter bwk bekal roti sapu jam or coklat hehehheh senang kerja mak dia...

refah00 on 12:54 PM said...

Bekal untu Cikgu pun boleh kot.He he.

ceni therebeq on 2:13 PM said...

Sedap sungguh nampak totila tu...

Mokcik plak selalu bekalkan ank nasi goreng jer. Mlm potong bebahan sesiap pastu buh lam peti ais, bangun pagi terus goreng ajer, sat jer dah siap.

Pnut on 2:46 PM said...

Hazwah-buat tapak pizza cemana tu?? kalau yg roti cam kebab tu pernah gak buat tapak pizza, kalau tortilla ni cam nipis jek..boleh ke??

Anon-tak yah boh mayonis, gaul je ngan sos cili, instead of boh daging burger, leh boh sosej..

Refah-eheheh cikgu tak minta mana kita tau cikgu nak..eheheh

Ceni-nasi goreng lagi satu paling senang dan mengenyangkan bebudak..ehehe

sarahjiha on 9:35 AM said...

Wah bertambah le koleksi resepi bekal sekolah akak.. dah naik lupa pasal tortila ni.. pakai nugget ayam pun boleh..

mama3A's on 12:11 PM said...

wah2..bestnya... senang jer nak buat.. baguih2.. pas nie leh la aliya n aina bawak bekal gi sekolah... yummy2... bagi buke bekal sekali gak la! makanan sihat kan...

mama3A's on 12:11 PM said...

wah2..bestnya... senang jer nak buat.. baguih2.. pas nie leh la aliya n aina bawak bekal gi sekolah... yummy2... bagi buke bekal sekali gak la! makanan sihat kan...

lovelygift....everything u need are here on 1:56 PM said...

kak pinut...buat bekal sendiri pergi opis pun sesuai gak ni..tq for the recipe

Rauf on 6:53 PM said...

akak...insyaAllah mmg akan ku cuba hahahaha...cuma lately ni xduduk rumah sgt..bior ler org ckp susah ke apa ke...tp sy slaku org bujang, insyaAllah akan cuba..mak sy galakan masak makanan sendiri sbb terjamin bersih dan berbaloi2 :D.

fa10 on 7:48 PM said...

alamak... hari ni suamiku terus menggagau pi beli garlic tortilla. sblm ni guna plain jer. sedap juga

Kak Aidah on 9:35 PM said...

Salam Pnut,
Resepi ni boleh cuba ni

cocoa collagen power plus on 8:17 PM said...

yes.. Dah jumpa resepi tortilla.. Tq kak :-)

Related Posts with Thumbnails
 

~ Sharing is Caring ~ Pnut Online~ Menulis Sejak 21 May 2001 ~ Cerita Apa Saja~ Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino