Thursday, September 11, 2008

Sehari bersama adik and puasa hari ke 11


Ya..saya suri rumah sepenuh masa untuk sehingga raya nanti..
so kerja saya melayan si adik yang sungguh baik..tak banyak ragam pun dia..
so dapatlah mama layan memasak dan masak...

Adik biasa merengek bila lapar, basah, selebihnya aku just biarkan dia dalam baby cot and letak dia depan tv, and bukak tv je..sama macam membesarkan abang, ini penting supaya dia biasa tido dalam kebisingan..ehehe so nanti senang dia boleh tido tak kira di mana..and biasa kat astro oasis tu banyak zikir-zikir dan mengaji-ngaji. so aku suka buka kuat-kuat kasi adik dengar dan aku kat dapur pun boleh dengar.

Malam pun adik tido ok, biasa sebelum aku tido, dalam 11.30-12.00 malam camtu aku siap-siap tukar diapers dia, and kasi dia bf dulu, kadang-kadang dia tak hisap pun, dia layan tido je.. so sekali lagi adik terjaga sekitar 4.30-5.30 pg, time kami bersahur tu..kiranya sekali tu le dia jaga, and biasa lps subuh aku tak tido sebab nak tunggukan kejutkan si abang semula, and hantar dia ke sekolah.

Cuma ada sehari tu mencabar betul, aku kejar takut imsak abeh, adik asyik nak BF je, tanak stop, terpaksa aku feeding adik sambil bersila kat meja makan, and sebelah tangan pangku adik, sebelah tangan menyuap makan si abang dan menyuap aku sendiri. Babah tolong cedok-cedok lauk untuk kami.lenguh occay...tapi demi anak-anak tahankan aje, si abang mata lalok, kalau tak disuap tak makan la, dan dia pulak nak mama je suapkan. Sabaaarrrr...

Ok meh kita tengok sehari bersama adik
Photobucket Image Hosting

Photobucket Image Hosting

Photobucket Image Hosting

Photobucket Image Hosting

Photobucket Image Hosting

Photobucket Image Hosting

Photobucket Image Hosting


Serius gua cakap sama lu..ayam resepi campak-campak ni memang sedap banget. ala-ala ayam kung pao makan kat hotel gitu..dok imagine kalau dapat ikan yang sesuai masak gini sure sedap, ikan apa ek sesuai? ikan dowry ke?

and donut ni pulak, try resepi baru, pakai yis basah and pakai fresh milk..hasilnya..mabeles....sedap sangatlah, lembut dan gebu..kena sungguh dengan tekak aku, buat donut sambal, and letak filling strawberry and orange, huishh sedap, ala-ala dunkin donut cik senah oiii... confirm donut ni masih gebu dan lembut walau sudah berjam-jam di goreng, tak keras pun.

oklah kali ni rajin, meh kasi resepi
resepi donut member forum kasi
DONUT

Bahan-bahan:

20 g yis basah (fresh yeast) - kalau guna yis kering segera sebyk 6 g saja tapi best yis basah
125 ml susu segar suam
25 g mentega } dicairkan
2 kuning telur
250 g tepung gandum
1-2 sudu besar gula castor
minyak utk menggoreng
gula castor secukupnya utk taburan

Cara membuat:

Campurkan yis dgn sedikit susu, kacau. Kemudian masukkan baki susu, mentega, kuning telur dan gula, kacau sebati.
Ayakkan tepung ke dlm mangkuk adunan yg lain, curahkan campuran yis tadi di tengah2 tepung kemudian gaul sebati
Uli adunan sehingga menjadi doh yg licin (tidak melekat dijari) kemudian masukkan doh kedlm mangkuk besar, tutup dgn cling film selama 1 jam
Kemudian uli semula dan canai menjadi setebal 2 cm
Ambil penerap bulat, terap hingga habis
Biarkan donut tadi atas dulang yg telah disapu dgn sedikit minyak dan biarkan selama 20-30 min
Goreng sehingga keperangan dgn api perlahan
Angkat dan toskan minyak nya bila sejuk bolehlah digaul kan dgn gula halus


and resepi ayam tu...
tatau le apa nama ayam tu tp ala-ala hentam macam ayam kung pao chicken..
tader sukatan ek..main agak-agak, sesedap rasa

Bahan
isi ayam (amek kat dada, potong-potong la, jgn beso sgt, jgn kecik sgt)
tepung jagung
garam sikit and lada sulah
(semua bahan ni digaul-gaul dan goreng, kemudian toskan)

Kuahnya
Bawang putih bawang besar (ketuk-ketuk untuk tumisan)
Bawang besar kuning tu, potong dadu
capsicum
gajus (digoreng dulu, kalau tader, belasah je gajus paket yang boleh terus kunyah tu)
cili kering (digoreng gak kasi garing sikit angkat dan tos)
kacang peas
sos tiram
cili sos
tomato sos
tepung jagung (bancuh dengan sikit air untuk pekatkan kuah)

Caranya
tumis bawang putih + bawang beso
then masukkan sos tiram, masak kejap, then masukkan cili sos dan tomato sos
masak sampai naik minyak, masukkan air sikit
then masukkan capsicum
then masukkan gajus, cili kering, tuang bancuhan tepung jagung ngan air tadi
(ini just utk pekatkan kuahnya, kalau tak suka, tak yah boh pun tak per)
then masukkan ayam, gaul-gaul..

hasilnya alahai..sodapppp
cubalah weiii senang je ni..
bulan-bulan posa ni masak simple-simple lagi membuka selera kan..

ni tadi lepas solat isya' siapkan bekas untuk projek kuih esoknya..jenuh memikir camner nak bentukkan jadi kotak gitu..hentam sajalah..nak makan anak beranak je pon kannnn
Photobucket Image Hosting

tadaaaaa gigihkan..hiks..seronok lak jadi suri rumah tangga ni..

tadi berbuka masak keow teow kung fu, favourite si najmi, and again buat donut sambal again, kes dua hari lepas buat donut mama sempat makan sebiji je donut sambal tu, tak aci tau, diaorang berdua abehkan yg lain-lain tu.. and jiran-jiran kak ani and kak zah kebetulan dua-dua kasi bihun goreng, maka tader la juadah nasi untuk kami, plan nak masak nasi goreng je untuk bersahur, tapi keow teow masih ada dua keping lagi yang dah siap bersalut telur, so diaorang berdua makan tu je la.. untuk mama cukuplah oat + milo nanti

Dah jadi surirumah ni setiap hari fikir nak masak apa je.. tambah pulak si abang tu berpuasa, kena fikir menu-menu yang dia suka, hari selasa lepas dia mintak buat jelly milo, dah aku buat seloyang, dia makan seketul je..aduhhh sabau je la.. sebelum tu buat dadih mango tu, dia suka sangat pulak, sampai berebut mama dan dia..ehhehe, siap chup, yang belah sini dia punya, sebelah situ dia punya.. ermm apa ek nak masak hari ni,

0 Komen:

Related Posts with Thumbnails
 

~ Sharing is Caring ~ Pnut Online~ Menulis Sejak 21 May 2001 ~ Cerita Apa Saja~ Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino