Wednesday, July 18, 2007

Rumah again


Nak cerita pasal rumah..
tapi sebelum cerita pasal rumah, nak tunjuk pic ni.. Mat Jan, kita punya fav. di Sek.2 kan...) ... ni pic, air "BANCAU" nama dia...or Bandung Cincau, aku rasa di sinilah air Bancau paling sedap... brader ni telah set satu benchmark yang tinggi terhadap air ni, sebab tiap kali aku pi tempat lain, order Bancau mesti tak dapat tandingi air dia.. di Seksyen 2 Shah Alam, kedai nama Pegaga. Dulu masa aku kat UiTM, pegaga mmg port minum-minum, tapi bila petang tak best sikit, sebab ramai bebudak HELL'S kat area situ.. (HELL'S gelaran untuk budak lelaki dari fakulti engineering, singkatan bagi Hal Ehwal Laki-Laki Sahaja)

Air Bancau ni memang sedap, dan tidaklah manis sangat. Favourite aku ialah Air Bancau Pegaga dan ABC kedai Bubble. Memang best..and sampai skrang kalau aku pegi Shah Alam, kalau sempat mesti singgah pekena Bancau or ABC. tapi medan selera Seksyen tu dah berubah lokasi..sudah tidak nostalgia lagi... Medan Selera Seksyen 2 dekat dengan Kolej Jati tu adalah satu kenangan bagi kami student yang grad dulu-dulu, rasanya Medan Selera dipindah pada tahun 2004 or 2005 rasanya. konon nak buat projek lain, sampai skrang tak der pon... itu tempat nostalgia kami la..

ok ni pic air nya...huhuhu sedapnya...
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Ok sekarang cerita rumah..

Rumah baru dah start renovate, Najmi sangatlah excited. dan mama dan babah pun tentulah excited jugak.. Semalam lepas kerja kami pegi tengok lagi rumah...hari tu masa awal-awal start renovate lupa nak amek pic... semalam pegi sempat amek pic buat kenang-kenangan keadaan rumah time berselerak...

ok ni pic nya
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Atas kanan-rumah asal sebelum renovate
Atas kiri-ruang depan tu extend, living hall, dan bilik tido utama, kami extend ke depan sikit, supaya lebih luas..
Bawah kiri-living hall asal,
bawah kanan-kami tambah sampai hujung tiang tu...


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Atas kiri-keadaan asal
Atas kanan-sudah naik bata, and tepi rumah nanti kami akan buat bumbung dengan tiang kayu, mcm pergola, hehehe yang ni harga buat bumbung puas nego dengan kontraktor..sbb asalnya dia mintak 19.5k, pueh berkeras, last dapat jugak 15k.. sbb kalau 19.5k mmg tak mampu la.. ini pun wet kitchen punya plan tangguh dulu, sbb bajet dah tak cukup.
Aku nak dia pasang bumbung tepi ni supaya keadaan dalam rumah redup, tak panas, di samping kalau nak buat makan-makan senang sikit, kami pun mintak dia buat tempat bara untuk BBQ (konkrit) siap-siap, tepi rumah tu, nanti kalau nak BBQ senang just beli arang saja.
Bawah kanan-'beranda' rumah yang dikorbankan..
bawah kiri-sudah extend, dan tambah satu panel sliding door, asal ada dua panel je..


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Atas kanan hall, porch keter, dan bilik tido utama..sebelum reno
atas kiri-bilik tido utama dan hall, sudah dibawa ke depan dah..
bawah kiri-berdiri ditempat sama, tanah belakang dapur asal
Bawah kanan-dapur sudah extend..

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Atas kiri-tanah kosong sebelah kiri belakang dapur asal, sebelum renovate
Atas kanan-berdiri ditempat yang sama, dapur baru sudah extend, dapur asal dalam rumah jadi dining hall,
bawah kiri-tanah lapang sebelah kanan dapur sebelum
bawah kanan-kami buat satu bilik kecil dan bilik mandi (juga muat untuk mesin basuh dalam bilik mandi ni.


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Dan ini khazanah yang kami beli pada hari Sabtu lepas,
* 3 lampu bulat bercorak pada kaca-utk 3 bilik tido,
* 16 biji 6 inci downlight (living hall 4 biji, dining hall 4, dapur 4, bilik air 2
* lampu kalimantang, bilik kat dapur, bilik mandi dan bilik air di bilik tido utama.
* kipas-satu kipas yang ada lampu utk living hall, 2 kipas kaler brown utk dining hall dan dapur,
* 3 kipas untuk bilik-bilik tido.
* 2 lampu tembok, 2 lampu dinding utk luar rumah
* 1 set door bell
* Hood dan Hob dapur.

Setel urusan bab tu, beli awal, sebab minggu-minggu seterusnya kami busy dengan cupcakes.

and kami nak let go sofa set ni..saper berminat? sila e-mail or ym..
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

and kepala langsir nak let go..
Just top langsir tu je, body tanak let go...
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Material, kain Elyza's-kualiti mmg tip top la.. aku tempah dulu kepala tu RM400.00, so nak let go separuh dari harga tu... baru pakai tak sampai setahun, nak let go sebab saiz sliding door tak sama. saper nak email ek...or tggl pesanan...

jangan lupa singgah cuci mata PNUT CUPPIES

0 Komen:

Related Posts with Thumbnails
 

~ Sharing is Caring ~ Pnut Online~ Menulis Sejak 21 May 2001 ~ Cerita Apa Saja~ Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino