Tuesday, October 04, 2005

Melaporkan diri


Semalam aku dah ke Wisma Putr* melapor diri secara rasmi di sana, walaupun aku telah diminta jabatan untuk tangguh bertugas di sana selama seminggu, tetapi aku tetap perlu melapor diri ke sana dahulu, kemudian baru balik semula ke office lama.

Sekarang busylah menyiapkan tugas-tugas, membuat nota serah tugas. Tempat baru ok, selesa dan well organize. Aku akan punya 5 kakitangan yang akan membantu aku di sana. Semalam aku disambut oleh Penolong Pegawai aku, orang Kedah jugak...so dia beri sedikit taklimat, beri penerangan, dan kami berkenal-kenalan jer la..So kata sana nanti lega sebab aku ada bilik sendiri, boleh solat dalam bilik jer, dulu masa kerja kat kolej dulu, memang la ada bilik sendiri, tapi kecik ciput jer, office baru ni bilik dia besar, dan siap ada satu set sofa,..so tak payah le bawak tikar...he..he..boleh landing atas sofa jer. Privacy sangat...

Syukur kepada Allah, rezeki dari Dia.

Esok umat Islam mula berpuasa...

Aku ni bila posa, raya mulalah nak bernostalgia, jiwang-jiwang gitu.

Teringat berpuasa masa dulu-dulu masa kami semua 4 beradik duduk serumah dengan mak abah. Budak-budak biasalah, bergaduh jer time nak makan, mak abah selalu kecik ati, tapi entahla dah nama pun budak, kena marah, elok kejap, esok gaduh lagi. Tapi dah tua-tua macam ni, manis pulak nak kenangkan benda-benda lalu.

Mak selalunya dia buat soya sendiri, kadang-kadang siap buat cendol. Bubur kanji mesti ada, sedap, teringat-ingat aku...kecur air liur, kanji mak memang best. Makan panas-panas, dan ditabur bawang goreng (buat sendiri), daun bawang, lobak masin, ikan bilis halus...aduhhhhh sedapnya.

Bila pergi pasar ramadhan, aku selalunya nak beli nasi ulam, makan dengan sayur keladi, sedapnya hirup-hirup kuah sayur keladi tu. Antara favourite lagi ialah daging bakar, harum bau rencah daging, dibakar dan cicah air asam. Beli laksa, bihun sup (bihun utara, kaler kuning tu mkn ngan sambal kaler merah tu) Sup dia special, berempah dan ermmm sedaplah.

Ada laksa buyung, (kuah laksa masak dalam periuk tanah) Kat KL ni walau ada bermacam jenis kuih/lauk tetapi tak sama macam kat tempat sendiri, orang kedah buat gulai nangka tumis darat, jarang jumpa gulai lemak nangka. sayur keladi tu, kuahnya pekat, dan lembut elok empuk batang keladi dan ubi keladinya.

Ayam percik kat jam besaq SP? eermmm dari jauh dah bau aroma ayamnya. uwaaaa nak balik sp...nak balik...

Tradisi keluarga aku, buka puasa kami tak makan nasi, mak akan goreng bihun, keow teow, mee, atau buat laksa, bihun sup, mee kari, ye lah maknya tak kerja, so dari pukul 4 dah masuk dapur, ada saja mak buat, paling tidak, mesti ada agar-agar sirap merah tu, walau pun agar-agar merah gitu, pun sedap kalau ditangan emak.

Bila kakak-kakak kat office ni cerita, dia ada 4 anak, dan ada 4 selera anak dan 1 selera bapaknya, pening kepala kata dia. Bapaknya suka kari, ayam sulung suka asam pedas, anak ke tiga ayam masak kicap, dan yang bongsu katanya sup ayam. Tidak dibuat, kesian pulak budak-budak berpuasa, itu cerita lauk, kata akak tu, belum lagi cerita bab air, sorang nak air tebu, sorang soya, sorang nak laici, bapaknya nak air panas. Letih kata kak R, aku kira macam tu lah emak melayan kerenah kami 4 beradik dulu.

Aku kalau hari kerja, bulan-bulan puasa, biasanya memang beli saja, sebab kalau maska pun tak berbaloi, bila berbuka, tu, makan kuih-kuih dan minum air pun rasa kenyang, sebab banyak minum air. Kadang-kadang nasi tak jamah pun. Or kadang-kadang kami beli laksa, bihun sup so itu jer lah menu berbuka, so makan nasi pun time sahur jer la...

So anda bagaimana??

0 Komen:

Related Posts with Thumbnails
 

~ Sharing is Caring ~ Pnut Online~ Menulis Sejak 21 May 2001 ~ Cerita Apa Saja~ Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino