Tuesday, April 12, 2011

Kiter bakorrr... kiter bakorrrr... kiter bakooorrr...


Hiks, kiter bakor satay je..
Busy banget gua... dengan keja opis, koser nak layan blog-blog bagai..time haku kebusyan..

Layan pic makanan pulak... Diet juga, kita makan sikit je.. Hahahah ada pengampunan sikit hari Ahad lepas, kita meraikan sempena dah turun 12kg lebih tu kan, maka Sunday lepas adalah reward day. Boleh gila kalo berdiet sampai hilang nikmat makan, baut tension je. So cara saya, dalam 2 atau 3 minggu, kita bagi reward kat diri sendiri, let say, targetkan dalam masa 2-3 minggu ni mesti turun 3-4kg, kalau tak turun, no reward, dan kalau tercapai, bagi hadiah untuk diri sendiri. Hadiahnya MAKANNNNN.. So untuk reward kali ini ialah kita bakor....kiter bakoooorrr... kiter bakoorrr bakor.

Disebabkan anak-anak kecomelan saya suka beno satay, dan kali beli mahal, dan manis bebeno kekadang tu, tak masuk tekak pulok... maka saya mengoogle resepi dan buat sendiri satay.. Dan pakcik gebu kata sedap dan lulus.. so kira jadilah le tu..hiks, walau rupa satay ni kurus, tapi ye la first time buat... sure ada kelemahan kena perbetulkan, potong isi ayam tu kena beso sikit lenkali, dan kena perap lama.. ni perap 3-4 jam je, sebab ada orang tak sesabo nak makan.. dah tu ku suruh beli arang, tak payah katanya bako... kita.. bako...kiter bakooo kiter bako pakai oven jek... maka keras la sikit satay tu.. tp dak le keras bebeno.. sederhana keras je..

Maka saksikan lah kejadian satay ni di Pnut Inn.
Ayam Perap 3 jam je, so tader la best sangat. ape nak buat.. semua gelojoh..eheheh

ni daging,

susun untuk di bakor, dalam oven je, udah malam, sape nak bako pun kan.. lagipun ada orang tu kata tak payah arang, pakai oven je..

hasilnya bako dengan oven, agak kekeringan dah bashah-bashah sangat.. tp ok la...sedappp weiii pujian untuk diri sendiri, first time buat kira oklah, sebelum ni biasa buat satay goreng resepi cik lela jek


Nasi impit, timun, tu je ada daam peti ais pun, dan kuah kacang, ishkkk sikit pulak kuah kacang tu, ingatkan ada stok kacang kat rumah, beli kacang baru sikit, je, sekali kacang kat rumah selamat bibik sambalkan denagn ikan bilis dan tempe sehari sebelum tu, lupa pulak.


Ni projek terkejut tergempar kiranya, tengahari tu si abang Najmi suruh beli satay, masa dia call suruh beli emak bapak dia tengah kat rumah kenduri, mana ada org jual satay tengahari, so balik dari kenduri tetiba turun wahyu suruh buat satay sendiri. Maka terus kona ke Mydin beli bahan-bahan nak bersatay, takat tempah-rempah, macam ketumbar, jintan manis, jintan putih, baik yang sebiji-sebiji atau dah kisar halus, stok ni mmg ada kat rumah, cuma pegi beli ayam, daging, dan serai sikit.





5 Komen:

- GC - on 12:29 PM said...

sedapnya... kuah satay pun nampak pekat.. puasnya wat sendiri..

aNiS tHe BumbleBee on 1:15 PM said...

mabelesnyaaa kak oiiii!!!! buat sndiri baru puas hati.nk buat pesen tembun ka,pesen sama besaq dgn lidi ka...tibaii..!!

ieda on 7:28 PM said...

lapaaaaqqqqqq!!!!

roserose on 11:43 PM said...

hohoho..sedapnya

ஐ๑makdara TERdiva๑ஐ on 4:09 PM said...

bershoping baju baru utk reward diri sendri..aci dak cik pinat???

Related Posts with Thumbnails
 

~ Sharing is Caring ~ Pnut Online~ Menulis Sejak 21 May 2001 ~ Cerita Apa Saja~ Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino