Wednesday, April 20, 2011

Hidup ini macam-macam...


Hidup ini macam-macam...
Semalam dengar radio ada sorang pendengar sms, kata dia tertekan, sunyi, tak der anak, dah tu suami pulak panas baran, salah sikit pukul dia. Tekanan sangat2. Ermmm kesian kawan tu, agaknya itulah hikmah dia belum ada anak dengan jantan dayus tu.. Ye lelaki pukul pompuan ni dayus.

Kemudian ada beberapa blogger yang menjadi mangsa perceraian, ditinggalkan bersama anak-anak. Susah payah dia dia membesarkan anak-anak masih kecil. Yang bapa bebudak pulak, dah sedap, ada 'port' baru, ape nak heran, nak kenangkan anak-anak.. Ada sorang ibu, anak istemewa, ke hulu ke hilir la usung anak dia pegi buat treatment. Ade apaknya kesah?? Sabar ye dik.. Lagi malang bila rumah banjir, rumah dinaiki air, apelah kudrat seorang perempuan dengan 3 anak masih kecil mampu buat? Hancur luluh hati pulak, bila baru nak bina hidup baru, peralatan rumah musnah teruk akibat banjir.. Kasihan, banjir di mata dan dihati.

Ada sorang pulak, sebelum bercerai lagi laki dah ada skandal, ke hulu ke hilir dengan awek. Dan awek muka tak malu, dah tau cinta laki orang, boleh kamu terhegeh-hegeh call kekasih hati anytime. Malam, siang, tengah drive dengan family dia?? siap suruh anak-anak diam, pasal betina tu call. Dan perempuan tak tau malu, malah bangga siap pulak buat blog, dengan bangga tunjuk couple dengan laki orang, bertunang dengan laki orang.. (masa tu belum bercerai) malah siap caption gambar "bahagiakan kami" makan hati la orang di sana.. ape jenis pompuan tu?? dah tu biasalah jantan, kalau dah tak suka, jaja semua kisah buruk, dan siperempuan yang bangga kerana berjaya merampas laki orang siap nasihat pulak wanita luar sana, jaga laki bebaik.. rajin-rajin kemas rumah, masak utk laki. WHAT!!!!! tampor kang.

Saya tak mau letak link, takut sensitif pulak, tapi pepandai le korang cari. Memang kasihan. Bila mana sampai terpaksa berjimat cermat nak belanja. Anak nak makan fast food pun berkira. Sedih la.. Bila baca kesusahan dan kepritan orang, bersyukurlah apa kita ada. Manusia tak sempurna, ada lompang sana sini, terimalah pasangan kita seadanya. Ada ustaz pernah ceramah, katanya kita tengok sifat positif pasangan atau anak-anak kita, bila kita selalu kenangkan sifat positif mereka, secara tak langsung sifat negatif-negatif dia akan tertutup. Tutup kelemahan mereka dengan melihat kebaikan mereka, gitulah lebih kurang ustaz tu kata, sebab kalau kita asyik mencari yang buruk/lemah pasangan/anak-anak kita, maka kita selalu akan letak persepsi negatif sepanjang masa, sebaliknya kalau kita kenangkan kebaikan mereka, kita sentiasa sayang dan mahu jadi lebih baik untuk mereka.

Baru ni saya borak dengan kawan lama, lama dah dia kawen, tapi belum ada anak, suaminya bisnes. kencang le juga, selalu outstation, tak main dalam negeri, obersi ouls... rezeki duit ringgit no problem. Ibaratnya dia keja tu sekadar isi masa lapang je la.. duit gaji tiap bulan untuk diri sendiri je, lain semua laki tanggung, malah dapat elaun 'isteri' lagi, satu je mereka kurang, iaitu anak penyambung zuriat. Dan kata kawan ni, aku dah suruh laki aku kawen lain, kesian dia.. nak anak, tapi dia tak mau. Bila selalu aku dok sebut, sampai dia pulak merajuk, kecik ati, sebab aku tak sayang dia katanya nak bagi orang lain pulak sayang dia. hahaha lawak pulak, selalu suami isteri gadoh sebab laki nak kawen lain, tapi depa ni terbalik pulak, laki merajuk pasai bini suruh kawen lain.

Saya kagum ok. Ingat semua perempuan sanggup buat macam tu?? tak der nya... ke sebab kawan saya ni amat sempoi maka dia rasa tak kesah la... lagi pun dia dah biasa asyik kena tinggal sebab laki selalu keluar, tapi saya juga kagum dengan suami dia, romantik, dan sayang giler kat dia.. Malah masa saya borak ngan dia tak telefon pun laki dia sampai 2 kali call..ahahahah nampak beno kami borak sampai dekat sejam.. sbb masa awal tu laki dia call dengar dia cakap "abang, sayang tengah cakap ngan kawan, nanti abang call balik jap lagi ek" lepas 15 minit laki dia call balik dan kami belum abeh berborak..ahahahah Insya-Allah aku doakan hang weiiiii aminnn biarlah hang cepat dapat zuriat, tak yah la suruh laki hang kawen, aku confirm, kalau hang ada anak nanti lagi laki hang sayangggg sgt kat hang...

So bersyukur apa kita ada..
saya sayangg mereka.


 "Kalau kita tak dapat apa yang kita mahukan, maka belajarlah menyukai apa yang kita ada"

9 Komen:

mamasoffy on 12:33 PM said...

Xde butang like pulok...ya..hargai apa yang kita ada..berdoalah agar kebahagiaan ini kekal hingga ke akhir hayat kita..aminn..

p/s: ada kawan kat ofis (driver opis merangkap pemandu teksi part time) anak ada 8, tiba2 isteri minta cerai sebab x sanggup hidup susah ngan dia..hmm kesian..macam2...

Netnet on 2:50 PM said...

i rasa i tahu siapa perempuan yang u sebut tu yang belum bercerai lagi laki dah main kayu tiga...

alah u, sama gak dgn i pun, laki i cerai i sebab menggatal nak pompuan lain... dah dikatanya kita ni mcm2...

yalah pompuan yang bodoh jer yang dengar citer sebelah pihak, dah tu pihak jantan pulak yang didengarnya... kalau pompuan tu ada otak, dia akan call wife pada jantan tu tanya...

bila i buat blog pasal kes cerai i dgn suami i dan pasal suami i berpoya2 kat luar dgn i setelah kahwin dgn betina perampas tu, tau pulak family dia meradang dan betina tu sendiri yang sakit hati..aiihhh masa dia bercinta dgn laki i tak pulak sakit hati yer???

kalau i dpat suami yang mcm suami kawan u tu, confirm i sujud shukur okay....

Kerikil Kehidupan on 4:40 PM said...

huhu kak...rasa nak meleleh baca en3 akak kali ni...terima ksih atas perhatian akak...apatah lagi dari otai blogger macam akak...rasa diri kecik sgt...saya suka baca cerita-cerita akak...dari hal buat kek...hal bibik sampai hal keje.. ianya cukup menghiburkan...thanks kak....

yup...saya setuju dgn kata-kata akak...bersyukurlah dgn apa yg kita ada....

Mummy Rizq on 4:52 PM said...

aku bersetuju sangat dgn pendapat..."tgk aspek positif laki kita, makan segala sifat negatif tu akan hilang..."

noor on 10:32 AM said...

Thanks for sharing... bila kita bersyukur, tak cukup dgn rasa bersyukur saja kan... kita kena tambahkan hubungan kita dgn Allah, sbb Allah yg telah menganugerahkan kita perasaan itu... Alhamdulillah. Dan tambahkan lagi dgn hubungan kita dgn masyarakat juga. Moga kebahagiaan itu bukan setakat di dunia malahan di akhirat juga... ameeen

Anonymous said...

yes saya pun amalkan hanya melihat yg baik2 sahaja pd hubby saya...it takes time but Alhamdulillah saya lebih aman...dulu masa baru kawin asyik nak menyentap aje...rugi seh menyentap 2,3 hari konon marah benar le penat wei buat moncong.. pastu baik balik...saya belajar utk tak ambil hal...kalau hubby bising pun saya anggap dia tak sengaja dan buat tak tahu je..actually lebih baik sbb sebenarnya takde benda pun hubby pun lepas tu elok2 je...tapi kalau kita moncong alamat akan cold war kejap rugi seiii...cuma kena byk saiko hati utk take easy almaklum kita pompuan hati sensitip...my conclusion hubby ni bising kejap sgt dan2 tu je bising pastu dia ok...agaknya sbb penat, lapar etc...rasanya dah lama takde adegan2 sentap...and saya amat syukur ditengah anak2 membesar mereka tidak pernah tengok kami masam2 muka...sound lite2 depan2 tu biasala and anak2 pun boleh join dlm sesi tu..Alhamdulillah

a gud entry by you...at least utk direnung oleh para isteri2

cm

ieda on 4:34 PM said...

utk kawan pnut yg bersembang sejam dgn pnut tu...Allah bg peluang buat duit dulu tu..prepare apa yg patut...sampai masa datanglah rezeki anak utk depa...sabaq nooo..

suami saya miskin poket tapi kaya dgn senyum (kdg2 risau gak...hehe) & kasih sayang walaupun ada masa volume dia up...bila kita tanya "awat marah?"...dia jawab.."bukan marah...cakap ja"....sapa yg berkawan rapat dgn dia mmg dah paham peel dia nih.

Zareda Norman on 8:43 PM said...

netnet
kenapa x boleh masuk blog u lagi? huhuhhu invitelah saya....

Angah on 9:15 AM said...

kak..angah pun ikut blog yg akak tak letak link tu..yg perampas tu pun angah masuk gak..memang spisis bangang berani mati..

(imej perampas mcm kat TV yag seksi segala tu tak bleh pakai dah..huduh je pun pempuan tu haha)

lelaki tu pun!!! haih..

Suka dengan statement tu 'belajar la menyukai apa yang kita ada'

Related Posts with Thumbnails
 

~ Sharing is Caring ~ Pnut Online~ Menulis Sejak 21 May 2001 ~ Cerita Apa Saja~ Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino