Wednesday, October 27, 2010

Nostalgia : Kita dan Kenangan


Nostalgia lagi...
okeh itu hari kita imbau mengenai penjagaan diri dulu-dulu.. bedak cuticura, holiday on ice, bedak happy, sabun dll.

Ini hari kita imbau kenangan kita dengan hobi dan permainan kita dulu.

Dulu kan ingat tak kita ada agen yang jadi cari pen pal ni? saya ada kawan dari UK, US.. siap tulis surat bagai.. BI lintang pukang phu cu kang maaa... kelakor.. sangat jakun masa tu, ye la orang kampung, siap tanya pen pal, kat negara dia ada tak pensil 2B macam dekat sini, warna apa? lawak la.. lepas siap tanya, kat negara dia, tak makan nasi, tak lapar ke? wakakaka rindu zaman tu, malangnya takder contoh surat pen pal kat pakcik google.

Selain tu, masa tu saya pun tidak ketinggalan mempunya hobi yang satu ni, iaitu.... mengumpul setem...Ishkk dulu kita kan ada ada sain-sain otograf kawan-kawan, adik angkat, kakak angkat, abang angkat.. kompem tulis biodata kan? harus antara hobi terhebat masa tu ialah, mengumpul setem, kalau tak hobi mengumpul setem, kira tak berapa bandar la.. ahahhah rindu dengan album setem saya yang entah kemana, masa tu cousin-cousin saya ada yang belajar kat luar negeri, Kak Na kat UK, dan Kak Pah kat US, so adalah surat-surat dari luar negeri..gila kerek, album setem ada setem luar negeri.. kelasss ko..


Kompem bangga kalo ada setem-setem begini
*sumber, dari blog dari internet, tak ingat sapa.

Pastu ingat dak, kita mesti ada buku otograf, kalau anak orang berada sikit, buku otograf mesti wangi-wangi.. kertas warna warni, ada kartun2 bagai, siap ada box, dan ada tempat kunci-kunci gitu. Tapi ada kawan saya kedekut, siap mention masa nak suruh sain otograf, siap pesan, hang jangan tulis lebih dari 3 mukasurat. Boleh??

Bagi anak orang tak berada macam saya, cukup sekadar buku nota kulit tebal camni, kemudian akan gunting keratan surat khabar, cantum-cantum setiap huruf jadi nama kita.. dan saya paling suka, bakar tepi-tepi sekeping kertas dengan ubat nyamuk.. kemudian gam dan kat situ biasa tulis biodata.. wakakakak lawak. Gambar cari yg nampak selim sikit, posing biasanya port amek gambar, depan pokok bunga raya, pokok bunga kertas, pokok jenjarum atau pokok pam, tidak lupa pokok yang tajam dan runcing tu, pastu taruk kulit telur kat hujung runcing tu. Kalau depan pokok bunga, tangan sebelah mesti pegang bunga.



Saya suka kreatif-kreatif gini

ahhaha sebijik gini kita buat dulu
Dulu kawan-kawan memang suka bagi saya otograf, sebab saya suka lukis-lukis.. bakar-bakar.. kaler-kaler.. buat gambar pelangi.. lukis kartun fido dido, ni cam trademark saya, selain lukis kartun garfield.

Pastu ingat lagi main kad-kad macam ni? SNAPPPP/ DONKEY, OLD MAID, dulu saya kalau main mesti nak menang, kalau kalah sure sentap, dan boleh jadi samseng tak mau kawan dengan orang. cisss


Pastu main kad-kad kereta, tengok kuasa siapa paling tinggi, berat ka. kapisiti ka... ishkk rindunya..


Yang ni selalu beli pastu main ramai-ramai, sampai mulut rasa payau dok tiup benda ni..


Hah yang ni toksah kata la.. semua awek-awek ada punya.. gilaa boleh leka main ni sehari suntuk... dan saya siap ambil upah buat patung dan baju-baju lagi.. ahaha acik kan pandai melukis, jadi pelanggan menempah kartun-kartun ni dan baju-baju, saya lukis je, pastu diaorg potong sendiri, biasa kami guna kotak ubat gigi, kotak apa lagi tah lupa dah, yang jenis nipis sikit, senang nak gunting, memacam pesen baju saya lukis, ada kaler dengan magik kaler, ada dengan kaler pensil, ada dengan kaler air.. ikut tempahan pelanggan...ahahahaha

Ni tengah dok main syok-syok sat gi dengaq la cik lela jeritttt "Naaaiihhh hang tak reti nak balik ka??? dah tengahari ni, hang tak reti lapaq, tak reti nak mandi??" prapppp diiringi rentapan ranting pokok rambutan. Zassss lari ikut pintu belakang, teruih masuk bilik ayaq... mandi lama-lama.

Caplong... tatau le tempat hang pa panggei apa, tempat saya main caplong, guna biji ehh biji apa kaler hijau tu?? boh hujung, pastu tembak, ni kalau tertembak kena mata kawan, dengan mak dia sat gi mai jegil bijik mata kat kita. kalau tak dak biji hijau tu kami tibai terung pipit tu... belasah janji ada peluru.

Zero Pointttttt... ni kalau sapa tak kenal, pi terjun bangunan ka... terjun lombong memana sat... pastu pitam-pitam sikit, kot-kot pulih ingatan tu.. gila sorga main ni, ingat budak tembun cam saya tak leh main zero point.. boleh tau, sampai kepala leh lompat tau...


Hat ni tuju kasut, bola dia kalau nasib baik ada la bola tennis seken hand, kalau tak dak, ambil batu seketoi, agak segenggam budak la.. pastu balut-balut dengan suratkhabar, sampai tebal jadi besar bole tennis, pastu balut dengan getah ikat kat atas tu, masa ki masing-masing pakat balik kutip getah rumah masing-masing, sapa hat tak bawak balik getah memang kena pulau la.. pastu emak marah sebab abeh getah dia nak ikat barang kena balun ngan kami. boh getah banyak-banyak supaya kenyal sikit, dan tak sakit kalau kena baling ke badan.


Main tuju tin pun sama.. pi cari tin saja dekat sekerat hari.. hehehe pi cari kat kedai-kedai makan tu, pastu simpan.. main tiap petang, bila tin dah kemek, ketuk-ketuk balik repair.. syiokkk



Ni kalau balik rumah tok kat penaga... tak lepaskan peluang 'sauk ikan' bila dah abeh kerat padi, ni la masanya menyauk ikan sepat, ikan puyu, ikan haruan dalam bendang.. salah sauk dapat ulaq.


Kalau tak sauk, main serkup, tapi suspen masa nak seluk, takut terseluk ulaq, biasa aktiviti ni kena ada orang dewasa, bawa kayu satu, bila dah serkup ikan, kuis-kuis dulu ngan kayu, kompemkan dulu kita serkup ikan, baru sua tangan tak kepit kepala ikan kuat-kuat, masuk dalam guni.


Dannnn tak lupa noooo ni peberet game yang memerlukan ketahanan tapak tangan yang sungguh jitu. Main pecah-pecah biji getah. Isshhkkk anak saya rasanya biji getah pun tak kenai... syiok, kepit dua biji getah, prappp sapa punya pecah, kira kalah, dia kena bagi satu biji getah dia kat kita. pastu main lagi.. kalau ada satu yang kuat, kita simpan, ala-ala ibu getah gitu...

Basikal chopper??? kawan saya Suba bawa ni ke sekolah setiap hari.. Oh Suba i miss u bebeh.. dah jumpa dia kat FB, cun melecun hang no la ni..

Hat ni tak berapa main, tak berapa tau cemana main, sapa leh habaq??

Basikal tua... biasa orang lelaki naik basikal ni, kayuh masuk kaki celah palang dan kayuh menyenget...


Hat ni versi moden, basikal BMX beb.. berebut budak lelaki nak ada basikal BMX, kira mantap la kalo ada basikal BMX ni..


Tayar belakang tu kan ada cam tempat pegang tu kan?? tu la kalau naik basikal berdua, pembonceng dok berdiri atas tu la... pastu budak-budak lelaki dok main la kat atas court sepak takraw..asai awek lalu je mula tunjuk skill.. citt blah la... konon american la... hahahaha


ok...ok... nanti-nanti kita cerita nostalgia lagi... berapa ramai orang senyum-senyum dan sengih-sengih teringatkan ini semua?? sila terima hakikat, kita adalah makcik-makcik dan pakcik-pakcik sudah...

22 Komen:

Anonymous said...

senapang tu kami panggei senapang peluru bemban. sbb guna batang bemban utk wat peluru. nk buat kena ada skill. hana reti buat tp x reti la nk ceghita tang ni. sbb peluru bemban ni la kawan hana nyaris nk putus jari sbb ter takek ( kak tau kan takek tu apa? ) jari..

hana

mirah on 2:29 PM said...

k pnut, sayapun sengih2 juga ni. Ada yg mmg aktiviti kami buat masa kecik dulu. Maka kena akuilah dah nak masuk zon makcik-makcik ni..

seronoknya waktu kecik dulu, duk di kampung. tak mcm skrg anak2 terkepung dalam rumah. tetiba nak balik kampung, apply keje kat udm. oraitlah kan..

Jemari Seni on 2:32 PM said...

Owh!! Pnut semua tu permainan saya masa kecik seronoknyer zaman kanak2 dulu rindu sangat.
Budak sekarang tak merasa dah tu sume!
Nice entry!

Zareda Norman on 3:44 PM said...

pinut
suka kumpul stem ka? zar pun dan jangan terkejut buku stem zar masih selamat sehingga kini.. koleksi stem malaysia 1 sen pun zar ada.. antik dah tu..

setm luar negara pun banyak gak tapi masa tu selalu tukar dengan kawan kawan sekolah yang ramais edara mara kat obesi tu

GaDis CoMeL on 3:49 PM said...

hahaha. kebanyakkan game budak2 tu kami besa rasa. tp budak2 skrg, even kat kampung, taktau kenai ka tak game2 tu sume.

heaven btui la jadi orang kampung. hahaha.

nuni on 4:08 PM said...

Salam ziarah kak..kak i like this N3..huhuhu..main anak patung kertas tuh paling suka tuh dulu2

Dona on 4:14 PM said...

I like I like I like! Nak tambah lagi satu, permainan Aci Ligan Duduk yang kami selalu main dengan sepupu-sepupu bila balik kampung kat Penang.

nett said...

gua dan org kampung gua penah main bola sepak guna kertas. macam dalam gambar ni. hehehe syookk wooo

http://shamo23.files.wordpress.com/2008/09/game-bola.jpg?w=497&h=372

syeka sweetheart on 4:43 PM said...

salam kak pnut..
kami main anak patung kertas tu..
yg bestnya blkg anak patung tu kena pangkah..klu xpangkah konon2 mlm2 dia hidup..buleh tera tu..ahaha..

Erma on 5:12 PM said...

sukaaaaa entry nih!!!

saya ade buku setem (dh ilang), buku otograp yg ade bakar2 tepi (serius mmg kretip kwn2 kite), main donkey, snap n old maid, main patung tukar2 baju (sukeeeeeee!!!) , main getah time rehat (yg kak pnut sebut zero point tu), main baling selipar petang2 n kayuh basikal bmx..

sonoknye bile ingat balik!

Lia @ Norli (Mamarempit) on 5:12 PM said...

baru lepas nk masuk umah pnut...huuuu

Beshh....sume2 tu akak merasa.....
cume main kad2 tu je tak dak....kami dok felda...tk sempat sampai lagi kut..hahaha

senapang kayu...oh....memori terindah...nangeh2..paksa mak pi buat....ni..anak dara...nk men perang2 ngn budak jantan.......nak gak...

ohh..kita sudah macik2....pagi tadi disedarkan lagi oleh 2 bradik budak sek menengah yg menahan keta akak...nk menumpang ke sekolah...hari ujan...jd lambat bangun...ditinggal bas skolah...smpi dpn sekolah...depa turun...:"terima kasih acik.....buat susah kan macik ajer..."
huwaaaaaaaaaaaa


sedor diri....

Mummy Rizq on 6:10 PM said...

hang buat aku tersenyum sendiri petang petang dalam opis nie.. dah lah tinggal sorang la ni.. semua org dah balik.. betul betul terhibur..

ayobkelubi on 6:24 PM said...

umpphh.

saya rasa saya ada idea nak komersilkan game baling tin tu..

Hayati on 7:12 PM said...

hua...pnut. satu pun kak yati tak merasa game tu. entah apa yang kak yati main masa kecik pun tak tau.Yang ingat pun main masak-masak saja.

ieda on 7:34 PM said...

pnut...awat mainan kita sama ja????
yg senapang kayu tu..my feveret..al maklum main dgn sepupu lelaki.pakai peluru bemban mcm hana cakap tu..dakpun bubuh terung kecik2 tu.main perang2.senapang tu buat sendiri ja...nasibla papan rumah sapa nak jadi mangsa..hehe.

satu lg masa sekolah rendah saya suka sgt menynyi...siap tulis senikata lagu dalam satu buku.pantang cikgu takdak mesti nak menyanyi.masa rehat pun menyanyi2 juga kat tepi longkang.sib baik masa tu takdak bintang kecil @ idola kecil.

Pnut on 8:03 AM said...

Hana-yaaa ingat peluru bemban... ingat dah.. tembak dengan terung belanda kan? lupa dah..

Mirah-ya budak sekarang tak rasa macam kita dulu-dulu, rugi betul.. mngkn yang membesar di kampung sekarang

JS-mengenang zaman kita membesar dulu memang indah kan?

Zar-masih ada ka album setem zar? pnut dah entah ke mana tah..

GC-kami tau hangpa samseng kampung hangpa.. kompem..

Pnut on 8:06 AM said...

Nuni-main anak patung ada satu standard kepada budak pompuan eheheh

Dona-ya aci ligan.. lari sampai semput... hahah kalau balik ngadu kat mak sakit kaki ka, luka ka.. bukan dapat simpati, kena beletiaq lagi ada la..

Nett-eh kampung gak you ek.. ai tak main camtu..

Syeka-yaaaa awat akak tak teringat part kena pangkah tengkuk anak patung tu ek?? tu part paling penting dalam tatacara permainan anak patung

Erma-ya kalau malas main yang leceh, main baling selipar pun heavan dah, budak skrang kalau main baling selipar, sure kena marah, selipar kan kotor..

Makcik Lia-acik baik hati tumpangkan anak-anak ye..ehehehe

Pnut on 8:38 AM said...

Mummy rizq-hang usung rizq mai sini, kita main baling tin..eheheheh

Ayob-ye komersilkan, mana actually permainan tu bagus, untuk kecekapan, kerjasama/teamwork.

Kak Yati-alahaiii hilang hak akak sebagai kanak-kanak..ehehe mengikut konvensyen kanak-kanak, unicef menegaskan, kanak-kanak mempunyai hak untuk bermain.. wahhh tetiba..

Ieda-dah nama budak kampung, apa lagi nak main, pi balik dok main benda tu je la... main katoq ulaq tau?

Lia @ Norli (Mamarempit) on 8:45 AM said...

katoq ulaq tu men lagu mana...cek tau main konda kondi ja....(songkek ayam)

Pnut on 9:15 AM said...

Lia-katoq ulaq dgn konda kondi sama kot.. orang kedah sebut kondi kondi kira derhaka tu... derhaka pada bahasa..eheheh

ManjaIxora on 11:12 AM said...

hohoho.. sumer menan tuh sy main masa kecik2 dolu.. kecuali yg senapang tuh.. itu menan bdk lelaki.. seronok.. pastuh men 'rounders' lah, galah panjang lah..

men x hingat nak balik, nak mkn.. turun pagi blk mlm.. bila kejor ngan abah, sy lari bwk beskal bmx ikut jln len.. tp smpi rumah kena gaklah tibai.. huhuhu..

tp sungguh2 mmg sy rindu zaman kekanak dulu.. wlupun slalu kena tibai dgn rotan.. huhuhu

amnikhassim on 1:43 PM said...

kak pnut... saya pon terlibat gak dalam benda2 tu semua... satu lagi hat penpal tu kak saya siap dapat penpal ensem org iraq wooo. saya punya suka tgk muka dia... la ni suami saya pon ada ala2 muka iraq tu.. hehehe

Related Posts with Thumbnails
 

~ Sharing is Caring ~ Pnut Online~ Menulis Sejak 21 May 2001 ~ Cerita Apa Saja~ Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino