Tuesday, October 05, 2010

Ini kisah kicap


Kicap...
Semalam borak ngan Cida kat YM, tanya dia, orang utara memang makan nasik boh kicap-kicap ek? hahaha jawapannya ialah YA...

Kalau kat rumah saya dulu, kari is no.1. Orang Kedah kata gulai. If kami sebut gulai ayam, gulai ikan, itu adalah kari. Gulai=kari. Bila masuk UiTM dan berkawan-kawan dengan kawan-kawan dari negeri lain, baru saya tau, gulai kat sini banyak gulainya. Gulai asam pedas, gulai lemak, gulai rempah, gulai kari, ayoooo susah la.. hahaha kat kedah, bila sebut gulai = kari, kalau gulai lemak, kami sebut masak lemak. Asam pedas is asam pedas la.. asam pedas ni selalunya asam rebus tu, kalau asam pedas ala melaka disebut asam pedas tumis.

Kat rumah saya kari adalah rutin, boleh dikatakan selang sehari, atau dalam seminggu mesti ada menu kari 2-3 kali. Tak gulai ikan, gulai ayam, atau gulau daging, atau gulai telur, gulai udang atau gulau sotong. Kalau masak lemak, tiada lain, masak lemak ikan kayu (ikan tongkol) dan guuuu lawan makan dengan masak lemak dan kari ini adalah kicap. Kari taruk sampai basah nasi, pastu taruk kicap, kemudian ikan dari kari itu, diambil isi-isinya saja, gaul-gaul dengan nasi. Kalau nak sedap lagi, pi dapoq, sudukan minyak kat belah bawah mangkuk/pasu yang minyak bekas-bekas goreng ikan, atau ikan bilis. Dulu emak saya berniaga nasi lemak, jadi minyak ikan bilis sokmo ada. Titiskan minyak bekas gorengan tu beberapa titis, gaul dengan kuah gulai/kari, gaul-gaul lagi dengan isi ikan kari tu. Ikan yang sedap ialah ikan temenung kecik-kecik..lemak-lemak sedap..

Itulah keistemewaan kicap sebenarnya. dan kicap pojaan hati ialah Kicap Mudim. (yang versi dulu, versi sekarang tak sedap dah) perghhh mantap beb. Makan pulak berkelah bawah pokok moktan rambutan ramai-ramai dengan partner in crime. Masing-masing bawak nasi masing-masing. Tapi menu tak lain tak bukan mak aku masak gulai, mak hang masak gulai.. mak dia tu pun masak gulai. Jadi kalau ada sorang hat emak dia tak masak gulai, kompem kami tibai nasi dia juga, konon nak merasa-rasa. Pastu kalau orang tu jenis mudah dibuli, kami suruh dia pi balik tambah nasi. Pastu pow lagi. Hahaha selalu jadi mangsa ialah Amet anak Mak Jah, dia lembik sikit, tak reti membantah (Al-Fatihah buat arwah..)

Jadi anak dara Kedah kalau tak reti buat gulai, saja sangatlah. Samaada dia pemalas atau memang tak mau masak. hahaha Eh lupa, kat tempat kami, rebung pun dimasak kari, nangka masak kari, pisang muda pun masak kari, kat sini depa buat masak lemak cili padi kan?? rebung biasa dimasak kari dengan udang, daging, atau tulang-tulang, gitu juga dengan nangka muda dan nenas. Kalau pisang pulak dimasak dengan cara rebus dulu rempah, sampai hilang bau dan rasa rempah tengik tu, dan pisang empuk, masuk santan, dan kemudian ditumis darat. Masak nenas dan ikan masin pun macam tu juga. Kalau nangka memang masak dengan tulang-tulang, dimasak kari pekat-pekat. Favourite pak cik gebu ku ni.

Tetapi on top of that, time menghidang makan, kompemlah kicap mesti ada atas meja dan bila dah cedok kuah-kuah, pastu mula tuang-tuang kicap pulak. Bagaimana anda dari negeri-negeri lain? Adakah sama? atau pun kami je begitu? ayat skema ok

Oh ya, meh sini acik share iklan kicap yang tak pernah disiarkan, acik jumpa kat youtube.. hahah lawak siott... aku gelak sampai kena pegi toilet. Pegi toilet?? apesal?? sendiri mau ingat la

Kicap Tamin..


sapa tak gelak tolong pi check urat gelak hangpa, kot rosak tang mana-mana...

*kredit to Nazamuddin, yang membuat iklan ini, menurut beliau, ini adalah assignment dia masa buat degree dulu.

15 Komen:

mrs.hanibunny on 3:28 PM said...

SUMPAH! culture shokkkk akak tau... tetiba makan kari minta kicap! apa kes??? wakakak... tak logic betul nak cari persamaan kenapa makan kari dengan kicap? kalau pedas oklah... tapi what to do? Allah bagi cash tuk menjawab persoalan ku...heheh

makdara TERdiva on 3:56 PM said...

saya makan laksa letak kicap! baru lah heaven.. :)

Zareda Norman on 4:04 PM said...

hehhe zar pun kaum kerabat kari juga. *see the face ler, ala ala anak mami* tapi kena gu dengan sambal belacan.. tokyu aka kicap ni, che kiah kureng sikit.

memang kaum kerabat kari ni, selang sehari kalau tak pun hari hari mesti pekena kari.. dah kawin ni ler zar kurang masak kari sebab tok laki saya makan tempoyak aje

ieda on 4:31 PM said...

pnut....buat gulai ikan lemak ikan puyu dgn ubi kemili....perggghhhh....
first time saya masak gulai ialah masa darjah 5...gulai ikan temenung dgn kacang pendek@buncit..sedap plk tu..hihi

pnut...penah makan dak kat restoran bawal kat padang temusu?set bawal dia mmg best sesgt...kena dgn gulai rempah giling..campur kicap kipas udang merah tu.rm5.50 ja satu set.

GaDis CoMeL on 5:00 PM said...

patutlah masa kami dok cerita kata gulai batang pisang, org macam pelik. takkan nak sebut kari batang pisang kot??

kami tak suka kicap mudim.kami makan kicap ayam ja. kat kampung, seminggu 5 botoi. haha.

makan sambal boh toyu, makan gulai boh toyu. nyam3x.

Kak Rose on 8:15 PM said...

dulu dok Penang hosmate orang Gurun, dia suka makan taruk minyak saki baki goreng ikan tu... mula2 cam pelik gak nasi buh kuah minyak, rupanya cikpnut pun cam tu gak ya...

MushroomCute@Mariea on 10:02 PM said...

Rumah kalau tak der kicap mmg tak sah..Mush siap ada dedua..kicap manis@masin.

Mush org Johor tp leh plak tak tahu org Johor mkn asam pedas letak kicap. Terkojut ai..

N, biasalah trademark org Johor...Sambal kicap mkn dgn soto@pisang/tempe goreng...mabeles

Anonymous said...

huiii kak pnut. rasa lapaq dan-dan aih..*walhal, pukui 1 pagi dah ni.
dasar buruk lantak, camni la ;p

hana pun sama, makan kari mesti boh kicap. makan laksa boh kicap. sambai tumis ikan bilis pun boh kicap. lagi satu, kalo mak wat ikan goreng belah belakang, suka amik minyak dia hat itam2 sket tu, pastu gaui ngan sambai dia, boh kicap. perrghhh! heaven beb!
dan kicap peberet adalah kipas udang. dulu masa kecik2 dok makan kicap hat cam ayam tu

hana

Anonymous said...

sori noo pi taip kari. pdahai dok sbut gulai selalu. umah kami pun sama kak pnut. gulai ni selalu sgt la. maklum la, berbapakkan mamak. aku redhaa jelah..hahaahah

hana

Nurul on 8:35 AM said...

ya..saya juga adalah peminat kicap walaupun bukan org utara..wajib ada ataih meja makan tuh..ehehe

Pnut on 8:48 AM said...

Cida-terimalah hakikat, orang kedah unik..ahahah yes..hidup kedah...

MDT-pergghhh gue lupe mau bilang, makan laksa taruk kicap mmg sorga la.. kan??

Zar-hahaha bukan orang utara Zar, tapi muka anak mami, jadi mesti berkari-kari juga ek.. kat rumah pnut semua dihasut menyukai kari-termasuk bibik..ahahaha

Ieda-weiii tak baik tau, sebut gulai ikan dengan ubi kemili...kejam tau... kam suka ikan sepat/puyu masak dengan ubi kemili..ishkkk sedap sungguh aiiihhh

GC-ya..ya.. pelik bin aneh bunyinya kalau balik kedah tetiba sebut kat mak, masak kari pisang, kari nangka..ishkk aneh sungguh..eheheh

Kak Rose-uhhh sedap kak oiiii... kalau masak nasi goreng pun tumis guna minyak baki-baki lagi sedap tauuu

Mush-ya akak belajar makan goreng pisang cicah sambal dengan orang johor.. sedapppp

Hana-kami bukan mamak pun kariii manjang... eh tapi mungkin juga belah abah kami ada darah mamak.. sebab arwah tok, tok-tok penakan semua ala-ala anak mami..

Nurul-ya kicap adalah wajib..ehehehe

oren said...

betui..

kat belah utara, gulai itu adalah kari..yg lain tak dipanggil gulai, seperti masak asam pedas, masak lemak dll..

kalo mkn nasik + gulai + kicap, mesti kena ada ikan goreng n sambal belacan..lagi powerrr....kalo ada ulam, laaaagi sedaaapp..

aNiS tHe BumbleBee on 12:08 PM said...

dan2 rasa nk buat gulai daging dengan rebung harini.kekeke!!

GaDis CoMeL on 2:39 PM said...

lepas baca entri ni kemarin, balik kerja trus pi beli serbuk gulai, buat gulai teloq boh kentang.


gila kentanggg.. haha.. malu lah jadi orang kedah kalo tak reti wat gulai.. har har har..

nuni on 8:41 AM said...

salam..kak pnut adeh la ...macam terbau2 dan terasa2 jer nangka masak dgn tulang2 tu...fav jugak masa blajaq kat uum dulu..

Related Posts with Thumbnails
 

~ Sharing is Caring ~ Pnut Online~ Menulis Sejak 21 May 2001 ~ Cerita Apa Saja~ Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino