Friday, October 15, 2010

Budi Bahasa & Shepard Pie


Mentari tunduk arahnya barat
Berbalam cahaya menyentuh hati
Hina besi kerana karat
Hina manusia tiada perkerti

Disemai peria, tumbuhnya bendi
Dipijak seladang rosak binasa
Indah tampan kerana budi
Tinggi darjat kerana bahasa

Berbuat baik biarlah berpada
Berbuat jahat janganlah sekali
Walaupun banyak ilmu di dada
Biar merunduk resmi padi

Jangan berumah di tepi pantai
Takut dipukul badai yang tinggi
Biarlah buruk kain dipakai
Asal pandai mengambil hati

Laksama raja bermudik ke hilir
Panglima raja pula hala ke dulu
Sebarang kerja hendak difikir
Supaya jangan mendapat malu

Didodoi emak hingga terlelap
didodoi dengan zikir berjela
Jagalah diri jangan tersilap
Jikalau silap awak yang dicela

Orang kedah menanam padi
Padi tumbuh ditanah seberang
Antara kasih dengan budi
Budi juga dikenang orang

Mudik disungai tiada membelok
Hanya sungai buat menyeberang
Budi baik berbudi elok
Ke mana jatuh disayang orang

"hati-hati dengan budi bahasa, nak oiii..." tiada kena mengena dengan diri saya, tapi saya membaca terkejut dan tak suka dan tergamam.. taper korang tak yah tau... lupakan je..

Ok dah la.. biarkan siluncai terjun dengan labu-labunya.

Masa bulan posa itu hari, saya try buat Sheppard pie. Sebab dah buntu tatau nak masak apa lagi, ronda blog-blog masakan jumpa pie ni cam best je. terus salin resepi nak try, tapi akibat kegelojohan diri sendiri, resepi yang disalin, tertinggal kat opis. Siot la.. dah semangat nak try tak boleh dibendung lagi, gelojoh tahap maksima. Saya ingat-ingat lupa bahan dia, saya hentam sajork.. belasahhhhh la.. Cemana nak bagi resepi ni ada dua peringkat... try la bagi juga..

Shepard Pie Versi Pnut Pie.
ada 4 step
Inti daging (inti ke? erkk inti lapisan bawahnya)

STEP 1
Sebungkus daging cincang ramli
3 ulas bawang putih (cincang)
1 labu bawang beso (potong dadu kecik-kecik)
beberapa titis seasoning oil maggi
(alaa belen buat daging burger sendiri dulu kan)
1 sudu sos tiram
1-2 sudu cili sos
1-2sudu tomato sos
1 sudu kecil lada sulah
1 sudu kecil serbuk lada hitam
sedikit cendawan butang, dicincang kasar
dan mix vege

Caranya :
* Tumis bawang putih bawang merah
* masukkan sikti air, pastu masukkan sos tiram
* masak kejap je didih sikit, masukkan sos-sos dan sesoning oil,
masukkan air, daging, masak sampai kekering dan masukkan lada hitam dan lada sulah, then masukkan cendawan dan mix vegi,

* bagi sejuk sat, ktia prepare kentang dan white sauce dia (kalau malas pakai je ready made mushroom soup campbell, tapi buat sendiri lagi sedap

STEP 2
White sauce (mushroom soup)
2 ulas bawang putih dan sikit bawang beso (cincang)
2 sudu buttter
lada sulah, lada hitam
susu low fat (fresh milk)
2 sudu tepung gandum
1 kiub ayam maggi
cendawan butang, cincang (belen-belen tadi-cincang halus sikit)

Caranya
* Cairkan butter, kemudian tumiskan bawang, dah kekuningan masukkan tepung gandum (jgn bancuh ngan air)
* bila masukkan tepung guna whisker kacau-kacau tepung jangan berketul (guna alat lain tak jamin aaaaa)masa tgh kacau tutup api kejap, supaya jangan hangun.
* then bukak api balik, masukkan susu segar,(tinggal sikit dalam anggaran dua sudu) masukkan air (dalam 2 cawan), then masukkan serbuk lada sulah, lada hitam, garam secukup rasa, kacau-kacau jangan tepung berketul tau.. kalau kurang pekat, leh tambah sikit tepung gandum, can kacau lagi, jangan berketul-ketul, beli la whisker tu seketoi. tak rugi pon.
* dah didih, masukkan cendawan.
Tamat. Boleh makan hirup-hirup rasanya ala mushroom soup Pizza je.

STEP 3
Untuk kentang (mashed potato)
- Beberapa biji kentang (rebus sampai embuk, erkk buang kulit la takkan rebus ngan kulit lak)
(entah tak kira berapa biji, adalah dalam 10 biji kot, sederhana
- 1 kotak susu low fat)
(kotak kecil yang budak-budak minum je, singgit lebih je sekotak)
1 sudu besar butter
sedikit garam dan sedikit serbuk lada sulah. jangan lembik sangat tau.. tak syiok.. tapi gasak le kalau korang suka.

Caranya
*Kentang yang dah rebus tu, dilecek semasa masih panas, sambil lecek, sambil letak butter, lada sulah, garam, dan susu tadi, kacau, lecek.. kacau lecek biar rata,

STEP 4
* Amek loyang ke apa saja yang boleh membako, jangan pulak guna tupperware, dengan tupperware tu kang terbako. Ok isikan inti daging tu dulu, then rataka.. tekan-tekan sikit.

* Kemudian amek kentang putar tadi, tinggal sikit, kang kita scoop, makan as kentang putar, tuang white sos ala-ala makan kentang putar dengan sauce dia la..

*ok kentang yang separuh kita cilok tu, kita campur dan gaulkan sedikit dengan white sauce kita, gaul agak lembik-lembik sikit ikut citarasa kita. tekan, dan ratakan menutupi daging tadi.

* dah cun depa dok dalam loyang, then bika amek sebiji telur, asingkan putihnya, yang kuning tu kita pukul, dan sapu rata kat atas permukaan yang disapu kentang tadi.

* Bakor lah dalam oven secukup haba dikehendaki.. agak separuh masak (dalam 20-30 minit, kemudian keluarkan, parut mozarela cheese kat atas tu (tanak pun tak per, tapi sedap kalo ada) dah parut, masuk oven balik bagi cheese tu membakor dan nanti nampak kesan menggiurkan seksi lagi jelita agaklah dalam 10-15 minit lagik.

* dah tu apa lagi... masak makan le...

*bahan ni semua anggaran je propa saya je.. sebenarnya saya hentam je tak der sukatan..)

Sedaaaapppp tatak tipu punya... satu malam setel ni..
*edit-tadi typo la..salah taip, 20-30 minit, gue tulis 20-30 jam.. elllehhh tu sebenarnya saje je.. saje-saje tulis salah.. saje nak test korang.. prihatin ke tak.. ternyata korang memang prihatin.. tahniah... kerana berjaya mengesannya.. sile belajar coverline dari saya ok..

12 Komen:

makdara TERdiva on 12:36 PM said...

memang menggiurkan...tp lagi best kalau tengok resepi jer terus hidangan siap dpn mata.. :)

GaDis CoMeL on 12:42 PM said...

nak kena tulis komen dlm bentuk pantun ek? uihhh.. jenuh nak reka pantun nih.. 3 hari 3 malam pun tak siap2 lagi..

sodapppnya pie tu!! mintak shikittt buleh???

heart by heart.... on 1:13 PM said...

fuyoOO......mcm sedapppp je..kalo xmkn daging..ayam pon boleh..kan..kan..kan.. ;)

Anonymous said...

'agak separuh masak (dalam 20-30 jam' mak aih tu baru separuh masak, nak tunggu masak betul makan 40-60 jam tu :)jgn mare ye kak..gurau je

Dona on 3:25 PM said...

Salam Kak Pnut. Mak aih.... sampai 20-30 jam masaknye? Hehehe. Tapi serius nampak sedap. Kena try ni.

Dona on 3:25 PM said...
This comment has been removed by the author.
~adeQ~ on 3:29 PM said...

hehehe...baru nak tanya..lamanya masak sampai 20-30 jam...rupanya ada yang lagi pantas...hehehe

Pnut on 3:39 PM said...

MDT-kalau nak megik cam tu, berkawan la dengan david coperpiddd... eheheh

GC-ape ni minta kat org..tak malu tau.... tak leh..tak lehhh tak nak kasi..

Tasha-buat ayam boleh gak, tapi sedap lg daging..

Anon-Dona-adeq-aaalaaaa ai silap la... nanti ai betulkan... gelojoh menaip gitu le..

MushroomCute@Mariea on 3:52 PM said...

Anak itik pandai menari,
Anak Angsa terlompat-lompat,
Rupa cantik dapat dicari,
Budi bahasa mana nak dapat.

Nak pie...heheh..tak der kena mengena dgn pantun

ieda on 7:02 PM said...

ehmmmm....pnut buat...pastu....saya makan.....lagi best kan?kan?kan?

Mayyonnizz on 8:29 PM said...

slam,

haah betui kak pnut.. budi bahasa biar sesedap shepard pie ini...:))

Anonymous said...

Salam..Pnut..

heheh alhamdulilahh dah cuba dah wt sup musrum tu..wahh jadi la kawan jam ckp sedapp..yehhhaaa semangat seyyy...ti nk cuba hak yg len plak..hehehee..mmg minat sup musrum slalu bli yg siap tu jew..tp x mencabar la..hehe bawu belajo2...tq.

Related Posts with Thumbnails
 

~ Sharing is Caring ~ Pnut Online~ Menulis Sejak 21 May 2001 ~ Cerita Apa Saja~ Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino