Friday, July 23, 2010

Udang Masak Serai


Ok, tengok tajuk tu murni je kan?? maklumlah jumaat...

Tapi sebelum kira bersuci murni, izinkan akak cerita kesah kejadian semalam, yang menyebabkan jin belaan dan hantu raya memporak peranda kan kedai runcit sehingga terbalik. bunyi kena ganas, baru nampak samseng

Ok semalam kan gomen dah gaji... akak tak ler heran sangat, sebab gaji bulan 2 tahun lepas pun tak guna lagi ni... kaya kan acik... nampak sangat bohong kan?? nak beli spender dengan bra pun fikir 18 juta kali sebenarnya

So acik pun nak pegi amek duit kat atm machine, tetapi q panjanggggnya.. pastu ada satu lak kehabisan wang gamaknya keluar tajuk "Out of Service" kat machine tu... ape da... keluar je la tajuk "duit dah abeh" kan sonang. ni berkias-kias out of service kononn... nak marah dah ni... tapi sabar lagi..masa ni baru takat prebet-prebet hantu raya dan setan je muncul.

Kemudian dalam wallet adalah RM15, benci betul lupa nak minta duit kat pakcik gebu pagi tadi Acik fikir lepas la nak beli barang basah sikit, beli ikan cencaru 3 ekoq-nafsu org posa, teringin nak makan cencaru sumbat, pastu beli togeh, tauhu, bihun sebungkus, sawi dan ape tah satu dua benda lagi, cuak giler ni takut duit tak cukup beb. tp nekad dah, kalo duit tak cukup terpaksa la buat muka belas kasihan karang, cakap kat budak tu taper la dik, bihun tu tak payah la.. sawi ni tak payah la.. hahahah duit tak cukup beb...

Dalam dok cuak gitu, saya bajet alaa cukup punya, ada la tiga org beratur nak bayar depan saya ni kan, pastu ada satu minah Indon pekerja kontrak buat bangunan ni, dia ambil barang tu, dia letak depan kaunter, dia ambil barang ni letak kat kaunter pastu selamba badak dia berdiri kat depan tu, abeh turn orang pertama depan akak, dia letak sayur bayam dia atas penimbang, pastu budak kaunter tu cakap, tunggu dulu, orang lain punya turn dulu, budak tu letak sayur tu kat tepi dulu, abeh orang pertama bayar, dia buat samseng lagi, letak balik sayur dia suruh timbang, macam ko VIP sangat la kan.. nak cepat, abeh kami duk beratur pegang bakul bagai ni tak reti nak balik masak kat laki dan anak?? 3 kali occay dia buat gitu, walau budak tu dah sound suruh pegi beratur kat belakang, adalah dalam 5-6 orang beratur, jadi dia malas la nak duk orang ke 7 atau 8.

Masuk kali ke tiga, hah ni turn makcik sapinat kannnn... ko felling makcik gemuk dan pakai tudung mahal semalam nak baik hati dan bersopan santun?? kirim salam sikiitttttt.. Ko silap besar la minah oiiii. tadi masa nak keluarkan duit tu kan, baru prebet setan dan hantu dan jin je keluar kan.. time ni semua general brigidel general, laksamana, ketua turus, diiringi sarjan-sarjan semua turun padang ok.. terus keluar ayat "Elooo beratur la belakang sana, semua orang beratur, awak kenapa lak tak nak beratur? nak cepat semua orang nak cepat, tak der orang suka beratur kat sini, dari tadi budak ini (budak kaunter) suruh awak pegi belakang, apsal awak masih kat sini?? kalau dari dari awak beratur dah dekat turn awak?" Ok itu versi baik budi bahasa, maklumlah semalam pakai tudung lawa dan mahal, jadi gaya ada sikit cam orang kaya kan? mak saya pesan, kalau jadi orang kaya, jangan jadi orang yang sombong.. kalau versi setan dan hantu belaan yang hilang akal, harus keluar ayat-ayat yang kalau pontianak dengar pun insaf, terus pencen dari hisap darah manusia.

Sebenarnya takut gak, mana tau minah Ind ni ada ilmu ape kah, kang dia hantar kat saya, tak pasal..hehehe, tp tak per hantu belaan saya tu leh lawan balik.. hahaha pertarungan hantu dua negara. hebat. International gitu. Lepas kena sound tu, dengan muka belas kasihan dia beratur kat belakang, pastu dengar makcik belakang saya bisik kat saya, "diaorang ni buat macam negara diaorang je, tak ikut peraturan, dan nak buat suka hati, bukan tak nampak orang lain beratur" kannnnnnn... makcik tu pun best bebeh..


Sekian cerita panas semalam. tapi jangan risau, entry ini belum berakhir.

Dua hari lepas saya masak Udang Masak Serai, senang dan simple, mudah disediakan, sesuai dengan isteri bekerja masak untuk mengkagumkan suami.

Tadaaaa


Korban Bahan
1. 1/2 kilo Udang Besar
(tapi acik sapinat sengkek, dia pakai udang kecik je)
2. Serai dalam 5-6 batang
3. Bawang besar dan bawang putih
4. 2 biji cili hidup (cili merah)
5. 7-8 biji cili padi
(ikut la nak pedas sampai kelaur asap kat hidung boh la sekilo)
6. Sedikit santan (sikit je, dalam anggaran satu cawan je)
7. sekeping asam keping
8. sedikit kunyit hidup, kalau takdak, kunyit serbuk pun jadilah..

Cara:
Blend semua bahan, kemudian tumiskan dengan sedikit minyak, masuk santan, asam keping, then masak sampai kekeringan.
pastu masuk le garam, asam keping dan gula. Udang tu jangan lak lupa masukkan, ikut suka korang, nak masak lebih masukkan awal, kalau suka hald cook, nak rasa mansi udang tu masuk masa-masa kecederaan ok.

Dah siap... leh makan dah... senang kan??
(kalau nak kesan lebih hebat, boleh masukkan satu sudu kecil kerisik, jangan banyak sangat, kang rasa rendang pulak)

Ok tamat enrty hari ini.

P/s erkk korang kalau amek resepi kat sini, pastu sedap, pastu emak mertua mintak resepi, leh tak korang gigih sikit, salin balik ke.. edit ke... bahasa saya kat sini tunggang langgang kan?? pastu dah kasi mak mertua sebok sms saya "kak Pnut, mak mertua saya tergelak sampai nak terkencing-kencing baca resepi akak yang saya print sebiji-sebiji bagi dia" ko boleh tak angkat martabat akak ko ni jadi pompuan budi bahasa sikit??? plissss

18 Komen:

Tijah on 11:02 AM said...

oooo. ado blog resepi yo? kemain sorok kan? semlm cari resepi nak buat kebab ayam tengok2 ada kuar blog akak. huhuhu

AuntieYan on 11:07 AM said...

Salam Sepinat,

Sebelum lupa, jangan lupa baca komen Kak Yan untuk entry lepas (Pasal tudung tu)
Sila pi kat laman web Lovely Gift tu....wah Cik P-Nut telah di jadikan testimonial dia...ppssssttt...kena mintak % tu...pulak tu dia letak gambo hak paling ayu...hak P-Nut letak tangan bawah dagu tuh!!....sungguh glemer Cik P-Nut sekarang!

p/s: nanti nak masak udang serai tuh...dah lama tak buat. :-)

Kauthar on 11:11 AM said...

cayalah akak pnut jd testimoni pulak :) ok..resepi ni boleh di 'try' nanti..nampak senang dan cepat!

imah on 11:21 AM said...

nyum-nyum-nyummmm....sedapnye tengok udang masak serai...

teringat udang dirumah...kena balik buat nih...

heheheh...akak kan dri dulu sampai skrg mmg ganas habizzz....

madulebah on 12:11 PM said...

tu resipi tak cukup senang la kakak.. paling senang udang goreng kunyit.. hik hik.. kalo nak kesan dramatik letak lah sayur karot, bunga kobis, kacang panjang, tomato, cili api/merah.. 2 minit pun siap.. ha ha ha

FAD ARIFFIN on 12:21 PM said...

jadik lapor lahh tengok udang tuh

umi ameer on 1:29 PM said...

suka dgn keberanian pinat menegur macik indon tarasedardiridinegeriorgan itu..
kasi ajarlah dia tu sekurang2nya dengan cara berhemah tu, kan kan..

Angah on 1:35 PM said...

semalam dapat udang galah.. arini bleh masak ikut resepi kakpnut lah..err santan tu boh masa bila? lps letak udang ke sblm letak udang tu?

GADIS COMEL on 2:17 PM said...

nak masak resepi ni untuk mengagumkan bakal laki.haha.kalo dia cakap tak sedap,sah2 kena sekeh pala. ;p

aLiYaHaRiZ on 2:23 PM said...

kak pinat ni kan nak citer pasal resepi tapiiiii mukadimah je dah setengah kertas kajang...tersengih2 saya membaca..perasaan nak print je tapiii bila baca kat part yg last tu teruih tergelak2...gelak guling2...hakhakhakhakh...kite salin ye resepi kak pnut.

Zareda Norman on 2:43 PM said...

che kiah dah lama tak masak.. last masak sabtu lepas.. hahahahha

Pnut on 3:29 PM said...

Tijah-bile pulak aku sorok, ade kat bawah sinun koleksi resepi... suka ati tuduh orang... keji occay...

Kak Yan-ayu ek..nanti belanja kak yan lagi..ehehe

Kauthar-ye sonang je..eheheh

Imah-bab ganas tu...tau tak pe...ehehehe

Madu Lebah-ape barang udang goreng kunyit, tak pedas, tak main le..tu sambil pejam mata leh buat...

FAD-Lapo sile makan...

Pnut on 3:33 PM said...

UmiAmer-saya memang pantang le orang tak reti Q, sori nak kasi can...

Angah- lepas tumis semua bahan tu humban santan sekali la..masak sampai kering...

GC-kalau dia kata tak sedap, maknya dia tak pandai menghayati... buang masa masak kat dia..hehehe

aLiYaHaRiZ -eheheh tak yah le salin, ko copy paste, pastu edit la..eheheh bahasa biar ilmiah sikit

Zar-tak masak pun best gak, leh diet..ehehehe

ieda on 4:00 PM said...

pnut...tudung lawa basuh dakg??hehehe
bab mesin ATM tu mmg kekadang menyakitkan hati...tunggu nak raya besok..lagi banyak OUT OF SERVICE @ malas nak bagi servis.

punya baca bab minah indon tu..ingatkan dia nak menjawab..kalau dia menjawab kan best..boleh org2 kat situ tgk cikgu sapinat berceramah..

Anonymous said...

Kak Pnut,

Nak bgtahu, minggu lepas dua kali saya visit akak nye blog makanan, pastu try makaroni bakar, telur bungkus dengan ayam kung pao. Terima kasih, semuanya menjadi. Yang tak tahan tu, saya jamu omputeh, diorang suma suka request suruh buat lagi.

Tahniah ye menang peraduan tu. Walaupun saya ni bukan perempuan, saya tengok tudung tu memang cantik terletak bila akak pakai.

N dari UK

kak ina kl on 7:31 PM said...

gelaklah baca N3 kamu kali ni..memang gelak guling-guling

Pnut on 7:29 AM said...

Ieda-itu la tu, kang tak pasal tazkirah petang hari kat kedai runcit tu..ehehehe

N-bravo-bravoooo mesti omputih kagum ek, kita buat makaroni lagi hebat rupanya..ehehehe

Kak Ina-jangan guling sangat kang, kang sakit pinggang... jenuh nak berubat tu..ehehehe

Khairnaj on 7:49 AM said...

ha3.. lawak ler wenco kisah kat kaunter tu. elok sangat wenco sound org kalau dah macam tu gayanya. udang serai tu pun nampak sedap jer... boleh try untuk bulan puasa nnt ni.

Related Posts with Thumbnails
 

~ Sharing is Caring ~ Pnut Online~ Menulis Sejak 21 May 2001 ~ Cerita Apa Saja~ Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino