Monday, May 03, 2010

Meluat & Dengki dan Menu-menu semalam


Blog si Tijah cari maksud pembodek dan penyokong... maleh la acik letak link, korang klik tepi kanan blog ni nooo kalau rajin masuk le..kalau tak rajin tak yah masuk, kan best mana pun blog dia.. hiks..matilah mengeji orang terang-terangan.

kat blog acik ni acik letak makna perkataan meluat dan dengki



ntah ape motif letak benda alah ni tatau... saje je nak menyedap perisa...
pada hok faham...faham le gamaknya..pada hok tak faham... korang pegi fikir masalah negara ke..pembangunan ekonomi global ke... atau fikirkan tentang alam sekitar lagi best. Kalau bini orang, korang fikir petang karang nak masak apa, esok ape menunya... tak yah sesak otak fikir mendelah kak pnut merepek ni..mende lah blogger kepundeng parang skeper ni meraban... kami memang sengal, no doubt.. eh kami ke?? ke acik sorang je???

oklah udah..acik saje nak menayang menu kami semalam..ni kes balas dendam pada Zar ni..hahahah sudah...tetiba dendam kat zar..boleh??? Ceritanya gini, dulu, suatu masa nan silam si Zar ibuika tu telah meletakkan pic cendawan sisir atau cendawan kukur tu kat blog dia..buat masak lomak.. jadi acik punyalah teringin nokss... jadi Jumaat nan lepas jumpe ada orang jual cendawan ni kat Pasar Tani, maka haruslah acik membeli. Tu dia, mahal noks, sebanyak itu harganya RM8, tapi makcik tu cam baik hati, kata dia taper lah RM7, sebenarnya acik ada duit RM7 dan RM50 masa tu, so acik hulur RM50, makcik tu kato tader duit kecik ke, saya kabo, saya ada RM7 ni je..pastu acik tu kata, taperlah, acik kira RM7 je la..rejeki la..dpt diskaun.

Nampak dak? sungguh tampan cendawan itu, dimasak rendang


Sodap dimasak rendang atau masak lomak, kalau tempat saya, masak kari dengan daging, ni acik masak rendang dengan kupang + udang + kerang (kira seafood la, menambah kolestrol kannnn) saper yang diperantauan tu sila makan hati sajalah ye.. kat malaysia lagikan susah mau dapat ini cendawan, inikan pulak dok kat vancouver, london, australia, US, Jepun, New Zealand kan.. heheh acik tau, ada pembaca blog ni dari obersi katanya, takkan mat saleh baca blog acik, kompem anak rantau ni.. acik tengok statistik kat nuffnang pun analytic tu tau.


Hok ni pulak acik nak buat kerabu mangga, acik kalau buat kerabu mangga suke taruk ikan bilis yang digoreng rangup tu,


Juga tidak dilupakan cik kacang tanah ni, dan sangai tu, pastu buang kulit dan blend sikit kasi pecah-pecah sajork


Pastu parut mangga, hiris cili padi, hiris serai, bunga kantan, daun kesum nan ado, bawang beso mayang semuanya humban itu dalam parutan mangga. Keji betul besen tu kaler kuning gak, sedondon dengan mangga, lupa nak tayang mangkuk corwell ke menda tah acik beli mahal-mahal kat langkawi tu, rugi betul tak dapat eksen ngan korang acik ada mangkuk mahal.. ko ado jah??? nan ado katanya kan??


Dah gaul-gaul semua cukup masin, manis dan percik sikit sos ikan kat kerabu ni, pastu taburkan dengan ikan bilis rangup tadi, kacang tumbuk dan ada sedikit sotong kering salai dari pangkor hok anak sedara teman kasi. walllaweeeeiii korang yang dok obersi tu, silalah makan hati sekali lagi...



Pepagi tu kan kami ke Pasar Borong, standardlah seminggu sekali beli stok bahan mentah, so ada kerang-kerang yang jelita ini, maka darling ai pun mengelupur dan-dan tu nak beli buat rebus dan cicah air asam.. ayoooo propa lagi sendiri... apekah bibik taruk dalam pinggan plastik beli kat kedai RM1.99? tak leh la acik nak eksen ada pinggan mahai lagi sekali


Tadaaaa makan kerang rebus cicah air asam ni adalah terbaeeeekkk occay. Syorga sangat

Menu tak masuk dalam gambar ialah sambal belacan dan segala tok nenek ulam-ulaman, ayam goreng tepung dan masak lomak cili padi jantung pisang + ikan masin (ini menu sabtu semalam punya, ada ada belen, jadi tak masuk ini pilem, ala-ala dia dah tak fresh untuk dijadikan subjek disini, harap maklom)

Eh...tapi ada model kecik makan ayam goreng tepung omaknya tu, gila tamak, sampai dua belah tangan pegang ayam..takut abangnya amek huhuhu kecik-kecik dah jadi tom and jerry dah..
Yummy!!!

mama...nak lagiiiii

Makaaaa sekianlah sahaja untuk anak-anak perantauan merembes ayaq lioq.


mana laki bini tak tembon kan??

16 Komen:

kauthar on 11:59 AM said...

Assalamualaikum..

time:11.54am
venue:ofis yg sejuk amat

waaaaaaaaa....aku kelaparan!!!
tak baik ooo kak pnut menjeleskan dgn menu2 semalam ni!!!!
(terpaksa brenti buat keje..sbb nk pk apa nk mkn lunch nnti :P )

Tijah on 12:10 PM said...

elehhh.

asik la tepek gamba makanan. mcm la sedap sgt dier masak...

wakakakaa...

(serang balas secara terangan2 jugek nih)

err...akakkkkk. kita guwau jer. jgn saman kite ehh.

lebiu!

Pnut on 12:13 PM said...

Kauthar-eheheh pikir ape menu nak masak, pastu meh roger kat sini..

Tijah-i see u in court

Tijah on 12:23 PM said...

oraitt!

(tijah terus pegi yuromoda beli kain korean silk nak tempah baju & beli sunglass besar utk ke court)

Pnut on 12:34 PM said...

tijah-ape barang beli kat yuromoda... aku terus pegi itali shopping maaaaa beli set baju untuk setiap kali hadir ke court..

NONIE ABDUL AZIZ on 2:18 PM said...

adeh...anak-anak diperantauan memang terliur masakan ibu...

kak pnut...sambil amik tangan tutup balik dagu yg ternganga kagum...ke Itali kak bershopping...
rupanya kak pnut lagi kaya ;p

Angah on 4:19 PM said...

anda didapati bersalah kerana membuat mak buyung ini merembeskan air liurnya..

(trus jatuh hukum walaupun defendan nan ado dlm court.. kak mampooo?)

Tijah on 6:39 PM said...

aiyooooo!

(tijah terus speechless gittew)

Hayati on 6:41 PM said...

pnut, kak yati lapaq ni. Dah 3 minggu tak makan nasi nih, bukan 3 hari tau. aduh, terliurnya...

khairul najmi on 7:21 PM said...

dulu wenco zaman sy budak2 cendawan or tempat sy panggil kulat tu banyak giler tumbuh kalau lepas hujan. seronok pi mengutip kulat tu dgn arwah opah. dlm byk2 cara masak kulat tu saya suka lagi goreng mcm tu jer sbb rasa mcm best jer. he3...

Anonymous said...

dasat
-london-

Zareda Norman on 9:40 AM said...

Pinut

wah teman jadi subjek dalam ini citer... Sabtu lepas pi Rombau zar beli telur itik nyah... tengah mimpi nak cari belimbing buluh ni... sila makan hati sebab meks nak buat gulai lomak cili api telur itik dengan belimbing buluh.. heheh kolestrol tinggi tu tapi ada maks kisah????

ieda on 10:34 AM said...

pnut...
bestnyer makan kulat ni...tp saya suka yg kutip kt kebun..kulat sisir kot..yg kecik2 tu.pastu goreng biasa ja...nasi panas2...kena dgn ikan masin...kerabu macang...aha..sedapnyer...

la ni payah nak cari kulat tu.kalau jumpa kt kebun pun tak berani ambik takut terkena racun rumpai..

amboi!!!..budak kecik tu..dgn bangganya...

Pnut on 11:01 AM said...

Nonie-pegi itali la...katanya silk itali cantik-cantik..harus beli sutera itali, eehhee

Angahhhh-ya ampun mak buyung..gulppp rasa bersalah...

Tijah-speechless taper, jgn pitam sudah

Kak Yati-eheheh itu 3 tahun lepas saya cenggitu, berbulan tak makan nasi... ni bile nak start balik tah...

Najmi-ya kulat tu sedap gak goreng..kat lenggong ada orang jual??

Anon-london mari ka?? wahh eksen acik ni org dok london baca blog acik..hiks..

Zar-belimbing buluh pun tak musim skrng, jiran depan umah ada tanam belimbing buloh, masa musim dulu mmg selalu mintak, sebab depa tak makan ponnn sayang buah busuk camtu je

Ieda-kat kedah banyak tak depa jual?? hari tu cari kat pasar tani belakang restoran berkat tu, tader jual..

ieda on 12:06 PM said...

pnut...susah nak jumpa la ni..ikut nasib ja.

khairul najmi on 10:43 AM said...

ada gak kalau kena musim nye. tak ingat pulak berapa sepinggan. selalu yg jual ni makcik2 yg ada jual kat pasar. kat area2 pasar mlm pun ada gak wenco.

Related Posts with Thumbnails
 

~ Sharing is Caring ~ Pnut Online~ Menulis Sejak 21 May 2001 ~ Cerita Apa Saja~ Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino