Semua orang patut bangga..
Chef Wan memang deserve untuk gelaran ini. Tahniah Chef...
humble down to the earth.
Gelaran Celebriti Chef dah dapat (pengiktirafan dunia occay..setaraf dah dengan Jamie Oliver uouls.. dan chef lain yang hebat kita dok langut kat AFC tu) Saya bangga.. sebagai seorang yang suka masak, suka buat dan try resepi, saya kagumi CHef Wan, dia ada diri dia, tak berlagak atau sombong. Nak cerita kejayaan Chef Wan ni berjela kan. And dia sememangnya layak untuk gelaran itu. Jangan jadi cam sorang usahawan 'segera' yang kononnya dapat gelaran datuk, tapi hagham sampai ke sudah nan ado gambonya terima anugerah, katanya gambar ada masalah kan.... masalah apa gamaknya.. opsss zippp molot...
MY anak dara, dengan topi emaknya yang gabak punya besar..
Ni topi saya beli masa kat PD, semata nak guna masa photoshoot dengan Ajid dulu, remember?? tergantung je dalam bilik, sekalik... si kecik tunjuk-tunjuk nak topi tu, dia pakai dan bergaya sakan la..eheheh girl is always girl..
Ehh beza juga anak pompuan ngan anak lelaki. Alesya ni cukup suka makan sayur, makan buah-buahan.. ala-ala menjaga kecantikan kekdahnya.. stok epal merah, buah lai, betik, memamg sokmo je ada kat rumah, epal, kekadang dua biji sehari, buah lain sebiji dia sorang leh abehkan.. sampai kenyang member makan buah, lepas sepotong-sepotong abeh dia mamam. Betik, kekadang bibik blend, masuk mug, pastu dia hisap dengan straw, abeh siap mintak lagik. Sayur paling suka bayam, siap ratah-ratah. Taufoo Faa pun dia suka.. very the menjaga kulit anakku ittew. Berbanding abang dan pak dia, sangat tak suka buah, tak herannya depa bab buah-buah ni.
Kalau lepas mandi, dia akan duk dendiam, didandan bibik, pakai losyen, baby oil, pakai bedak.. Pastu bila dah wangi-wangi dia meleseh tepi-tepi kita mintak kiss dan minta dipuji..bila kata dia cantik, wangi..wah siap bertepuk tangan. ehhh tau dak..dia sangat 'banyak cakap' tah hapa dia bebel.. tapi perkataan yang dia pandai sebut ialah, "tepatlah..(cepatlah) contoh ayat "Mama...tepatttt) kalau jatuh..dia sebut "aduhhhh tatuh.." kalau tanya siapa nak susu..nanti dia angkat tangan cakap "Chaaaa" kalau lepas bukak baju, pandai angkat baju kotor masuk bakul. Sweeet je..kedek-kedek masukkan baju dalam bakul. Kalau tanya apa-apa dia akan sebok nak cerita, macam semalam abang terlanggar dia, jatuh, hidungnya lebam, bila tanya dia siapa buat dia cakap "babang..babang..babang...aduhh tatuhhh" hahaha dia nak cerita, abang lari terlanggar dia, pastu jatuh.. serius cute giler..dan saya selalu kalau keluar kemana-mana tak sabar nak balik layan dia. Kalau abeh kerja tu, memang saya terus je balik rumah, malas ke mana-mana, sebab suka bila nampak je keter, dia terus lari, depan grill dia jerit..mama..mama...mama... eheheh
Kalau tanya dia mana mama? mama babah nanti dia jawab, Mama jeja... babah jeja.. pastu kita tanya Adik wat pe? nanti dia jawab "Cha..titooo" hahahaha serius tomeiiii. Bak kata iklan Meadjohnson "Enfagrow A+ memberikan 4 kali DHA, dan tripple protection guard" hiks..iklan lak.
Makan Gaji vs Bisnes
Kalau sekarang saya masih kerja di tempat 'misai' dulu, pastinya saya sudah berhenti, duk rumah buat bisnes je. Tapi saya dah masuk kerja gomen, sayang pulak nak berhenti, huhuhu at least tunggu 20 tahun pencen, berbaloi sikit, kalau lebih sabar, tunggu 25 tahun, baru dapat pencen penuh, huii lambat lagi, 2026 baru check leh pencen, pada usia 51 tahun. Ermmm pakcik gebu pun dah pencen masa ni, cantek la..ngendeng duit EPF laki le masa tu. kan..kan...
Bagi saya kalau korang tak seronok dengan kerja, terutama kerja swasta yang kompeni ado-ado kedekut nak mampos, benefit bak janggut udang je, kumpul le modal, berniaga la sendiri, sekarang zaman canggih, duduk depan laptop pun boleh berniaga dah, janji rajin, tak gitu Ecah?? tak caya tanya tokei cadar kita, sehari berapa mashyukkk, tu belum saya story akak-akak yang jual segala neka produk seperti supplement pelangsingan badan, barut, set bersalin online bagai..jangan terkejut ada mereka income cecah 30k sebulan. Fakta ok, bukan auta. Tapi nak bisnes ni kena komitmen full time, baru leh cecah angka camtu. Kalau kerja, pasut gedik bisnes time keja, tak berkat dik. Time kerja, kena kerja, kalau bisnes pun time rehat, time free baru check bisnes. Itu sebab saya bila hari kerja jarang beno nak terima order, leceh, balik keja penat, terkejar nak buat kek, tido lambat, esok pegi keja, mood pun kurengggg.
Awas, jangan baru berjinak bisnes pastu berhenti, buat part time dulu, cari customer, study market dulu, kat mana nak jual, mana nak market.. bila nampak jalan, tawakal, buat bisnes. Lagi satu, modal kita ada, jangan sia-sia kan. Jangan baru nak bisnes, customer pun entah di mana? market pun tak tau, tup-tup pegi amek loan nak buat bisnes. ayooo silap la dik..
Saya berforum secara sihat di satu forum usahawan, antara kesilapan orang melayu kita ialah berani tak bertempat!!! Ada modal agak besar, tetapi berani bukak perniagaan berisiko tanpa pengalaman. Contohnya kedai makan. Kalau diri sendiri tak pandai masak, bukak kedai makan harap tukang masak je, payah. Sekali tukang masak cuti, sakit, operasi restoran tergendala. Paling malang tukang masak berhenti tiba-tiba. Haru.. tengok tempat mana kita nak berniaga, kalau sewa kedai sebulan seribu, koman-koman kita kena masuk sebulan 6000, baru boleh balance, nak bayar gaji pekerja, utiliti, pusingan modal bahan mentah, bahan kering, maintainance kedai dsbnya. Boleh ke dapat sale 6000k sebulan kalau bukak kedai kat kawasan tak ramai orang lalu lalang? Kalau tak cecah sale macam tu apa tindakan kita? Buat marketing, edarkan flyer, buat website, promote kedai, promote ketering, tak semestinya operasi kedai kita untuk makan/take away je, katering boleh jadi main business, and operasi kedai adalah sampingan.
Saya pernah pegi satu kedai makan kat bangi, kedainya agak ke belakang, jauh sikit, walk in customer tak ramai, tapi operasi kitchen dia sangat meriah, saya nampak byk barang mentah menanti masa nak masak, ikan ayam penuh meja, saya tanya tokei dia, banyak masak, boleh abeh ke?? kata dia, hari ni ada katering, ada orang tempat untuk majlis, dan dia ada satu lagi gerai, di kantin kilang. Masak di sini dan hantar ke sana, kedai ni lebih kepada tempat memasak dan diasingkan sedikit untuk jualan di kedai. Katering dan gerai di kantin, yang main business dia sebenarnya. Ermm itu bijak bagi saya, dia tak harapkan walk in customer dia. dia market dari segi tu.
Ermm saya tulis ni kenapa? sebab adik saya Mak Su akan memasuki dunia perniagaan, dia sudah daftar syarikat, sudah ke pejabat MARA untuk proses pinjaman. (which is saya tak berapa setuju dengan pinjaman, saya suruh dia mulakan dulu dengan apa yang dia ada) tak tau lagi, sekarang tengah guide dia prepare bab marketing dulu, kira anggaran perbelanjaan, dan target sale dulu. Susah sorang di utara, saya kat sini, apa pun doakan moga semuanya berjalan lancar. Kalau jadi, korang di Utara, boleh tempah roti, kek dengan Mak Su je nanti..aminnn moga berjaya.
Chef Wan memang deserve untuk gelaran ini. Tahniah Chef...
humble down to the earth.
Gelaran Celebriti Chef dah dapat (pengiktirafan dunia occay..setaraf dah dengan Jamie Oliver uouls.. dan chef lain yang hebat kita dok langut kat AFC tu) Saya bangga.. sebagai seorang yang suka masak, suka buat dan try resepi, saya kagumi CHef Wan, dia ada diri dia, tak berlagak atau sombong. Nak cerita kejayaan Chef Wan ni berjela kan. And dia sememangnya layak untuk gelaran itu. Jangan jadi cam sorang usahawan 'segera' yang kononnya dapat gelaran datuk, tapi hagham sampai ke sudah nan ado gambonya terima anugerah, katanya gambar ada masalah kan.... masalah apa gamaknya.. opsss zippp molot...
MY anak dara, dengan topi emaknya yang gabak punya besar..
Ni topi saya beli masa kat PD, semata nak guna masa photoshoot dengan Ajid dulu, remember?? tergantung je dalam bilik, sekalik... si kecik tunjuk-tunjuk nak topi tu, dia pakai dan bergaya sakan la..eheheh girl is always girl..
Ehh beza juga anak pompuan ngan anak lelaki. Alesya ni cukup suka makan sayur, makan buah-buahan.. ala-ala menjaga kecantikan kekdahnya.. stok epal merah, buah lai, betik, memamg sokmo je ada kat rumah, epal, kekadang dua biji sehari, buah lain sebiji dia sorang leh abehkan.. sampai kenyang member makan buah, lepas sepotong-sepotong abeh dia mamam. Betik, kekadang bibik blend, masuk mug, pastu dia hisap dengan straw, abeh siap mintak lagik. Sayur paling suka bayam, siap ratah-ratah. Taufoo Faa pun dia suka.. very the menjaga kulit anakku ittew. Berbanding abang dan pak dia, sangat tak suka buah, tak herannya depa bab buah-buah ni.
Kalau lepas mandi, dia akan duk dendiam, didandan bibik, pakai losyen, baby oil, pakai bedak.. Pastu bila dah wangi-wangi dia meleseh tepi-tepi kita mintak kiss dan minta dipuji..bila kata dia cantik, wangi..wah siap bertepuk tangan. ehhh tau dak..dia sangat 'banyak cakap' tah hapa dia bebel.. tapi perkataan yang dia pandai sebut ialah, "tepatlah..(cepatlah) contoh ayat "Mama...tepatttt) kalau jatuh..dia sebut "aduhhhh tatuh.." kalau tanya siapa nak susu..nanti dia angkat tangan cakap "Chaaaa" kalau lepas bukak baju, pandai angkat baju kotor masuk bakul. Sweeet je..kedek-kedek masukkan baju dalam bakul. Kalau tanya apa-apa dia akan sebok nak cerita, macam semalam abang terlanggar dia, jatuh, hidungnya lebam, bila tanya dia siapa buat dia cakap "babang..babang..babang...aduhh tatuhhh" hahaha dia nak cerita, abang lari terlanggar dia, pastu jatuh.. serius cute giler..dan saya selalu kalau keluar kemana-mana tak sabar nak balik layan dia. Kalau abeh kerja tu, memang saya terus je balik rumah, malas ke mana-mana, sebab suka bila nampak je keter, dia terus lari, depan grill dia jerit..mama..mama...mama... eheheh
Kalau tanya dia mana mama? mama babah nanti dia jawab, Mama jeja... babah jeja.. pastu kita tanya Adik wat pe? nanti dia jawab "Cha..titooo" hahahaha serius tomeiiii. Bak kata iklan Meadjohnson "Enfagrow A+ memberikan 4 kali DHA, dan tripple protection guard" hiks..iklan lak.
Makan Gaji vs Bisnes
Kalau sekarang saya masih kerja di tempat 'misai' dulu, pastinya saya sudah berhenti, duk rumah buat bisnes je. Tapi saya dah masuk kerja gomen, sayang pulak nak berhenti, huhuhu at least tunggu 20 tahun pencen, berbaloi sikit, kalau lebih sabar, tunggu 25 tahun, baru dapat pencen penuh, huii lambat lagi, 2026 baru check leh pencen, pada usia 51 tahun. Ermmm pakcik gebu pun dah pencen masa ni, cantek la..ngendeng duit EPF laki le masa tu. kan..kan...
Bagi saya kalau korang tak seronok dengan kerja, terutama kerja swasta yang kompeni ado-ado kedekut nak mampos, benefit bak janggut udang je, kumpul le modal, berniaga la sendiri, sekarang zaman canggih, duduk depan laptop pun boleh berniaga dah, janji rajin, tak gitu Ecah?? tak caya tanya tokei cadar kita, sehari berapa mashyukkk, tu belum saya story akak-akak yang jual segala neka produk seperti supplement pelangsingan badan, barut, set bersalin online bagai..jangan terkejut ada mereka income cecah 30k sebulan. Fakta ok, bukan auta. Tapi nak bisnes ni kena komitmen full time, baru leh cecah angka camtu. Kalau kerja, pasut gedik bisnes time keja, tak berkat dik. Time kerja, kena kerja, kalau bisnes pun time rehat, time free baru check bisnes. Itu sebab saya bila hari kerja jarang beno nak terima order, leceh, balik keja penat, terkejar nak buat kek, tido lambat, esok pegi keja, mood pun kurengggg.
Awas, jangan baru berjinak bisnes pastu berhenti, buat part time dulu, cari customer, study market dulu, kat mana nak jual, mana nak market.. bila nampak jalan, tawakal, buat bisnes. Lagi satu, modal kita ada, jangan sia-sia kan. Jangan baru nak bisnes, customer pun entah di mana? market pun tak tau, tup-tup pegi amek loan nak buat bisnes. ayooo silap la dik..
Saya berforum secara sihat di satu forum usahawan, antara kesilapan orang melayu kita ialah berani tak bertempat!!! Ada modal agak besar, tetapi berani bukak perniagaan berisiko tanpa pengalaman. Contohnya kedai makan. Kalau diri sendiri tak pandai masak, bukak kedai makan harap tukang masak je, payah. Sekali tukang masak cuti, sakit, operasi restoran tergendala. Paling malang tukang masak berhenti tiba-tiba. Haru.. tengok tempat mana kita nak berniaga, kalau sewa kedai sebulan seribu, koman-koman kita kena masuk sebulan 6000, baru boleh balance, nak bayar gaji pekerja, utiliti, pusingan modal bahan mentah, bahan kering, maintainance kedai dsbnya. Boleh ke dapat sale 6000k sebulan kalau bukak kedai kat kawasan tak ramai orang lalu lalang? Kalau tak cecah sale macam tu apa tindakan kita? Buat marketing, edarkan flyer, buat website, promote kedai, promote ketering, tak semestinya operasi kedai kita untuk makan/take away je, katering boleh jadi main business, and operasi kedai adalah sampingan.
Saya pernah pegi satu kedai makan kat bangi, kedainya agak ke belakang, jauh sikit, walk in customer tak ramai, tapi operasi kitchen dia sangat meriah, saya nampak byk barang mentah menanti masa nak masak, ikan ayam penuh meja, saya tanya tokei dia, banyak masak, boleh abeh ke?? kata dia, hari ni ada katering, ada orang tempat untuk majlis, dan dia ada satu lagi gerai, di kantin kilang. Masak di sini dan hantar ke sana, kedai ni lebih kepada tempat memasak dan diasingkan sedikit untuk jualan di kedai. Katering dan gerai di kantin, yang main business dia sebenarnya. Ermm itu bijak bagi saya, dia tak harapkan walk in customer dia. dia market dari segi tu.
Ermm saya tulis ni kenapa? sebab adik saya Mak Su akan memasuki dunia perniagaan, dia sudah daftar syarikat, sudah ke pejabat MARA untuk proses pinjaman. (which is saya tak berapa setuju dengan pinjaman, saya suruh dia mulakan dulu dengan apa yang dia ada) tak tau lagi, sekarang tengah guide dia prepare bab marketing dulu, kira anggaran perbelanjaan, dan target sale dulu. Susah sorang di utara, saya kat sini, apa pun doakan moga semuanya berjalan lancar. Kalau jadi, korang di Utara, boleh tempah roti, kek dengan Mak Su je nanti..aminnn moga berjaya.
10 Komen:
Betul ape yang akak cakap...saya pernah alami masalah pinjam dulu plan kendian...
pnut..ni adik pnut yg single mom tu ka?bagus jg dia berniaga tp mcm pnut cakap..kena plan betul2 esp bila buat loan..insyaAllah buat betul2..niat elok boleh berjaya..
boleh la nak tempah kuih raya kan??
Anon-tu le, kena plan dulu, market, baru loan kemudian..
Ieda-tak ni adik bongsu, yang belajar bakeri hari tu..
my husband buat bisnes kecil kecilan gak...low risk kdg untung byk kdg2 sikit jer...tp dia ikut nasihat apek kat opis dia...apek tuh ckp org cina punya style carik peluang/kerja dulu modal kemudian hehehe tuh yg kenkadang kelam kabut carik modal...kadang2 modal nak pakai 80K duit kat tgn ada 65K jer pastu habis dok korek merata nak tampung modal...source yg plg selamat ialah CC cash advance la...
so far alhamdulillah...dlm keadaan dok pikir2 mana nak carik modal tuh Allah bg ilham...ini lah rezeki namanya kan...
bg saya mkn gaji or bisnes yg plg ptg berkat n halal...dpt byk hbis pon byk wat per...
dalam keluarga zar ramai juga yang bisnes. Kesilapan kita org melayu ni, bila untung sikit jer mula beli keto besor, banjer sakan.. sepatutnya rolling dulu untung tu, biar modal besor sikit.. Zar pun minat juga bisnes, tambah aura 729 tu mmg aura berniaga ehheheh tapi belum ada kekuatan nak sepenuh masa, la ni buat part time aje, janji masyuk..
Pnut,
Bestkan ada baby girl, boleh gomol2bila stress..!! Tu la yg org kata anak penyejuk jiwa, masa kecik2 la, bila dah besar kdg2 pening kepala juga dibuatnya, saya la..hehehe
sy respect la sesapa pandai bisnes, mesti kental jiwa sbb jatuh bgn & rezeki 100% dr titik peluh sendiri...:)
saya dah lama nak cebur bidang niaga nih, sometime dah ada modal dan produk, target market pun dah ada, tapi satu jer masalah besar saya. MALU / SEGAN TAK BERTEMPAT!
haa itu pun penyakit teruk gak tuh. Kalo dok asik malu jer tak nak bukak mulut malu jumpa orang buat sales buat marketing, cemana nak berjaya?
[B]NZBsRus.com[/B]
Dismiss Crawling Downloads Using NZB Downloads You Can Swiftly Find High Quality Movies, PC Games, Music, Applications & Download Them at Alarming Rates
[URL=http://www.nzbsrus.com][B]Usenet[/B][/URL]
Anon-korang ni suka letak anon-anon..kasi le nama..huwaaa...erkkk good bisnes ni, puluh ribu riban... tahniah...
Zar-betul..kalau masyuk sehar 10 ringgit pun orait la kan, sapa nak bagi kita 10 rggt tu..kalau 5 hari dah 50rggt, lepaslah duit minyak keter
Fa-betul org bisnes ialah orang berani amek risiko..kalau takut risiko, mmg tak kemana..kan?
FAD-alaaa kalau malu payah sikit nak bisnes, terutama bisnes yang kena bercakap..eheheh..lainlah jual online..
nice post,,,,,,,,,
Post a Comment