Dalam isu Malaysia Indon kecoh pasal tarian pendet tu kan..bibik gua menten jer.. hiks, dia mana tau aper..dia ingat sama dia punya kebun belakang umah ni je..hiks.. berkebun merupakan hobi bibik di kala masa lapang.. tapi tak lapang pun member cilok gak pegi siram pokok, belai pokok dia, specially bile time ada ramai kat umah ni, jadi si kecik tu ramailah yang dok melayan, jadi member pun rajin membelai pokok-pokok dia,
tak ingatlah bila last update pokok-pokok dari kebun bibik.. tapi sekarang udah banyak pokok udah di tuai hasilnya dan ditanam semula dengan pokok yang lain. Kalau kalian ingat dulu tembon-tembon kailan bibik kan..sekarang udah tiada lagi.. jadi moh kita nengok ape ada di kebun bibik.
Pokok sawi batang putih tu ouls..
benih sawi ni beli kat mydin je..ku kabo awal-awla supaya idak le korang tanya lagi, kat mana beli ye dak..
Hok ni kalau korang tak pernah tengok, meh saya kabo..inilah pokok kacang tanah.
ni dari kacang tanah itu sendiri acik beli kacang tanah sebab dia nak buah kuah pecal, dia bantai amek sedikit eksperimen tanam kacang tanah, udah tangannya sejuk, menjadi subur lak pokok kacang tanah. Ingat dulu bibik tanam kacang hijau?? Kacang hijau itu sudah selamat masuk perut kami melalui konsep pemakanan bubur kacang.
Tidak dilupakan, pokok ubi kayu, dan pokok ubi keledek, masih mengamalkan konsep penanaman yang sama, iaitu bila ku belikan keledek nak buat pengat ke hapa, pasti dia cukai seketui dua hok kecik pi tanam, menjadi pulak tu, dah merasa kami berkaripap dengan keledek bibik, pengat pun udah..
ubi kayu tu pulak memang udah lama merasa, ubi kayu rebus cicah sambal ikan bilis, ubi rebus kemudian rendam dengan air garam dan bawang putih kemudin digoreng, sedap.. kerepek ubi kayu udah berapa kali entah.. berkali-kali.. ada lagi satu baris pokok ubi kayu bibik tanam lupe lak nak amek picnya
Pucuk ubi pulak, sokmo menjadi masak lemak pucuk ubi, campur ikan bilis sikit. tak pernah beli pun sejak ada pokok ubi ni..asalnya ada dua tiga pokok je, itu pun sumbangan bibik Kak Zah, tapi sekarang membiak-biak..
Hok ni takkan tak kenal kot...jadi tak perlu acik perkenalkan pokok ni kan...
Yang ni pokok-pokok cili, ni benih dari 'kawan' yang bibik kenal masa kat cameron highlands itu hari. Cili padi dia pedas giler beb, kalau buat cili potong nagn kicap tu, pedas seyyy tak sama cili biasa, kalau buat masak lomak cili padi, cukup 3 biji, menyengat pedas dia. Mana punya keturunan cili ntah.
Kat belakang pokok cili itu ialah pokok ulam raja, sangatlah subur pokoknya, teorinya lagi dipetik lagi menjadi-jadi pucuknya, mujur darling ai penggemar ulaman, jadi tak sesia la di tanam
Hok ni pun 'kawan' bibik kenal kat cameron tu kasi dia, bibit jagung. Jagung manis tu.. tak sabau nunggu jagung beso, segar dari ladang gitu, di buat bubur atau buat cekodok, sodapnya.. Ni pic dua minggu lepas, kini jagung ni udah berbuah-buah, dah beso pun, tapi bibik kate nak simpan buat bibit (benih)
Yang pokok-pokok ni asalnya memang saya yang tanam, geram juga sebenarnya, lokasi penanaman pokok ni sebenarnya kat tempat lain, tapi bibik suke suki je alihkan pokok ni dari lokasi asal, mujur tak mati. kecuali pokok kacnag panjang, yang lain semua teman yang nanamnya masa mula pindah.
semua ni tak sabo nak nunggu hasilnya... belimbing buloh tu alahaiii sodapnya kalau buat masak lomak campur belimbing buluh. Nak petik je..dari pokok nanti..best..
Lelain yang tader dalam picture ialah pokok daun selom (daun yang orang utara makan dengan laksa, tatau orang sini panggil daun apa), pokok daun kesum pun berlambak, kira kalau nak buat laksa memang cekau daun kesum dan daun selom dari kebun je, kami tidak beli.
dan ini pic saya ambil dari atas bukit belakang rumah, full view kebun sayur bibik di belakang rumah
Petang-petang kami bentang tikaq, minum ayaq kopi Che Nah kat kebun ni, best, sejuk dan berangin.. projek buat pangkin belum terlaksa lagik..
Dan ini semalam saya petik pucuk ubi kayu buat masak lomak cili api..sodappp
Menu kami semalam
Pucuk paku masak lomak cili api, ikan kembung taucu bersambal (cili dari kebun bibik) dan kerang rebus cicah air asam (also cili-cili padi dari kebun bibik) dan tader dalam gambo, ayam goreng tepung.
Berbaloi-baloi... ye la..kat area umah saya ni kalau nak beli pucuk paku kena tunggu pasar malam baru ada jual, ini udah ada belakang rumah je, petik je segar dari ladang.. kadang-kala rebus buat cicah sambal belacan atau cicah sambal nyiur pun sodap.. dan ubi-ubi tu kini udah membesar, bibik kata nanti dia nak korek, pastu buat kerepek hari raya nanti... wahh bestnya..sedap gak bibik buat kerepek ubi pedas, dah banyak kali korek hasil ubi kayu ni, dan dah banyak kali berkerepek... rangup dan garing sedap...
tak ingatlah bila last update pokok-pokok dari kebun bibik.. tapi sekarang udah banyak pokok udah di tuai hasilnya dan ditanam semula dengan pokok yang lain. Kalau kalian ingat dulu tembon-tembon kailan bibik kan..sekarang udah tiada lagi.. jadi moh kita nengok ape ada di kebun bibik.
Pokok sawi batang putih tu ouls..
benih sawi ni beli kat mydin je..ku kabo awal-awla supaya idak le korang tanya lagi, kat mana beli ye dak..
Hok ni kalau korang tak pernah tengok, meh saya kabo..inilah pokok kacang tanah.
ni dari kacang tanah itu sendiri acik beli kacang tanah sebab dia nak buah kuah pecal, dia bantai amek sedikit eksperimen tanam kacang tanah, udah tangannya sejuk, menjadi subur lak pokok kacang tanah. Ingat dulu bibik tanam kacang hijau?? Kacang hijau itu sudah selamat masuk perut kami melalui konsep pemakanan bubur kacang.
Tidak dilupakan, pokok ubi kayu, dan pokok ubi keledek, masih mengamalkan konsep penanaman yang sama, iaitu bila ku belikan keledek nak buat pengat ke hapa, pasti dia cukai seketui dua hok kecik pi tanam, menjadi pulak tu, dah merasa kami berkaripap dengan keledek bibik, pengat pun udah..
ubi kayu tu pulak memang udah lama merasa, ubi kayu rebus cicah sambal ikan bilis, ubi rebus kemudian rendam dengan air garam dan bawang putih kemudin digoreng, sedap.. kerepek ubi kayu udah berapa kali entah.. berkali-kali.. ada lagi satu baris pokok ubi kayu bibik tanam lupe lak nak amek picnya
Pucuk ubi pulak, sokmo menjadi masak lemak pucuk ubi, campur ikan bilis sikit. tak pernah beli pun sejak ada pokok ubi ni..asalnya ada dua tiga pokok je, itu pun sumbangan bibik Kak Zah, tapi sekarang membiak-biak..
Hok ni takkan tak kenal kot...jadi tak perlu acik perkenalkan pokok ni kan...
Yang ni pokok-pokok cili, ni benih dari 'kawan' yang bibik kenal masa kat cameron highlands itu hari. Cili padi dia pedas giler beb, kalau buat cili potong nagn kicap tu, pedas seyyy tak sama cili biasa, kalau buat masak lomak cili padi, cukup 3 biji, menyengat pedas dia. Mana punya keturunan cili ntah.
Kat belakang pokok cili itu ialah pokok ulam raja, sangatlah subur pokoknya, teorinya lagi dipetik lagi menjadi-jadi pucuknya, mujur darling ai penggemar ulaman, jadi tak sesia la di tanam
Hok ni pun 'kawan' bibik kenal kat cameron tu kasi dia, bibit jagung. Jagung manis tu.. tak sabau nunggu jagung beso, segar dari ladang gitu, di buat bubur atau buat cekodok, sodapnya.. Ni pic dua minggu lepas, kini jagung ni udah berbuah-buah, dah beso pun, tapi bibik kate nak simpan buat bibit (benih)
Yang pokok-pokok ni asalnya memang saya yang tanam, geram juga sebenarnya, lokasi penanaman pokok ni sebenarnya kat tempat lain, tapi bibik suke suki je alihkan pokok ni dari lokasi asal, mujur tak mati. kecuali pokok kacnag panjang, yang lain semua teman yang nanamnya masa mula pindah.
semua ni tak sabo nak nunggu hasilnya... belimbing buloh tu alahaiii sodapnya kalau buat masak lomak campur belimbing buluh. Nak petik je..dari pokok nanti..best..
Lelain yang tader dalam picture ialah pokok daun selom (daun yang orang utara makan dengan laksa, tatau orang sini panggil daun apa), pokok daun kesum pun berlambak, kira kalau nak buat laksa memang cekau daun kesum dan daun selom dari kebun je, kami tidak beli.
dan ini pic saya ambil dari atas bukit belakang rumah, full view kebun sayur bibik di belakang rumah
Petang-petang kami bentang tikaq, minum ayaq kopi Che Nah kat kebun ni, best, sejuk dan berangin.. projek buat pangkin belum terlaksa lagik..
Dan ini semalam saya petik pucuk ubi kayu buat masak lomak cili api..sodappp
Menu kami semalam
Pucuk paku masak lomak cili api, ikan kembung taucu bersambal (cili dari kebun bibik) dan kerang rebus cicah air asam (also cili-cili padi dari kebun bibik) dan tader dalam gambo, ayam goreng tepung.
Berbaloi-baloi... ye la..kat area umah saya ni kalau nak beli pucuk paku kena tunggu pasar malam baru ada jual, ini udah ada belakang rumah je, petik je segar dari ladang.. kadang-kala rebus buat cicah sambal belacan atau cicah sambal nyiur pun sodap.. dan ubi-ubi tu kini udah membesar, bibik kata nanti dia nak korek, pastu buat kerepek hari raya nanti... wahh bestnya..sedap gak bibik buat kerepek ubi pedas, dah banyak kali korek hasil ubi kayu ni, dan dah banyak kali berkerepek... rangup dan garing sedap...