Tuesday, October 02, 2007

keow teow kungfu + siakap dan choc moist kek


Cerita di hujung minggu..
Hari Sabtu buat biskut...request by Najmi-nak biskut Chips More..eheheh so kami pun berdua buat cookies ni, choc chip, dan Najmi pun tlg jugak, tolong bulat-bulatkan biskut kemudian tekan dengan garfu agar jadi terbentuk berjalur-jalur tu..sungguh teruja dia buat biskut, lupa pulak nak amek pic. Aku sengaja melibatkan dia dalam aktiviti membuat biskut ni kerana nak lekakan dia dari berbuka puasa. So far dah 10 hari la anak bujang aku tu berpuasa penuh.

Kalau hari ni dapat penuh, dapatlah dia 11 hari, minggu lepas dia berbuka, awal kat day care, aku pun tak marah sangat, sebab dia batuk-batuk, dan aku galakkan dia minum banyak air masak, Alhamdulillah 2-3 hari elok dah batuk dia, kira hebat jugaklah berpuasa 10 hari penuh, Alhamduillah, kalah mamanya...mama dulu 6 tahun takder nya nak posa. ehehehe. Kadang-kadang dia mengada je nak berbuka, tapi bila di suruh betul-betul pegi minum tak mau pulak dia, tahu pulak sayang nak berbuka. Tapi kenalah very the sabar bebanyak melayan peel dia berpuasa, ada kalanya dia tak bagi aku ke dapur suruh duduk depan tv dan belai rambut dia, dia leka macam tu..huhu haru biru budak ni, kadang-kadang aku suruh dia bawak bantal tido je kat dapur, eheheh gasaklah aku nak gak masak..

Tahun ni memang rekod la..sepanjang 7 tahun aku berkahwin, inilah tahunnya yang paling aku rajin masak. Aku pun tatau apsal..tengok juadah kat pasar ramadhan, macam tak selera je. Aku cuma beli kuih-kuih je 2-3 jenis utk berbuka, biasanya beli popia basah (fav.Najmi), karipap sardin (fav. mama) murtabak (fav. babah) selang seli beli buah melaka, tepung pelita, lauk-lauk biasa aku masak je, masak pun simple2 dan mudah je. Contohnya menu semalam, masak lemak kuning telur itik, ikan keli sambal dan sayur campur. Menu hari ni, paru goreng lada hitam, sayur kacang buncis + karot kot, pehtu buntu la..ikan siakap ada sekerat lagi, tatau nak masak apa, sabtu hari tu separuh siakap ni di masak kukus, ehehe menu paling senang dan mudah nak buat, tak perlu susah payah. eheheh..ermm bagi idea sikit kengkawan..ermm rasanya paling mudah buat sweet sour je la kot...

Ok seperti dijanjikan pada Cepul aku buat lagi hari sabtu tu keow teow kungfu, yang sangatlah menjadi favourite my dua hero tu... senang je buatnya..walaupun tak le sesedap yang kira order kat restoran..tapi at least kalau teringin nak makan puas-puas, kita leh la try. Erkk ni bahan2 ni main agak-agak dan ingat-ingat je..ehehe harap tak der yang tercicir

Bahan diperlukan:-
1. 3-4 biji bawang putih (lebih pun sedap gak) - ke ketuk-ketuk
2. Bawang merah/bawang besar (dihiriskan)
3. Tepung jagung (2-3 sudu dibancuh dengan sedikit air) ikut kuantiti air rebusan dan juga kepekatan yang kita suka)
4. lada sulah (2-3 sudu, ikut selera kita la..)
5. sedikit sos tiram (optional ni, tak boh pun taper)
6. serbuk pati ayam megi (or kiub ayam) pun ikut suka kita la.. tp biasa kalau serbuk pati ayam tu satu sudu besar cukup la, kalau kiub ayam, separuh pun dah cukup
7. sedikit sos ikan (tader pun taper, tp kalau tader, kureng kick sikit la)
8. sebungkus keow teow (aku guna keow yang halus sikit, utk buat char keow teow tu, sbb yg jenis ni tidak berlalu lembut dan kuat sgt melekat, susah nak uraikan)
9. 5-6 biji telur (dipukul macam nak buat telur dadar tu)
10. udang + ayam + sotong (serba sedikit)
(buang kepalanya dan kepala tu basuh bersih rebuskan dengan 3-4 cawan air atau lebih atau kurang)
11. daging
(rebus jugak supaya cepat lembut-air jangan buang boleh guna untuk kuah jugak, kalau tanak guna pun taper, cukuplah air rebusan udang dah ada..ikut selera kita la. nak guna ari rebusan daging or udang -me-guna dua-dua)
then sayur-sayuran la..cth karot, sawi, bunga kobis, jagung muda, kobis,
garam + gula sesedap rasa + fish ball/fish cake


Caranya:-
1. Mula-mula rebus kepala udang (pic no.1)
2. Pukul semua telur tu, kemudian basuh bersih keow teow, toskan airnya (pic.2)
3. then ambil keow teow sejemput, dan gaulkan dengan dua sudu telur yang di pukul tadi (pic.3)
(tips-sebungkus keow teow boleh dpt dalam 5 keping keow teow di goreng jd cam lempeng tu.) jangan abehkan telur tu, simpan untuk taruk dalam kuah jugak nanti
4. then goreng dengan sedikit minyak, mcm pic 4


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


5. Then prepare la bahan sayur macam pic 1
6. Keow teow dah siap digoreng macam lempeng pic 2
7. Then tumiskan bawang putih. bawang merah tadi, then masukkan sos tiram dalam satu sudu je (kalau sukalah-tak boh pun tak per) then masukkan ayam, daging dan sotong, biasanya lps masukkan bahan mentah dia akan berair sikit, then masukkan lada sulah, garam, sos ikan, gula kiub/serbuk pati ayam ikut selera kita lah, pic 3
8. then masukkan air rebusan udang, dan daging tadi..agak-agaknya, kalau banyak sgt jgn boh semua, kalau sikit, tambah la air sikit, then masuk sayur-sayur yang keras, didihkan sampai empuk - pic 4
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

9. Baki telur yang kita guna untuk goreng keow teow tadi curah masuk dalam kuah tadi,
10. then masukkan udang , biar mendidih then masukkan tepung jagung, ikut suka kita la nak terlalu pekat ke, pekat sikit-sikit je..aku suka biasa-biasa je tak terlalu pekat sangat.
10. tadaaaaaaaa dah siap keow teow kung fu kita...

pic last tu siakap kukus, juadah bersahur..
menu org malas...eheheehe, just hiris halia muda+bawang besar, bawang putih ketuk-ketuk, daun bawang, daun sup, perah limau kasturi 2-3 biji (or limau nipis sebiji), garam, gula dan kiub ikan bilis (separuh je) gaul-gaul boh air sikit supaya tidak terlalu kering dan berkuah sedikit... pehtu kalau suka perap le kejap...aku gaul semua bahan ni sebelum tido, dan pukul 4.30 pagi bangun kukus ikan ni selama 15-20 minit..sedap makan panas-panas dengan telur dadar je pun cukup...kalau rajin buatlah telur bungkus kat bawah ada resepi telur bungkus yang sempoi dan amat mudah
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
telur bungkus
* ayam or daging kisar (makcik ni guna daging ayam kisar ramly je ehehe tak koser nak cincang daging or ayam)
* bawang merah bawang putih diketuk, utk di tumis
& sos cili+ sos tiram+lada sulah

cara, tumis bawang-bawang tadi, then masuk ayam kisar, masuk air sedikit, then masukkan sos cili, lada sulah dan sos tiram masak le sampai basah-basah sikit, iktu suka la, nak berkuah, kasilah berluah) then ketepikan,

pehtu amek telur 3-4 biji, pukul, then masukkan dalam kuali (minyak sedikit je) pehtu lenggangkan atas kuali (aku tatau term apa yang betul, kira kita pusingkan kuali tu sampai jadi lapisan telur tu besar then masukkan daging tadi, pehtu lipat telur tu, kemudian amek pinggan telangkupkan dan dapatlah telur bungkus versi orang malas...eheheheh

Ok..itu cerita hari sabtu..ni cerita hari ahad, aku try buat choc moist cake version kukus..woooww sukalah...sedap..and moist sekali, najmi amatlah suka... mulanya ingat nak biar kek tu simple bergaris-garis gitu je lepas letak topping choc tu, tapi ada lebihan almond lepas buat biskut almond london maka aku boh le almond tu ganti walnut, dan parutkan cooking choc tu kat atas kek tu.. dan tadaaa bawa ke rumah cik CIK MADU LEBAH sempena house warming nya, dia jamu kami berbuka puasa dan kebetulan besday dia maka jadilah birthday cake utk birthday woman..ahaks woman occay bukan girl..
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

sekian cerita di hari minggu punya aktiviti...

0 Komen:

Related Posts with Thumbnails
 

~ Sharing is Caring ~ Pnut Online~ Menulis Sejak 21 May 2001 ~ Cerita Apa Saja~ Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino