Tuesday, August 17, 2010

kerabu cara marba mabeles, buah melaka, cucur jagung


Phewww kebusyan...
Pada yang minta resepi Popia Goreng tu boleh la pegi tengok kat SINI

Hok minta resepi pengat pisang, SINI EK okeh, harap resepi-resepi koboi ni dapatlah bantu kalian buat sendiri juadah berbuka yang teringin nak makan, cam pengat pisang tu beli seikat pisang leh dua benda buat, buat pengat, esoknya leh buat goreng pisang.

Menu semalam kami buah melaka dan cucur jagung. Alamak..ada gak orang reques nak resepi cucur jagung.. okeh here cara saya ok..


Cucur Jagung (utk 3-4 orang makan)
Setongkol Jagung (yg besar, kalau kecil pakai 2)
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung naik sendiri
3 tangkai daun bawang (dihiris macam kucai nak buat cucuq udang)
1 labu bawang beso dihiris-hiris
segenggam isi udang
Air, garam secukupnya
(saya tak suka guna tauge dan kucai kerana menghilangkan rasa jagung nanti, ikutkan saya suka boh bawang je ngan jagung, tapi tak der efek hijau tak best lak,so boh daun bawang)

Bancuh bahan-bahan ni dengan air secukupnya jangan cair sangat dan jangan pekat sangat. Guna senduk nasi gaul dengan cara dah kepuk-kepuk.. sampai nanti keluar sikit buih-buih kecil, cam meletus kecik pulppp..pluppp... camtu le lebih kurang, tu tandanya adunan cun dah tu... pastu cara gorengnya... sudukan adunan tu kalau cantik-cantik, susu cam cincai tu then jatuhkan dalam kuali,so than cucur kita tak bulat-bula kita jatuh, bial bentuk huduh, cucur kita rangup-rangup..erkkk tak reti na terangkan cemana..ehehehe harap paham le..

Pastu semalam gentel buah melaka juga, original daun pandan ni kaler dia cantik dan baunya harum.. tak yah resepi, hat ni senang sambil tidoq pejam mata pun leh buat kan?? maha senang..



Okeh seterusnya kerabu caca marba.. ehehe tengok main humban dalam kuali je..sonang can copat..


I tellll uuuuu sedap beb..kalau buat jamu emak mertua kompem kagum..ahahaha tapi emak mertua saya dah uzur dia takder la nak kagum sangat, dia dah cam nyanyuk sikit, lupa dah skill mengkagumi orang kot...hiks.


Mabeles i tell u.. dua round tu semalam buat, mula buat sikit sebab biasa menu nasi ni makan lepas isya/terawih. tapi masa berbuka tu depa anak beranak ngan bibik termasuk tukang buat dok ratah-ratah gitu je, sampai tinggal suku.. hehehe pasut buat lagi seround, i tellll uuuu senang itu sebab leh dua round..

Okeh saya namakan ni kerabu caca marba, sebab macam-macam ada, original resepi Mat Gebu, kerabu telur, tapi saya angkut segala neka kawan-kawan telur masuk sekali..maka jadilah

KERABU CACA MARBA
Bahan
5 biji telur (buat scramble egg,masak hancur-hancurkan)
3-4 ekor sotong (direbus kemudian potong bulat)
sedikit isi udang
5-6 batang kacang botor (ke botol) orang kedah kata kacang kelisa
-hiris serong nipis-nipis
sedikit daun kesum, gunting halus-halus
1/4 bunga kantan (sebiji kantan sederhana, potong 4, ambik satu bahagian)
Bawang beso (hiris nipis)
3 biji limau kasturi (atau limau nipis seenak rasa)
sedikit belacan dibakar (sikit je, anggaran hujung ruas jari kelingking tu jer)
-bakar kat atas dapur gas jek..
garam dan gula secukup rasa.
cili padi secukupnya, hiris-hiris

Caranya
Belacan tu hancurkan, kemudian gaulkan semua bahan, perahkan limau kasturi/limau nipis.. gaul semuanya..
sonangkan?? tak yah blend-blend.. rasanya kompemlah sedap, ada telur, udang, sotong.. ishkkk nak buat lagi rasanya.. hiks...

Okeh selamatlah korang mencoba...

Ada benda nak story mori..tapi kebusyan melanda... nanti-nanti kita stori mori...

Ni semua roh rajin meresap diri... acik kena kongsi-kongsi pic kat sini, untuk renungan masa akan datang, nanti bila roh malas menyeru pulak.. dan sikit hari lagi kalau pemalas, main beli je... setidak-tidaknya acik boleh mendakwa bahawa acik pernah rajin suatu ketika.. hahaha matilah meks, cita-cita nak jadi pemalas. Hehehe.. bak kata pakcik gebu.. zaman jahillyah kami usung juadah dari pasar ramadhan sudah berlalu, dulu masa mula kawen, anak sorang masih baby, tak dan masak ouls.. semua main beli.. motor lak tak der raga.. jadi kendong kiri kanan, sangkut kat handle la... hehe dah rupa benggali jual roti pun ada, segala neka ada.. yang kelakar tu signal motor pun tadak... so kalau nak belok kanan, saya kena angkat tangan lambai-lambai nak belok kanan signalnya.. hiks..kalau tangan tu pegang soya... dengan plastik-plastik soya tu le saya melambai... hiks.. mesti kelako orang nengok..



7 Komen:

AuntieYan on 2:09 PM said...

Salam p-Nut,

KakYan tengah ngantuk ni, lapar pun ya jugak.
Tengok menu P-Nut tambah lapar jadinya.
Jemput jagung tu dah lama berangan nak buat, tapi tak buat buat.

Kerabu carca marba tu pun nampak sedap jugak.

Selamat berbuka.

Kauthar on 3:28 PM said...

Kerabu tu memang nampak sedap betul la..kena jugak try bila2 (tak tau lagi bila..huhuhu)nak kena pi cari bahan2 dulu, baru sama cam ahkak punyee :D

heart by heart.... on 3:38 PM said...

cedapp nye nengok kerabu tue..dah le tengah lapO nih..adehh...
wencO, kerabu mangga pOn sOdapp kan........ fuh! memang mabeles...ehehehe :D

GaDis CoMeL on 3:50 PM said...

buah melaka tu mmg menu wajib kat rumah, feberet ayah tu. yg kerabu tu nampak sedap, tp dalam peti takde bahan plak. kena p cari bahan2 dlu. hehe.

oren said...

mmg teringin nak masak, tapi ngan anak kecit2 nih, nak plak takde sapa nak negokkan, lupakanlah hasrat ittew..

suka baca perenggan last..masa susah tu, kalo dikenang2 balik, adalah sweet..tak gitu??

Pnut on 7:45 AM said...

Kak Yan-rumah kami semua peminat cucuq jagung ni.. anak beranak, termasuk bibik pun suka beno..buat tiap hari pun tak pa gamaknya..

Kauthar-pi cari bahan pastu buat, sure lebih gempak...ehehe

Tasha-kerabu mangga kalau makan time bulan posa, mau berulang alik jumpa dr. tan nanti.. eheheh

GC-pastikan terror buat kerabu, jamu suami nanti..ehehe

Oren-memang betul, dulu pegi balik keja naik motor cabuk je, memang cabuk betul.. orang nak curi pun fikir lapan belas juta kali.. nyesal dia kalau curi motor tu..eheheh

ieda on 10:50 AM said...

cucoq jagung tu kena yg rangup mmg best..malam td saya buat cucoq bawang sb pk 10 lbih husband dah kelaparan balik..sekali dgn anak2 tibai..licin.

Related Posts with Thumbnails
 

~ Sharing is Caring ~ Pnut Online~ Menulis Sejak 21 May 2001 ~ Cerita Apa Saja~ Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino