Thursday, November 17, 2005


Tahniah buat adik-adik yang berjaya dalam UPSR
Bangga tengok gambar-gambar ceria mereka yang berjaya dalam surat khabar Utusan pagi ni..
Ada yang lumpuh, ada yang buta, ada rabun kronik sampak kena guna kanta, ada yang budak melayu sekolah cina. Yang pastinya gembira ialah ayah bonda.

Tapi yang paling mengesan dalam sanubari aku ialah, gambar seorang anak yang menunjukkan keputusan SPMnya yang cemerlang di sebuah bendang di Kedah dua tahun yang lepas. Sungguh menyentuh jiwa dan menitis air mata aku melihat. Pandai sungguh photographer tu shot gambar yang sangat cantik, dilatari sawah padi menghijau, ayahnya yang berkulit hitam terbakar, peluh meleleh di muka, senyum ceria menatap keputusan anak yang cemerlang, bendang itulah yang membesarkan anak dia. Aku rasa Rudi Bluehikari masih simpan gambar itu kan? Rudi kan? Rudi pernah letak gambar itu di blog dia.

Sebut bab gambar ini, memang benarlah sekeping gambar mampu menafsirkan sejuta rasa… Semalam macam biasalah kerja jadi librarian ni, dok belek-belek buku lah dok buat catalog untuk letakkan kat rak kan?? Macam la korang tak pernah pergi library kan? So ada satu buku buku dari luar negaralah, diterbitkan oleh sebuah NGO di Netherlands sana ler, NGO ni banyak terlibat dengan bantuan-bantuan yang disalurkan kepada seluruh negara, Negara yang berperang, Negara yang dilanda Tsunami. Melihat gamabr-gambar yang sangat cantik oleh jurugambar ni, aku tabik sungguh, semua gambar-gambar yang diambil amat berkesan.

Ada gambar anak-anak orang Afrika, berkulit hitam legam, sedang buat hand painting, mereka tekapkan tangan mereka yang dicat ke atas sehelai kertas, bermacam warna dan saiz, tetapi aku melihatkan, walau apa warna kulit kita, jari kita tetap sama, semua ada lima untuk sebelah tangan,dan darah yang mengalir tetap merah warnanya. Ada gambar budak lelaki duduk termenung di kawasan Banda Acheh yang musnah selepas Tsunami berlatarkan kampungnya yang jadi padang jarak, padang tekukur, budak ni bertinggu keseorangan merenung jauh ke depan.

Dan banyak lagilah gambar-gambar mengenai bantuan “child education” yang dianjurkan oleh NGO ni. Aku dok belek gambar-gambar ni sampai terleka. Tambahan buku ini cover dia dibuat dalam hitam putih saja, menarik sangat.

Dalam dok proses buku tu ada satu buku, tulisan seorang blogger, Lydia Teh,” Life’s like that, best jugak, baru baca sepintas lalu, nanti-nanti baru boleh belek…(nanti?? Bilalah nak bacanya…

Next week ada exam PTK…aduhhh byk nak ken abaca tapi aku tak sempat…eeiiii apa punya SSM ni….leceh betul….menyesal aku apply hari tu….tapi kalau tak pergi tak tau pulak format soalan dia. Kalau nak pergi kena study...uuissshhhh maleh bebeno..

Tapi aku dah ada plan B...he..he.. syyyy dendiam Wanda dan Mat Jan yek.... plan B akan dibuat kalau mendesak..ahaks....

0 Komen:

Related Posts with Thumbnails
 

~ Sharing is Caring ~ Pnut Online~ Menulis Sejak 21 May 2001 ~ Cerita Apa Saja~ Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino